background img
banner
banner

Το Εφετείο Πατρών απαλλάσσει τον δήμο Αιγιαλείας

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΞΙΩΣΗ ΚΑΡΑΖΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ – ΜΠΕΣΚΟΣ: ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Θετική εξέλιξη, ως προς τις απαιτήσεις ιδιωτών από τον δήμο Αιγιαλείας, χαρακτηρίζεται η απόφαση του Εφετείου Πατρών που τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να αποδώσει ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη οικοπέδου Δημήτριο Καραζάνο το ποσό των 80.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή, που εξαφανίζει παλιότερη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου, μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες αποφάσεις που βαραίνουν τον δήμο Αιγιαλείας.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο του δήμου, πέρα από το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων που προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, είναι η συνεχόμενη ροή από δικαστικές αποφάσεις και αγωγές από προμηθευτές, επαγγελματίες και ιδιώτες που συνεργάστηκαν με προηγούμενες δημοτικές αρχές και δεν εξοφλήθηκαν. Μάλιστα, το ύψος των τελεσίδικων αποφάσεων ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση για να… σβηστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος δεν έχει εγκριθεί.

Βραχνά για τις τελευταίες δημοτικές αρχές αποτελούν οι δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες προκύπτουν απαιτήσεις ύψους 415.000 ευρώ από τον Δημήτριο Καραζάνο, ιδιοκτήτη οικοπέδου πλησίον του ποταμού Σελινούντα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως χωματερή ο πρώην δήμος Αιγίου.

Κρίθηκε πως η ζημία προήλθε εξ οικείου πταίσματος

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον δήμο για διαφυγόντα κέρδη επειδή εμποδιζόταν η χρήση του ακινήτου του. Στην τελευταία δίκη ωστόσο, το Εφετείο Πατρών έκρινε πως η ζημία προήλθε εξ οικείου πταίσματος εξαφανίζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου, αποτελώντας μάλιστα νομολογιακό δεδομένο για ανάλογες αποφάσεις. Μάλιστα, έκρινε πως ο ενάγων δεν μπορεί να επικαλεστεί το δεδικασμένο άλλων αποφάσεων και να αξιώνει για μεταγενέστερο χρονικό διάστημα διαφυγόντα κέρδη, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις του ένδικου χρονικού διαστήματος, από 3.6.2010 έως 31.12.2010 αφενός δεν είχαν καταστεί αντικείμενο έρευνας κατά τις δίκες αυτές, αφετέρου στην από 3.1.2003 αγωγή που άσκησε ο ενάγων και εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Πατρών, ζήτησε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη στο χρονικό διάστημα 7.7.1995 μέχρι 31.10.2003 που δεν του είχε ακόμη καταβληθεί η επιδικασθείσα δαπάνη για την επιχείρηση της πράξης απομάκρυνσης των απορριμμάτων από το ακίνητό του από τον ίδιο.

Θα εξεταστεί η δυνατότητα αναψηλάφησης

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πληρεξούσιος δικηγόρος του δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Μπέσκος, ΄΄θα εξετασθεί δυνατότητα αναψηλάφησης εφόσον καταστεί αμετάκλητη η απόφαση καθώς έχουν εκδοθεί από το ίδιο δικαστήριο αντιφατικές αποφάσεις για το μετά το 2002 χρονικό διάστημα που είχε δοθεί πόσο από τον δήμο για να απομακρύνει τα απορρίμματα από το οικόπεδο.

Δηλαδή από το διάστημα 2002 έως 2010 είχε λάβει αποζημίωση και από το 2010 έως 2015 κρίθηκε ότι δεν πρέπει να λάβει για παρακώλυση χρήσης. Εδω εξειδικεύεται το αντιφατικό του άρθρου 544 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr