background img
banner
banner

Για άτοκο δανεισμό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ

ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΝΤΑΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Δραματική περιγράφεται η κατάσταση στα οικονομικά του δήμου Αιγιαλείας. Οι «κεραυνοί» των παλαιών οφειλών που καταφθάνουν, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας κυρίως λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων αλλά και ο φόβος της πανδημίας που ενέτεινε το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, έχουν αδειάσει κυριολεκτικά τα ταμεία του δήμου, μεγαλώνοντας την «ψαλίδα» του ελλείμματος.

Μόνη λύση στον ορίζοντα, η λήψη άτοκου εσωτερικού δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενδεχόμενο που εξετάζει σοβαρά πλέον το οικονομικό επιτελείο του δήμου.

«Η δημοτική αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε υπάρχει που να διευκολύνει την εισροή χρημάτων στα ταμεία του δήμου, ενώ οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες και πιεστικές, με κύριο χαρακτηριστικό τους «κεραυνούς» των δικαστικών αποφάσεων από παλαιότερες οφειλές, που έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται κατασχέσεις στους λογαριασμούς του δήμου», τόνισε στo protionlione.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, δίνοντας τη διάσταση του προβλήματος.

Αυξήθηκαν τα τιμολογημένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η νέα δημοτική αρχή βρήκε υποχρεώσεις από τιμολογήσεις ύψους 1.800.000 ευρώ που σήμερα έχουν γίνει 2.800.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Καλαμίδα, οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει τα έσοδα που είχε καθώς ο κόσμος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του και αφετέρου στο ότι οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν από τη στιγμή που υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες παρελθόντων ετών.

Στο ερώτημα εάν η υγειονομική κρίση… γέννησε νέους ασυνεπείς δημότες, ο κ. Καλαμίδας είπε πως ΄΄οι κακοπληρωτές του δήμου δεν είναι μία νέα κατηγορία. Οι ασυνεπείς υπήρχαν και παρέμειναν. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας της πανδημίας είτε αδυνατούν είτε φοβούνται να πληρώσουν.
Ο κορωνοϊός δημιούργησε φόβο και ο φόβος στην οικονομία είναι ό,τι χειρότερο καθώς αποτρέπει τον δημότη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Συμπερασματικά, εκείνο που έχει επιδεινώσει την κατάσταση στα έσοδα είναι ότι ο κόσμος φοβάται και άρα περιορίζει τις πληρωμές΄΄.

΄΄Αυτό που παρατηρούμε και μας προβληματίζει είναι ότι τα έσοδα του δήμου Αιγιαλείας έχουν περιοριστεί κατά πολύ, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνουν οι απαιτήσεις΄΄, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Ο κόσμος απαιτεί, εμείς προσπαθούμε, δεν δημιουργούμε νέες ανάγκες, όμως υπάρχει οικονομική αδυναμία. Παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, χρειάζεται να πληρωθούν κοντά στα 3 εκατ. τιμολογούμενες εκκρεμότητες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα του δήμου΄΄.

Δάνειο με αποπληρωμή σε βάθος χρόνου

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί στην παρούσα φάση αυτό το μεγάλο πρόβλημα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επισημαίνει: ΄΄Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με δανεισμό. Σκεφτόμαστε μήπως ζητήσουμε από το υπουργείο ένα εσωτερικό δάνειο ύψους 1.400.000 ευρώ, άτοκο, με αποπληρωμή σε 72 δόσεις δηλαδή σε έξι χρόνια. Επεξεργαζόμαστε αυτή τη λύση διότι γνωρίζουμε πως για να πάρουμε μία… ανάσα χρειάζεται εισροή χρήματος. Αν το εξασφαλίσουμε και κάνουμε μία σφιχτή οικονομική πολιτική, όπως έχουμε αρχίσει το τελευταίο διάστημα που δεν δημιουργούμε νέες δαπάνες, και αρχίσει δειλά – δειλά η αποπληρωμή των προηγούμενων υποχρεώσεων, κάποια στιγμή το δημοτικό ταμείο θα μπει πάλι σε μία θετική τροχιά΄΄.

Αναφορικά με τη φύση του δανείου στο οποίο στρέφεται ο δήμος, ο κ. Καλαμίδας τονίζει:

΄΄Το εσωτερικό δάνειο έχει δύο χαρακτηριστικά: το πρώτο είναι ότι είναι άτοκο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό και το δεύτερο έχει να κάνει με το βάθος της αποπληρωμής. Είναι μεγάλη υπόθεση να το πάρουμε. Από εκεί και πέρα είναι θέμα εσωτερικής διαχείρισης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με σωστό χειρισμό και χωρίς πρόσθετες δαπάνες θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την πιστοληπτική ικανότητα του δήμου μας΄΄.

Οι δικαστικές αποφάσεις «πνίγουν» τον δήμο

Δεν είναι όμως μόνο τα αναμενόμενα. Οι ξαφνικές δαπάνες είναι αυτές που βγάζουν τον δήμο εκτός προϋπολογισμού. ΄΄Τα έκτακτα είναι αυτά που ανατρέπουν τον προγραμματισμό μας. Αυτή δεν είναι μία περίοδος που λαμβάνουμε καθημερινά παλιά τιμολόγια.

Ωστόσο έρχονται κάποιες δικαστικές αποφάσεις που μας «δένουν τα χέρια». Π.χ. επαγγελματίας από την Αθήνα που προσέφερε τις υπηρεσίες του επί τέσσερα χρόνια επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου, κάνει τώρα απαιτητά μέσω δικαστικής απόφασης 50.000 ευρώ. Σε λίγο καιρό εκδικάζεται υπόθεση οφειλών του δήμου σε άλλο ιδιώτη ύψους 300.000 ευρώ. Ιδιώτης από την Πάτρα πριν λίγο καιρό προχώρησε σε κατάσχεση 450.000 ευρώ από λογαριασμό του δήμου. Δυστυχώς, συγκεντρώνονται πολλά απρόοπτα που δεν είναι προϋπολογιζόμενα΄΄, προσθέτει ακόμη ο κ. Καλαμίδας, συμπληρώνοντας: ΄΄Έχουμε φέρει τις κατασχέσεις σε μία κατάσταση ελεγχόμενη όμως μπορεί σε λίγους μήνες να εξελιχθούν διαφορετικά αν έρχονται κάθε μέρα δικαστικές αποφάσεις. Προσπαθούμε, μόλις το ποσό ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ να το κατεβάζουμε στα 2,5 αλλά δεν βγαίνει τίποτα έτσι΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr