background img
banner
banner

Δεύτερο… «πρώτο κουδούνι» και για τους μικρούς μαθητές

ΑΝΟIΞΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Με αρκετές ιδιαιτερότητες χτύπησε σήμερα Δευτέρα 1/6 το πρωί το «πρώτο» κουδούνι της νέας καθημερινότητας για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία και της περιοχής. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο έπακρο με τη μέριμνα της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία με τους διευθυντές, ωστόσο θα φανεί στην πράξη αφενός το πόσα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία και αφετέρου το εάν θα μπορέσουν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους…

Οι μικροί μαθητές, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Από σήμερα σε όλες τις σχολικές αίθουσες υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Αρχή με εκπαίδευση σε συγκεκριμένα θέματα σήμερα

Ερωτηθείσα αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας, η διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Γιώτα Ντούκα, σημειώνει στο protionline.gr: ΄΄Το σχολείο μας έχει απολυμανθεί, έχει διαμορφωθεί αναλόγως για την επιστροφή των παιδιών με βάση τα ισχύοντα μέτρα, έχουμε διαμορφώσει την ειδική αίθουσα που προβλέπεται ώστε να μεταφερθεί εκεί κάποιο παιδί εάν αισθανθεί αδιαθεσία, έχουμε επάρκεια αντισηπτικών, από εκεί και πέρα αναμένουμε να δούμε πόσοι θα είναι οι μαθητές που θα έρθουν και βέβαια αυτοί που δεν θα προσέλθουν πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ώστε κι εμείς να είμαστε καλυμμένοι΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Ντούκα, ΄΄οι διευθυντές λειτουργήσαμε από μόνοι μας αφού το υπουργείο δεν έστειλε ένα μπούσουλα που να αφορά π.χ. το πρόγραμμα, το πώς να «σπάσουμε» τα διαλείμματα, πώς να διαμορφώσουμε τις σχολικές ώρες΄΄. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σήμερα είναι να εστιάσουμε στις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν τα παιδιά και να παρέχουμε εκπαίδευση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ευελπιστώντας ότι και οι γονείς έχουν προετοιμάσει τα παιδιά τους για τα νέα δεδομένα και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται΄΄.

Λήψη μέτρων σε όλα τα σχολεία

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Τασία Ευσταθίου έκανε γνωστό στο protionline.gr πως ΄΄στο σχολείο μας έγινε γενική απολύμανση και γενικός καθαρισμός στις αίθουσες (θρανία, καρεκλάκια, κουρτίνες, πίνακες κλπ.) αλλά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Το Σχολείο έχει ήδη προμηθευτεί μέσω της Σχολικής Επιτροπής του δήμου Αιγιάλειας αντισηπτικό διάλυμα, για κάθε τάξη και ειδικό εξοπλισμό για την καθαρίστρια, η οποία θα βρίσκεται στο σχολείο από τις 8.30π.μ. έως τις 3.00μ.μ. Οι δάσκαλοι διαμόρφωσαν τα θρανία στις αίθουσες με τον ίδιο προσανατολισμό σε απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους μαθητές, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Κάθε μαθητής θα κάθεται μόνος του στο θρανίο και δεν θα αλλάζει θέση ούτε θα μπορεί να πηγαίνει σε άλλη τάξη. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόγραμμα των εφημεριών των εκπαιδευτικών και αυστηρή διάταξη των χώρων ανά τάξη προαυλισμού των μαθητών στο διάλειμμα. Όποτε κρίνεται απαραίτητο η καθιερωμένη ενημέρωση πραγματοποιείται στο προαύλιο σε θέσεις που σημειώθηκαν με χρώμα για κάθε μαθητή. Ενημέρωση, προσευχή κ.ά εντός των αιθουσών. Προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, μια κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Σχολείου και μία μετά το πέρας αυτού. Έχει ορισθεί υπεύθυνος εκπαιδευτικός για παρακολούθηση μαθητών με ενδεχόμενο λοίμωξης COVID-19. Έχουμε προμηθευτεί συσκευή ηλεκτρονικής θερμομέτρησης (Σύλλογος Γονέων) και διαμορφώθηκε ιδιαίτερος χώρος για τη φιλοξενία ασθενούς παιδιού. Το διδακτικό προσωπικό θα βρίσκεται στη θέση του έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές και να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας΄΄.

΄΄Επιπλέον, πέρα από τις προετοιμασίες στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, το σχολείο μας επιστρέφει στην κανονικότητα με μία ευχάριστη εξέλιξη αφού η βιβλιοθήκη μας εντάχθηκε στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Α/Θμιας Εκπαίδευσης μαζί με άλλα 150 σχολεία΄΄, προσθέτει η κ. Ευσταθίου, καταλήγοντας: ΄΄Επιστρέφουμε με χαρά και αισιοδοξία για να ολοκληρώσουμε τη σχολική χρονιά με υγεία κι ελπίδα ότι δεν θα ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον΄΄.

Επιστροφή στο Νηπιαγωγείο για τα περισσότερα παιδάκια

Ποιες ιδιαιτερότητες έχουν όμως τα Νηπιαγωγεία και κατά πόσο σήμερα τα νήπια θα είναι στις θέσεις τους; Ερωτηθείσα από τo protionline.gr η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Αιγίου Γαλανή Νικολάου κάνει γνωστό πως από τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου το ένα θα λειτουργήσει καθημερινά με τα ίδια παιδιά αφού από τα 16 δήλωσαν πως θα πηγαίνουν στο σχολείο μόνο τα 9 ενώ από το άλλο τμήμα δήλωσαν 17 άρα πρέπει να διχοτομηθεί να δημιουργηθούν δύο υποτμήματα και τα παιδιά να πηγαίνουν εναλλάξ. ΄΄Φροντίσαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για τα διαλείμματα για να μην συναντιούνται τα παιδιά των δύο τμημάτων. Έχουμε βάλει τα καθίσματά τους μέσα στις αίθουσες σε απόσταση και καλούμαστε από σήμερα να φροντίζουμε ώστε το ένα παιδάκι να μην έρχεται κοντά με το άλλο΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον καθαρισμό του χώρου, έκανε γνωστό πως με μέριμνα του δήμου καθαρίστηκε το προαύλιο το οποίο είχε γεμίσει χόρτα, το εσωτερικό έχει απολυμανθεί, η καθαρίστρια θα βρίσκεται στο σχολείο για εξίμισι ώρες καθημερινά έχοντας λάβει ειδικές οδηγίες από την Σχολική Επιτροπή και διαθέτοντας όλα τα ατομικά μέσα προστασίας και φόρμες, ενώ το σχολείο διαθέτει 2 λίτρα αντισηπτικό για το κάθε τμήμα. ΄΄Είχαμε την Πέμπτη μία τηλεδιάσκεψη με τον διευθυντή Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά το δικό μας έργο, έχουμε μεριμνήσει για όλα με βάση τα προβλεπόμενα της εγκυκλίου και πιστεύω πως το σχολείο μας δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Περιμένουμε τους μαθητές μας με μεγάλη χαρά΄΄, τόνισε η κ. Νικολάου.

Προσφορά μασκών από τους Οικολόγους Πράσινους στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας

Εν τω μεταξύ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας που κάνουν για τη στήριξη της κοινωνίας στην πανδημία, μεταξύ άλλων, προσέφεραν εκατό πάνινες μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες, δια του τέως εκπαιδευτικού και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους Παντελή Πρέζα, στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας, θέλοντας με την συμβολική αυτή ενέργεια “να δείξουμε την αναγνώρισή μας στο σπουδαίο έργο που εξακολουθείτε να επιτελείτε, στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
΄΄Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά για την προσφορά και αποφασίζει να διανείμει τις μάσκες: στους εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αιγίου, στις/στους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης των σχολείων της Αιγιάλειας, στις/στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και στις/στους Νηπιαγωγούς εφόσον υπάρχει επάρκεια΄΄, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr