background img
banner
banner

Αντιδρούν στον εξοβελισμό των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών

ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ανάστατοι είναι οι εκπαιδευτικοί Κοινωνικών Επιστημών Γενικής Εκπαίδευσης της περιοχής, εξαιτίας των αποφάσεων του υπουργείου για αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, τον εξοβελισμό των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών από τη Β΄ Λυκείου και τη μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου. Όπως καταγγέλλουν διά μέσου του υπό σύσταση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών Γενικής Εκπαίδευσης, ΄΄μέσω συνοπτικών διαδικασιών, άνευ διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς Κοινωνικών Επιστημών και χωρίς επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση: Στερεί από τους μαθητές του Λυκείου θεμελιώδεις γνώσεις, πολύτιμες για την επιβίωσή τους στη σύγχρονη κοινωνία. Στερεί από τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα είναι υποψήφιοι στις πανελλαδικές για όλες τις σχολές των Κοινωνικών Επιστημών (όπως Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας, Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημόσιας Διοίκησης) το προπαρασκευαστικό μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», που αποτελεί γνωστικό θεμέλιο για τα πανεπιστημιακά αυτά τμήματα, καθώς το περιεχόμενό του άπτεται των βασικών προσεγγίσεων στην Οικονομία, την Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία, αλλά και με αναφορά στις μεθόδους των Κοινωνικών Επιστημών. Αντί το μάθημα αυτό να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ωρολόγιου προγράμματος καταργείται!΄΄.

Κάποιοι χάνουν ώρες και κάποιοι μένουν εκτός…

Επίσης, τονίζουν πως ΄΄στερεί συνολικά από τη νέα γενιά, τη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που συντελούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και αφανίζει τον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθόσον στερεί αφενός από όλους τους συναδέλφους διδακτικές ώρες, αφετέρου από τους αναπληρωτές κι ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη δημόσια εκπαίδευση, τη δυνατότητα εργασίας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας΄΄.

Καλούν τέλος το Υπουργείο να πάρει πίσω την υπ. αριθμ. 74182/Δ2 απόφαση για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου και να προβεί σε ουσιαστικό διάλογο με τους Κοινωνικούς Επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr