background img
banner
banner

Όταν η αγάπη για την μουσική γίνεται δρόμος να πορεύεσαι…

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ «TRES NOTES» ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ,  ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Τι κι αν ο κορωνοϊός τους ανάγκασε να σταματήσουν τις live εμφανίσεις τους απότομα και άδοξα; Τι κι αν το οικονομικό κόστος και η συντήρηση ενός μουσικού σχήματος είναι μεγάλο και επίπονο πολλές φορές; Τι κι αν οι προσωπικοί στόχοι των ανθρώπων στα μουσικά σύνολα είναι ίσως αυτό, που ¨απειλεί¨ το δέσιμο μεταξύ τους ή διχάζει; Οι Tres notes αποδεικνύουν πως η μουσική ενώνει και ανθίζει παντού. Υπό όποιες συνθήκες.

Τα μουσικά γκρουπ είναι δύσκολο να στεριώσουν

Τα τελευταία χρόνια στην Αιγιάλεια τα σύνολα που υπάρχουν και δημιουργούν μουσικά μαζί, τα σταθερά σχήματα δηλαδή, έχουν εκλείψει. Ειδικά από το 2010 και μετά… η οικονομική κρίση και οι δύσκολες συνθήκες βιωσιμότητας για τα γκρουπ της περιοχής, ήταν απολύτως κοπιαστικές και ακατόρθωτες, σε όποιο ¨μουσικό στρατόπεδο¨ και αν ανήκαν αυτά. Εάν σε ετούτο, προστεθούν και οι εκάστοτε προσωπικοί στόχοι ή και η ατομική εξέλιξη και φιλοδοξία, μα και οι ¨διαφωνίες¨ της μουσικής αντίληψης μεταξύ των μελών των μουσικών σχημάτων, τότε μιλάμε ουσιαστικά για έναν ¨άθλο¨ σε όσους το κατάφεραν. Οι Tres notes είναι η συνέχεια και η μετεξέλιξη των Due note που δημιουργήθηκαν και ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Η μετονομασία τους ήταν αναμενόμενη… ύστερα από την προσθήκη της Μαρίας Βαγενά στο γκρουπ, η οποία ενσωματώθηκε πριν περίπου 2 χρόνια.

Με γνώμονα το πάθος για την μουσική και το έντεχνο τραγούδι

Ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος και ο Στάθης Σταθόπουλος έχουν ήδη γράψει την δική τους πορεία στο τραγούδι και την μουσική τα τελευταία χρόνια στην Αιγιάλεια. Είναι δύο καλλιτέχνες με αρκετές ¨ηχητικές¨ ανησυχίες και δίψα για το καλό ξενόφωνο μα κυρίως για το ελληνικό τραγούδι. Το τρίτο μέλος των Tres notes, η Μαρία Βαγενά αρχίζει και αυτή σιγά – σιγά να ξεδιπλώνει μαζί τους το ταλέντο της, καθότι και η ίδια αγαπά την μουσική όσο τον εαυτό της, να εκπαιδεύεται σε νέα μουσικά μονοπάτια κάθε είδους. Ο κοινός σκοπός των τριών αυτών ντόπιων καλλιτεχνών, είναι πρωτίστως το έντεχνο, ποιοτικό τραγούδι το οποίο και εκπροσωπούν μα και το μεράκι τους για την μουσική, με γνώμονα την εξέλιξή τους.

To protionline.gr συνομίλησε με τους Tres notes και τους ρώτησε για το γκρουπ, πώς βλέπουν την πορεία τους ως τώρα μα και το αύριο, τις ανησυχίες τους για τον κορωνοϊό και τις συνέπειές του στον καλλιτεχνικό χώρο και πολλά άλλα. Για να δούμε τι είπαν, λοιπόν.

Ποιο είδος μουσικής εκπροσωπείτε; Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Στάθης Σταθόπουλος: «Ασχολούμαστε κυρίως με την έντεχνη ελληνική μουσική. Αυτήν εκπροσωπούμε και αυτό μας αρέσει. Προσωπικά έκανα μια μεγάλη πορεία στο ταξίδι που λέγεται μουσική για πολλά χρόνια, από πολλές θέσεις. Συνεργάστηκα με διάφορους και με πολλά είδη μουσικής, πριν καταλήξω στους Tres notes. Παίζω κιθάρα και τραγουδάω. Η αντίληψη μου για την μουσική ταυτίστηκε από την αρχή και σχετικά εύκολα θα έλεγα με τον Σωτήρη και την Μαρία και όλα τα υπόλοιπα, ήταν και έγιναν εύκολα. Η συνεργασία προέκυψε από τις προσωπικές επιλογές του ενός προς τον άλλον. Σεβόμαστε όλα τα είδη της μουσικής μα επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτά που μας αρέσουν ηχητικά. Το ταλέντο, η δίψα της δημιουργίας ήταν το κλειδί για το ξεκίνημα μας».

Τι επιπτώσεις και συνέπειες είχε για εσάς η ασιατική πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι;

Σωτήρης Δημητρακόπουλος: «Δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα του κορωνοϊού. Όσο διήρκησε το ¨μένουμε σπίτι¨ σταμάτησαν και οι πρόβες μας, μα και οι live εμφανίσεις μας, που είχαν ήδη προγραμματιστεί. Αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία, είτε γενικά είτε μεταξύ μας, πάντα με τον πιο ήρεμο και ήσυχο τρόπο. Όπως όλοι, έτσι και εμείς ‘’χτυπηθήκαμε’’ λόγω της πανδημίας και της υποχρεωτικής για όλους καραντίνας. Η διμηνία Μάρτιος και Απρίλιος, μας έφερε πολλές ακυρώσεις εμφανίσεων, με την αναπόφευκτα βεβαίως κάθετη πτώση των οικονομικών μας ή του βιοπορισμού. Τελικά είναι αρκετά εύκολο η κατανόηση και η κοινή πλεύση, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό είναι να ακούμε προσεκτικά τον συνεργάτη μας και να βρίσκουμε μια ομαλή γραμμή επικοινωνίας. Σαφώς οι προσωπικές επιδιώξεις είναι διαφορετικές, όπως άλλωστε όλοι μας είμαστε διαφορετικοί σαν άνθρωποι. Μα η κοινή γραμμή μας δεν αλλάζει και ούτε διασπάται».

Έχετε δικές δημιουργίες και τραγούδια ως σχήμα; Υπάρχει τέτοιο υλικό;

Μαρία Βαγενά: «Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην καλύτερη απόδοση των τραγουδιών στις ζωντανές μας εμφανίσεις και στις συναυλίες. Μελετάμε και προσπαθούμε να είμαστε άψογοι, οργανικά και φωνητικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει και επικεντρωνόμαστε, είναι οι live εμφανίσεις μας και το μας ακούσει εκεί όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Ίσως στο μέλλον υπάρξει κάποια προσπάθεια για δικό μας υλικό, δεν το αποκλείουμε, άλλα δεν προέχει για εμάς αυτό τώρα. Προσωπικά έχω δικά μου τραγούδια καθώς γράφω στίχους και μουσική, αλλά σε επίπεδο συλλογικής σύνθεσης δεν υπάρχει τέτοιο υλικό προς το παρόν από τους Tres notes».

‘‘Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν’’

Στην ερώτηση του protionline.gr αν έχουν ξεχωρίσει ως αυτή την στιγμή κάποια εμφάνισή τους, ως το καλύτερο performance τους, απαντούν: «Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια lives ή κάποια καλύτερη απόδοσή μας, κάπου συγκεκριμένα. Το κάθε ένα live είχε και κάτι ξεχωριστό. Τα πιο ‘’απολαυστικά’’ μας live έχουν γίνει εκτός έδρας, σε υπερπολυτελείς πολυχώρους δεξιώσεων που είχαμε την τύχη να βρεθούμε. Για εμάς η επαφή με τον κόσμο είναι και η καλύτερη. Αυτή είναι η πιο ουσιώδης επαφή μας, με τις μουσικές των λαών και του κόσμου». Σαν αποφώνηση, ο μαέστρος Σωτήρης Δημητρακόπουλος, ο Στάθης Σταθόπουλος και η Μαρία Βαγενά δηλώνουν: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον κορωνοϊό και την εξέλιξή του. Ο θανάσιμος εχθρός της υγείας είναι μονάχα η άσχημη ψυχολογία. ¨Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν¨ που λέει και το τραγούδι». Με υπομονή οι Tres notes, περιμένουν να ανταμώσουν μουσικά. Όπως έκαναν πάντα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr