background img
banner
banner

Δίχως «ξένο χρήμα» ο τουρισμός φέτος στην Αιγιάλεια

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ

Σε ¨αχαρτογράφητα νερά¨ σαλπάρει ο τουρισμός της περιοχής καθώς μία δικαιολογημένη αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού. Οι φόβοι να χαθεί η θερινή σεζόν αυξάνονται και η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής θα δουλέψουν ένα με ενάμιση μήνα αδυνατώντας να καλύψουν τα «σπασμένα» του κορωνοϊού.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ποια θα είναι τελικά τα αποτελέσματα, το βέβαιο είναι όμως ότι η χρονιά θα κλείσει με μεγάλη πτώση. Στον αντίποδα, οι ¨ξένοι¨ επισκέπτες που είχαν δώσει προκαταβολές ή είχαν κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής, σε καθολικές ακυρώσεις τους, φτάνουν ως και το 95% λόγω του covid-19.

Υποτονική η ζήτηση και έντονος ο φόβος

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα για τα ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν πως θα στηρίξει τους ξενοδόχους και τους ζήτησε να μην αφήσουν κλειστά τα καταλύματά τους, όμως οι επαγγελματίες του κλάδου δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν εντέλει να λειτουργήσουν νόμιμα, καθώς καλούνται να βρουν λύσεις και στο θέμα με την ιατρική κάλυψη, γιατί το πρωτόκολλο ασφαλείας ορίζει έναν γιατρό για κάθε ξενοδοχείο. Αυτό, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση και τη μειωμένη πρόθεση του κόσμου για διακοπές τη φετινή σεζόν λόγω της πανδημίας και του φόβου, μα κυρίως της οικονομικής δυστοκίας που υπάρχει στα νοικοκυριά όλης της χώρας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους επιχειρηματίες να είναι αισιόδοξοι ή σίγουροι. Το protionline.gr μιλώντας με τους εκπροσώπους τριών μεγάλων ξενοδοχείων της Αιγιάλειας, καταγράφει την ανησυχία και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και πώς αντιμετωπίζονται. Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι πως η θερινή σεζόν για φέτος έχει ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία, αλλά η αισιοδοξία τους δεν έχει χαθεί.

Κωνσταντίνος Δαμάτης (Akrata beach hotel): Κάποιοι πιστεύουν πως είναι πιο ασφαλές να νοικιάσουν ένα Airbnb

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ποια είναι η ζήτηση και η κίνηση του κόσμου γύρω από τη διαμονή στην παραλία της Ακράτας, ο υπεύθυνος του ¨Akrata beach hotel¨ Κωνσταντίνος Δαμάτης, επισημαίνει: «Παρόλο που η Αιγιάλεια δεν λογίζεται από τον κόσμο ως κάποια κορυφαία επιλογή στον ¨τουριστικό χάρτη¨ και στις προτιμήσεις, φέτος διαπιστώθηκε αρχικά καλή ζήτηση, παρά το γεγονός ότι το δικό μας ξενοδοχείο δεν δουλεύει και τόσο με πρακτορεία ή γκρουπάκια. Με τον κορωνοϊό όμως και όλα όσα αυτός ¨έφερε¨… το χάσαμε και αυτό. Έχει διαπιστωθεί πως ο κόσμος φοβάται πια, είναι πολύ επιφυλακτικός. Κάποιοι πιστεύουν πως είναι πιο ασφαλές να νοικιάσουν ένα Airbnb παρά να κάνουν κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο. Όμως… δεν είναι καθόλου έτσι: Κανένα ξενοδοχείο δεν θα ρίσκαρε τη φήμη του, ειδικά σε επίπεδο καθαριότητας και οργάνωσης. Το ¨Akrata beach¨ δουλεύει τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικού ενδιαφέροντος εις το ακέραιο και φυσικά, με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υγειονομικού χαρακτήρα κατά την λειτουργία του».

Ελάχιστοι οι ξένοι τουρίστες

Ο κ. Δαμάτης, σε ερώτηση του protionline.gr για το αν υπάρχουν κρατήσεις από άλλες χώρες, τονίζει: «Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρείται μικρή ζήτηση από Έλληνες για τις διακοπές τους. Δυστυχώς όμως οι ξένοι πελάτες μας, έχουν ακυρώσει όλοι. Οι πάντες! Είχαμε κρατήσεις κυρίως από Αυστρία, Γερμανία και Αμερική, οι οποίοι δεν θα έρθουν και όσες προκαταβολές είχαν δοθεί επεστράφησαν όλες, όσες κρατήσεις είχαν γίνει έχουν όλες ματαιωθεί. Το κενό είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται. Επιπλέον, δημιουργήθηκε και ένας αδικαιολόγητος φόβος του κόσμου να μείνουν σε ξενοδοχεία. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο κάθε πελάτης, είναι και οφείλει να αισθάνεται 100% σίγουρος σε μία κράτηση σε οργανωμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα παρά οπουδήποτε αλλού. Έχουμε κάνει με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Αχαΐας, τέσσερις συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες. Το κύριο και πρωταρχικό μέλημα, είναι η υγειονομική ασφάλεια των πελατών και ο τρόπος λειτουργίας μας. Έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλες οι μονάδες ανεξαιρέτως ακολουθούμε τις εντολές του υπουργείου και όλα τα πρωτόκολλα σωστής και εγγυημένης λειτουργίας. Θέλω και παραμένω αισιόδοξος πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τον τουρισμό» καταλήγει ο επιχειρηματίας της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Χρήστος Κανελλής (Hotel Kanellis): Η πληρότητα δεν θα είναι πάνω από 50-55%

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, σε επικοινωνία του με το protionline.gr  και ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή, αναφέρει: «Το φετινό καλοκαίρι αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό. Τα ξενοδοχεία στην Αιγιάλεια πρέπει να παλέψουν με τον χρόνο και τον κορωνοϊό, τις οικονομικές δυσκολίες και τα πάγια έξοδα. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου επιβίωσης σε καθημερινή βάση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μιλάμε πια για μια απλή επιβίωση για φέτος και όχι για κάτι περισσότερο. Οι τράπεζες είναι αδιάλλακτες ως προς την συμπεριφορά τους σε εμάς, η ρευστοποίηση κρίνεται μηδενική και ο κόσμος ακόμα φοβάται πολύ την πανδημία».

Για την πτώση της ζήτησης του κόσμου και για τις διακοπές του, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ο κ. Κανελλής, διευκρινίζει: «Δυστυχώς που το λέω… μα η χασούρα είναι σχεδόν βέβαιη για την φετινή χρονιά. Η πληρότητα δεν θα είναι πάνω από 50-55%».

Για τις κρατήσεις των πελατών στο “Hotel Kanellis” και για το αν οι πελάτες είναι μόνο εγχώριοι πελάτες ή και ξένοι, ο κ. Κανελλής αναφέρει στo protionline.gr ότι «οι ξένες αγορές δυστυχώς δεν κινούνται φέτος, υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις από το εξωτερικό.  Οι εγχώριοι πελάτες κινούνται σε καλά για την εποχή επίπεδα, αν λάβουμε υπόψη τις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες και σαφώς τον κίνδυνο με την πανδημία και τις επιπτώσεις του.

Άλλες χρονιές υπήρχαν κρατήσεις μέχρι και πολύ αργά, αυτό για φέτος έχει χαθεί. Για μένα αυτό το καλοκαίρι είναι και παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό».

Βασίλης Διαμαντόπουλος (Long Beach Hotel ): Υπό κανονικές συνθήκες θα κλείναμε τέλη Νοεμβρίου»

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος από την μεριά του, εκπροσωπώντας το ξενοδοχείο “Long Beach Hotel” που βρίσκεται στην παραλία του Λόγγου, κατόπιν επικοινωνίας του με τo protionline.gr, αναφέρει: «Η σεζόν φέτος από μόνη της έχει γίνει πολύ μικρή. Τα σχολεία λόγω του κορωνοϊού ανοίγουν πολύ νωρίς και για εμάς ήδη, έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος λόγω της πανδημίας από το lock down και μετά. Σαφώς και υπάρχει μια κινητικότητα αλλά αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με άλλες παλιότερες χρονιές. Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει και με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις περιπτώσεις διακοπών με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, που ίσως βοηθήσουν για τον μήνα Σεπτέμβριο. Υπό κανονικές συνθήκες το “Long Beach” θα έκλεινε περί τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε καταλαβαίνει κανείς… για τι χασούρα μιλάμε. Στο δικό μας ξενοδοχείο η πληρότητα κατά προσέγγιση, θα είναι της τάξεως του 55% με 60% αν το δούμε κάπως συνολικά».

Χρειάζεται η στήριξη της κυβέρνησης

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρχει για φέτος και ξένος τουρισμός ή μόνο εγχώριος, ο γνωστός ξενοδόχος, απαντάει: «Για τον αλλοδαπό τουρισμό, μεταφέραμε όλα μας τα συμβόλαια για του χρόνου. Προσπαθούμε να κινηθούμε κυρίως με Έλληνες τουρίστες καθώς έτσι, κρίνεται πως θα είναι πιο ασφαλείς οι υγειονομικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε και εμείς να περιορίσουμε τα πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από εμάς εδώ στην Ελλάδα. Απλά θα υπάρχουν μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών στο ξενοδοχείο μας» αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος και συμπληρώνει κλείνοντας πως «χρειάζεται μεγάλη στήριξη από το κράτος για να μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και να θεωρηθεί επιτυχημένη οικονομικά. Δεν γίνεται να καλύψουμε με έναν ή ενάμιση μήνα σεζόν… όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της χασούρας. Το παλεύουμε και παραμένουμε αισιόδοξοι, όσο γίνεται, μα χρειάζεται μεγάλη στήριξη από το κράτος».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr