background img
banner
banner

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την άδεια ειδικού σκοπού: Πώς υπολογίζεται, πότε θα πληρωθεί

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, προσδιορίζεται το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος της άδειας ειδικού σκοπού καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία πληρωμής της.

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής καθώς και εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία και σύμφωνα με την Π.Ν.Π στις 11.3.2020 καλύπτεται, στον ιδιωτικό τομέα, κατά 2/3 από τους εργοδότες και κατά 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των δικαιούχων οφείλουν να δηλώσουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ) των εργαζόμενών τους το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού και να καταβάλλουν σε αυτούς το σύνολο των ημερομισθίων τους,  δηλαδή τόσο αυτών που πρέπει να καλύψουν ως εργοδότες όσο και αυτών που καλύπτονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Σε δεύτερο χρόνο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού του Πληροφορικού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια. Η υποβολή του ειδικού εντύπου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου 2020 και θα ακολουθήσει η πληρωμή.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων που θα δηλωθούν στο Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ» από τους εργοδότες, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζόμενου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Καλούνται οι επιχειρήσεις-εργοδότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την συμπλήρωση της Α.Π.Δ και του ειδικού εντύπου στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ καθώς τυχόν ψευδή υποβληθέντα στοιχεία θα επισύρουν πρόστιμα και κυρώσεις.

Όπως δήλωσε ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

«Μία ακόμα βασική υποχρέωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εργαζόμενους γονείς εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, εισέρχεται σε φάση υλοποίησης. Ολοκληρώνουμε τη φάση υποβολής και πληρωμής των αδειών ειδικού σκοπού μέσω των διαφανών διαδικασιών που εγγυώνται το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εργαζομένου. Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, την υλοποίηση πληρωμής του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της ειδικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς»

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΥΑ ΕΔΩ


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr