background img
banner
banner

Ανεκμετάλλευτοι από τον δήμο οι υδάτινοι πόροι της Αιγάλειας

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΑΘΗ ΕΝΩ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ

Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε στρατηγική ανάπτυξης μιας περιοχής είναι η άριστη διαχείριση των υδατικών πόρων και των ενεργειακών πηγών, καθώς και η ορθολογική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων που παράγονται στο περιβάλλον της.

Ο δήμος Αιγιαλείας των επτά ποταμών υστερεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την προοπτική αφού πέραν του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Τσιβλού που λειτουργεί από το 1999 μόλις προσφάτως έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία διυλιστηρίου ύδατος στον Σελινούντα.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τόσο το πόσιμο όσο και το αρδεύσιμο νερό, ενώ παράλληλα πολλές εκτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες και δεν καλλιεργούνται ελλείψει αρδευτικού νερού.

Ένα «βήμα» πριν την έγκριση χρηματοδότησης για το διυλιστήριο

Τα νεότερα από την κατασκευή και λειτουργία του διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα, είναι στη θετική κατεύθυνση, καθώς οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ αναμένουν να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που στην ουσία αποτελεί τη συνέχιση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» στο οποίο υπήρχε προέγκριση ένταξης του διυλιστηρίου, ενώ υπήρχε και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Βάσει πληροφοριών αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας το επόμενο διάστημα και βλέπουν την οριστική ένταξη τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ο φάκελος του έργου είχε κατατεθεί, είχε αξιολογηθεί και είχε εγκριθεί ενώ βρισκόταν ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή από τον υπουργό.

Το διυλιστήριο είναι ένα έργο που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «εμβληματικό» και που θα λύσει με ορθολογικό και συνάμα ωφέλιμο τρόπο το ζήτημα της υδροδότησης της πόλης του Αιγίου αλλά και των οικισμών ανατολικά και δυτικά της Αιγιάλειας, αποφέροντας παράλληλα και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑΑ από τη μέχρι σήμερα δαπάνη των γεωτρήσεων, που ουσιαστικά θα επιφέρει και τη σταδιακή μείωση του τιμολογίου νερού σε όλους τους κατοίκους.

Οικονομικά οφέλη από τον ΥΗ/Σ Τσιβλού

Σημαντικό όφελος αποφέρει στον δήμο από πέρυσι και ο (ΥΗ/Σ Τσιβλού) καθώς έχει περιέλθει στην αποκλειστική διαχείρισή του. Λειτουργεί από το 1999 παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από τα πλούσια νερά του ποταμού Κράθη, με αξιόλογα οικονομικά οφέλη και δυναμική περισσότερου παραγόμενου έργου. Εμπνευστής και δημιουργός του έργου ήταν ο καταγόμενος από τον Πλάτανο αείμνηστος Διονύσιος Π. Χασάπης. Αυτός ήταν που δημιούργησε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το Ν.Π.Ι.Δ. Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗ/Σ) «Τσιβλός», με παραγωγή 2,8 MW και με προσδοκώμενο έργο 10.000.000 KWH/ετησίως. Μία μονάδα που παράγει ήπιας μορφής ενέργεια, δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που σέβεται και συντηρεί. Δεν μολύνει το έδαφος, το νερό, τον αέρα.

Ο εργολάβος είχε 20 χρόνια εκμετάλλευσης του έργου με δικές του δαπάνες, μείον την απόδοση του 15% του ετήσιου τζίρου στην επιχείρηση της Αυτοδιοίκησης. Το 15% των εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, με την σημερινή μορφή αυτοδιοίκησης έχει περιέλθει στον δήμο Αιγιαλείας μετά την παρέλευση της εικοσαετίας.

Το 15% των εσόδων, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αναλογούσε στο ποσό των 30.000.000 δραχμών ετησίως, αποτελώντας καθαρό έσοδο του τότε δήμου Ακράτας.

Επίσης το ελληνικό δημόσιο είχε όφελος πλέον των 100 εκατομμυρίων δραχμών από την εξαγωγή συναλλάγματος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες. Μάλιστα, περί το τέλος του έτους 2000 είχε αποδώσει 270 εκατομμύρια δραχμές.

Τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα είναι σαφώς μειωμένα, ενώ το παραγόμενο έργο και κατά συνέπεια και τα έσοδα, εξαρτώνται από τις ποσότητες των υδάτων που κατεβάζει ο ποταμός που καθορίζονται από τις βροχοπτώσεις. Έτσι, τα τελευταία χρόνια τα έσοδα κυμαίνονται από 480.000 έως 550.000 ευρώ ετησίως, ενώ από τον δήμο έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η λειτουργία και συντήρηση του σταθμού.

Πολλές εγκεκριμένες άδειες για ιδιώτες

Βεβαίως, για το σύνολο των ποταμών της Αιγιάλειας έχουν εκδοθεί άδειες για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών μονάδων από ιδιώτες ενώ κάποιες λειτουργούν κιόλας. Μάλιστα, για τον ποταμό Σελινούντα, ενώ υπάρχει ήδη μία εγκεκριμένη άδεια προχωρά η αδειοδότηση για μία ακόμη.

Ήδη λειτουργούν υδροηλεκτρικά ιδιωτών στους ποταμούς Κερυνίτη και Φοίνικα, ενώ ολοκληρώνεται μεγάλος υδροηλεκτρικός σταθμός ιδιωτικών συμφερόντων στον Κράθη.

Πάντως, «τρέχουν» μία σειρά από προγράμματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω των οποίων ο δήμος ή η ΔΕΥΑΑ θα μπορούσαν να στηριχτούν για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Φτάνει να το επιθυμούν!


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr