background img
banner
banner

Δήμος Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης Κλιματικής και Περιβαλλοντικής ανάγκης

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απόφαση για την κήρυξη του δήμου Αιγιαλείας σε κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλείται να λάβει στη σημερινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Στη συνέχεια, πρόκειται να αποστείλει την απόφαση στη Γραμματεία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, για κοινοποίηση στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Η απόφαση σαφώς δεν αφορά μόνο τον δήμο Αιγιαλείας και στηρίζεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κατάσταση Έκτακτης Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Ανάγκης, σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει τα κράτη στην κατεύθυνση ανάληψης μέτρων για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, κάνει λόγο για την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βάσει μιας ολιστικής προσέγγισης, που περιλαμβάνει όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, με κοινωνικά ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν θέσεις εργασίας και να μην επιβαρυνθούν χωρίς λόγο όσοι δυσκολεύονται περισσότερο να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Τι θα ληφθεί υπ’ όψιν

Πέρα από την τεκμηρίωση των καταστροφικών μεταβολών του παγκόσμιου κλίματος που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και το γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κινητοποιεί δυνάμεις σε Εθνικό, Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο ο δήμος Αιγιαλείας καλείται να λάβει υπ’ όψιν και το ότι έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη χάραξη και την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, ενώ σε αυτόν υπάρχει εγκατάσταση αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες).

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την Ολυμπία Οδό έχουν να κάνουν με τη χρήση αδρανών υλικών από τα ποτάμια, τη διάβρωση και υποβάθμιση των ακτών και την έλλειψη πρόβλεψης για την διοχέτευση των ομβρίων υδάτων σε φυσικούς αποδέκτες με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων σε οικισμούς και αγροτικές καλλιέργειες σε χαμηλό υψόμετρο.. Οι δε επιπτώσεις από τη δημιουργία της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής εντοπίζονται στις συνεχείς εκσκαφές και τις διάφορες χωματουργικές εργασίες που έχουν προκαλέσει διατάραξη των τύπων οικοτόπων των φυτών και των ζώων που διαβιούν στην περιοχή αλλά και την έλλειψη αντιπλημμυρικών. Τέλος, η λειτουργία αιολικών πάρκων δεν προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον μόνο τοπικά, αλλά και σε ευρεία κλίμακα (χλωρίδα, πανίδα, βίαιες επεμβάσεις, εξαφάνιση φυσικού κάλλους, διαπεραστικός θόρυβος κ.ά.

Επίσης, θα ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο δήμος Αιγιαλείας προσπαθεί να διευθετήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ΣΜΑ, τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία μονάδας ΜΕΑ-ΜΕΒ (μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων-βιοαποβλήτων), την εφαρμογή του τοπικού και περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την επάυξηση της ανακύκλωσης, την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ (εργοστάσιο ΦΛΟΚΑ).


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr