ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Δύο από τα πιο όμορφα μέρη που διαθέτει η δυτική πλευρά της Αιγιάλειας είναι η Μπούκα και η Ακονιά. Πλήθος κόσμου έχουν επισκεφτεί τις δύο αυτές παραλίες επί σειρά ετών και όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο φεύγοντας.
Εξάλλου είναι η θέση των περιοχών τέτοια που αν μη τι άλλο, λόγω της ξεχωριστής ομορφιάς, θα μπορούσαν να συγκινούν τον κάθε επισκέπτη τους. Τι έχει γίνει όμως όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη των δύο αυτών «στολιδιών» της κοινότητας Καμαρών αλλά και της Αιγιάλειας; Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και από τον δήμο, κρίνονται ικανοποιητικές και αρκετές για να αλλάξουν πολλά, δίνοντας μία προοπτική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της Δημοτικής Ενότητας Ερινεού. Όμως, μένουν να γίνουν ακόμα πολλά…
Αναξιοποίητη έκταση 70 στρεμμάτων
Το protionline.gr είχε επικοινωνία που με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγιώτη Περλέγκα, ο οποίος καταγράφει τα ¨αγκάθια¨ της περιοχής που μαίνονται τα τελευταία χρόνια και αποτελούν τροχοπέδη για την πορεία και εξέλιξη της επισκεψιμότητας στις δύο παραλίες, καθώς και τις δυσκολίες που φέρνουν στους ντόπιους κάτοικους τα προβλήματα αυτά. Σε σχετική ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Περλέγκας, τονίζει: «Η παραθαλάσσια δημοτική έκταση των 70 στρεμμάτων είναι ένα από τα προβλήματα της περιοχής που «καίει» και δυστυχώς παραμένει άλυτο για την ώρα, δίχως αξιοποίηση. Και βέβαια, σε εκκρεμότητα παραμένει η διάνοιξη του παραλιακού δρόμου που ενώ από το 2008 είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις για να είναι λειτουργικός, κάποιοι τότε θέλησαν να τον ¨χαλάσουν¨ γιατί προφανώς ενοχλούσε. Υπήρξε κόσμος, που πίεσε τον τότε δήμαρχο Ερινεού και την Κτηματική Υπηρεσία, επειδή ήταν και διέσχιζε την ζώνη του αιγιαλού και τον έκριναν παράνομο. Η εκτίμησή μου είναι πως εκείνη την εποχή κάποιοι ¨άδραξαν την ευκαιρία¨ να αντιδράσουν ή να εξυπηρετηθούν, πατώντας στο γεγονός πως ο δρόμος ήταν τυπικά παράνομος βάσει κτηματικού σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει μια διαδικασία έτσι ώστε να χαλάσει ο δρόμος που ένωνε το Λαμπίρι με τις Καμάρες κατά μήκος της παραλίας. Αυτό δυστυχώς είναι ένα τεράστιο θέμα που περιόρισε πάρα πολύ σε τοπικό επίπεδο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θεωρώ πως αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ¨αγκάθι¨ που τελικά μας έκανε άνω – κάτω».
Αποκομμένες περιοχές η Ακονία με τα Πεύκα
Ένα δεύτερο και μεγάλο πρόβλημα είναι Η κατασκευή και η αποπεράτωση του συλλεκτήριου αγωγού της αποχέτευσης από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως το Λαμπίρι, ο οποίος και αυτός έχει σταματήσει και χρειάζεται ακόμα 715 μέτρα για να ολοκληρωθεί, όπου είναι και η αρχική του μελέτη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να συνδεθούν ο οικισμός των Πεύκων στον συλλεκτήριο αγωγό του Λαμπιρίου, μα και σε επέκταση, αυτός της Ζήριας. «Το Δημοτικό Συμβούλιο το 2017 αποφάσισε την διάνοιξη του παραλιακού δρόμου στην συγκεκριμένη ζώνη, με την 103/17 απόφαση η οποία περιοχή βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον αιγιαλό με σκοπό την σύνδεση των δικτύων» επισημαίνει ο πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως «είμαστε στην διαδικασία πράξης αναλογισμού από γνωστό τοπογράφο του Αιγίου, για αυτό. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και ελπίζω το συντομότερο να μπορέσει να δοθεί λύση. Αυτά τα δύο μέγιστα προβλήματα θεωρώ πως όταν επιλυθούν, ο τόπος θα πάρει μια άλλη, πολύ πιο όμορφη και λειτουργική μορφή, παίρνοντας πνοή από τον παραλιακό δρόμο που ενώνει τις δύο περιοχές. Αυτή την στιγμή, οι δύο αυτοί οικισμοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, δηλαδή η Ακονιά με τα Πεύκα. Ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει γύρω – γύρω μέσω του κυρίως οδικού δικτύου, κάνοντας 6 χιλιόμετρα για μια απόσταση 300 περίπου. Αυτό όπως ο καθένας καταλαβαίνει είναι απίστευτα μεγάλο πρόβλημα. Μας έχει ¨κόψει¨ κυριολεκτικά τα πόδια. Η προσπάθεια που γίνεται για να προχωρήσει το ζήτημα, εντατικοποιείται πιστεύοντας από την μεριά μας πως σύντομα θα συνδεθούν τα δύο δίκτυα και θα ολοκληρωθεί ο δρόμος».
Οργανωμένη επιχείρηση καθαρισμού των παραλιών
Εν τω μεταξύ, αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η δεύτερη σάρωση στις δύο παραλίες. Ο σκοπός είναι να καθαριστούν από διάφορα σκουπίδια και μικροαντικείμενα που μαζεύονται από την επισκεψιμότητα του κόσμου, έτσι ώστε να δείχνει και να είναι η περιοχή πιο φιλόξενη και καθαρή. Κάποιοι άνεμοι που φύσηξαν εμπόδισαν το έργο, με τους νοτιάδες να ¨πετούν¨ υλικά, ωστόσο αυτές τις μέρες γίνεται μαζική σάρωση και εκεί δίνεται το βάρος. «Επίσης φροντίζουμε τις παραλίες από άποψη καλλωπισμού. Διορθώνονται ή ανακατασκευάζονται τα χαλασμένα παγκάκια, τα ντους που ήταν προβληματικά αντικαταστάθηκαν για να είναι εξυπηρετικά από τους λουόμενους. Μένουν κάποια βαψίματα και ορισμένα τεχνικά θέματα για τα υπόλοιπα και είμαστε σε στενή επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, να μπορέσουν να γίνουν και αυτά το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω πως λίαν συντόμως όλα αυτά θα έχουν φτιαχτεί, καθώς ήδη διανύουμε τις πρώτες βδομάδες της θερινής περιόδου» συμπληρώνει ο κ. Περλέγκας, και καταλήγει: «Η επισκεψιμότητα φέτος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο και την συνολική εικόνα της πανδημίας και του κορωνοϊού. Εάν υπάρξουν κρούσματα θα προκύψει και μείωση της ζήτησης. Ούτως ή άλλως είναι η κατάσταση κρίσιμη και ο κόσμος φοβάται. Εμείς σαν κοινότητα, με την βοήθεια του δημάρχου και των αρμοδίων, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».