background img
banner
banner

Σχολικές καθαρίστριες… καλούν υπουργούς

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Σε τηλεδιάσκεψη προσκαλούν τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, 29 πρωτοβάθμια σωματεία σχολικών καθαριστριών, μεταξύ των οποίων και το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους, ειδικά τώρα που πρόκειται να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Όπως ανέφερε στo protionline.gr η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Σταυρούλα Πιερράτου, ΄΄στρατευτήκαμε όπου μας χρειάστηκε η πολιτεία στη μάχη του αντιικού αγώνα, δίχως όμως να παράσχονται τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δίχως να έχουμε δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Μέχρι και άτομα καρκινοπαθή εξαναγκάζονταν να απασχολούνται καθημερινά αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όλα αυτά για 33€/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα΄΄. Και συνεχίζει: ΄΄Αυτό που αναμένουμε είναι να ανταποκριθεί άμεσα το υπουργείο στο αίτημά μας να συζητήσουμε αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα. Βλέπετε σήμερα τα σχολεία ανοίγουν κι εμείς θα είμαστε εκεί΄΄.

Στην πρόσκλησή τους, τα Σωματεία επισημαίνουν: ΄΄Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων σε τηλεοπτικά μέσα, σας προσκαλούμε σε τηλεδιάσκεψη εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε ημερομηνία και ώρα που θα μας υποδείξετε, στην οποία ευελπιστούμε να συμμετάσχετε και οι δύο, προκειμένου να συζητήσουμε και αν είναι δυνατόν να αποσαφηνίσουμε και να δρομολογήσουμε λύσεις γύρω από το ομολογουμένως απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησής μας΄΄.

Παρούσες και οι συμβασιούχες

Αναφορά κάνουν και στις συμβασιούχες καθαρίστριες λέγοντας:  ΄΄Πριν από οτιδήποτε άλλο θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι 9.500 συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, διατίθενται να δώσουν γι’ άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στις σχολικές μονάδες, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον.

Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την διασφάλιση εκ μέρους της πολιτείας στοιχειωδών εγγυήσεων εργασίας με ασφάλεια και εργασίας με δικαιώματα, τα οποία σήμερα δεν υφίστανται ούτε κατ ελάχιστο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε σχολεία, ουσιαστικά επιταχθήκαμε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 18659/17-3-2020 έγγραφό σας, το οποίο κοινοποιήθηκε στους Δήμους όλης της χώρας΄΄.

«Εργαζόμενες και όχι αντικείμενα μιας χρήσης…»

Τονίζουν ακόμη τα εξής: ΄΄Το μόνο που ζητάμε είναι επιτέλους να μας ακούσετε. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς στάθμιση των ειδικών συνθηκών που διέπει τη σχέση των καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου. Κάθε φορά που πηγαίνουμε να αναλάβουμε εργασία δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε υγιείς και αρτιμελής. Είμαστε εργαζόμενες και όχι αντικείμενα μιας χρήσης.

Κλείνοντας, σας δηλώνουμε συνέχιση διαθεσιμότητας των μελών μας προς συνδρομή της χώρας στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, ωστόσο με συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αν λοιπόν θέλετε πράγματι να αξιοποιήσετε τις σχολικές καθαρίστριες με μίσθωση έργου, θα πρέπει να εξασφαλίσετε και για αυτές αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ασφάλειας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr