background img
banner
banner

Τον άλλο μήνα… έρχεται το τρένο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΑΤΟ- ΑΙΓΙΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΟΣΕ

Στις ανατροπές που έφερε η πανδημία αποδίδεται η μη λειτουργία της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Αίγιο το διάστημα που αναμενόταν, δηλαδή τον Απρίλιο, κάτι που μεταφέρεται χρονικά για τον επόμενο μήνα. Το πιθανότερο σενάριο είναι τη σχετική κορδέλα να κόψει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Μετά το τέλος του lockdown, έγινε επανεκκίνηση της προετοιμασίας για τη λειτουργία και αυτό που απομένει να γίνει είναι η άσκηση με τη συμμετοχή της πυροσβεστικής (η οποία κατά την προηγούμενη περίοδο δεν μπορούσε λόγω της κατάστασης να διεξάγει την άσκηση) στην τελευταία σήραγγα του τμήματος, προκειμένου να πιστοποιηθεί. Έτσι νέος στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλο, είναι η λειτουργία της γραμμής τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com, έχει γίνει επαφή με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να πραγματοποιηθεί η άσκηση μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πώς θα εκτελούνται τα δρομολόγια

Αυτό που “κλείδωσε” είναι πώς θα γίνονται τα δρομολόγια από την Αθήνα μέχρι το Κιάτο. Αν και έπεσε στο τραπέζι η δρομολόγηση ενός ντιζελοκίνητου τρένου, τελικά η ιδέα δεν επικράτησε λόγω κόστους. Αυτό που θα υπερίσχυσε, είναι η εκκίνηση ενός ηλεκτροκίνητου τρένου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Αθήνα μέχρι το Κιάτο. Στο Κιάτο το τρένο θα σταματά και θα αλλάζει μηχανή από ηλεκτροκίνητη σε ντιζελοκίνητη. Η καθυστέρηση υπολογίζεται σε περίπου 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια το ντιζελοκίνητο πλέον τρένο θα ξεκινά από το Κιάτο και θα τερματίζει στο Αίγιο.

Με τον αντίστροφο τρόπο θα γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο μέχρι την Αθήνα. Ντιζελοκίνητο τρένο μέχρι το Κιάτο και από εκεί ηλεκτροκίνητο μέχρι την Αθήνα. Ο χρόνος δρομολογίου υπολογίζεται σε κάτω από δύο ώρες. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα διεξάγονται καθημερινά 4 δρομολόγια από και προς το Αίγιο.

Ένα από τα σημαντικά νέα για τους επιβάτες του δρομολογίου αυτού είναι πως με μία μετεπιβίβαση στο σταθμό των Άνω Λιοσίων θα μπορούν να φτάσουν εύκολα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και από το σταθμό της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά.

Τα τρένα που θα δρομολογηθούν θα είναι τα ίδια με αυτά που σήμερα διεξάγουν δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι που τελικά λειτούργησε η ηλεκτροκίνηση, η αλλαγή μηχανής γινόταν καθημερινά σε όλα τα δρομολόγια.

Συγκοινωνιακή hub το Αίγιο

Αυτό που προκύπτει όμως σαν ένα σημαντικό νέο, είναι πως ο νέος τερματικός σταθμός της γραμμής, το Αίγιο, θα μεταβληθεί σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό hub για την Αχαΐα. Ο σταθμός βρίσκεται 35χλμ από την πόλη της Πάτρας και μιας και όλα συνηγορούν στο γεγονός πως υπεραστικό τρένο θα κάνει αρκετά χρόνια ακόμα η πόλη να δει, το Αίγιο θα αναβαθμιστεί και θα γίνει το κέντρο των σιδηροδρομικών μετακινήσεων προς την Αθήνα ή ευρύτερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Ο επιβάτης που ξεκινά από Πάτρα θα μπορεί με τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να φτάνει στο Αίγιο και από εκεί να συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι την Αθήνα ή το Αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Πειραιά. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει ευρύτερος σχεδιασμός, ούτως ώστε και τα ΚΤΕΛ της Αχαΐας ή της Ηλείας να συνδέονται πλέον με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr