background img
banner
banner

Τα κίνητρα για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών κορινθιακής σταφίδας

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ – Δ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο, την Τετάρτη 13 Μαΐου στο Δημαρχείο του Αιγίου.

Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να υπάρξει συνέχεια για χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Βασιλόπουλος ζήτησε την στήριξη του Δημάρχου στο πάγιο αίτημα ώστε άμεσα να υπάρξει αποτέλεσμα και δήλωσε: «Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καλλιέργεια της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, καθώς όπως προειδοποιούν οι παραγωγοί μας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το προϊόν κινδυνεύει με εξαφάνιση. Αν δεν δοθούν κίνητρα αναμπέλωσης όπως γίνεται με τις οινοποιήσιμες καλλιέργειες, οι σταφιδοπαραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει αναδιάρθρωση- ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημένων από ασθένειες σταφιδαμπέλων μέσω προγραμμάτων, αλλά και να φυτευτούν νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες».

Στη συζήτηση επίσης τέθηκαν επιμέρους θέματα για την συνεργασία των δύο πλευρών, ώστε να διευκολύνεται το έργο των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας που βρίσκονται εντός ορίων του Δήμου Αιγιαλείας.

Συμμετοχή στην συζήτηση είχε και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας.

Επιβεβλημένη η στήριξη  της πολιτείας

Σειρά ενεργειών για την προώθηση του αιτήματος αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, βλέποντας ως «μονόδρομο» την εφαρμογή σχετικού προγράμματος, για να συνεχίσει να παράγεται το πολύτιμο προϊόν και να ενισχύει την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.
Μάλιστα, η Π.Ε.Σ. έχει κρούσει «καμπανάκι» για το μέλλον τού μαύρου φρουτένιου «θησαυρού» της Αιγιάλειας, δεδομένου ότι η καλλιέργεια τείνει να εγκαταλειφθεί, προτείνοντας πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στα οινάμπελα.

Σημειώνεται ότι η κορινθιακή σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν, δεδομένου ότι στην Ελλάδα παράγεται άνω του 80% και σήμερα η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει δε πολλάκις επισημάνει ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, με μέλλον στη διεθνή αγορά, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς την δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη της πολιτείας σε ένα σχεδόν μονοπωλιακό αγροτικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα, προκειμένου να κρατήσει τον παραγωγό στην καλλιέργεια…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr