background img
banner
banner

Διχάζει το άτοκο δάνειο

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΚΑΠ – ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ως τη μόνη λύση για να εξοφληθούν οι πιστωτές και να κλείσουν οι παλιές «πληγές» του δήμου Αιγιαλείας, βλέπουν στο δημοτικό επιτελείο την αποδοχή των προκαταβολών ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), ενισχύοντας το δημοτικό ταμείο με… ζεστό χρήμα της τάξεως των 4,4 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση αυτή της δημοτικής αρχής για την ώρα όμως δεν βρίσκει σύμφωνες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μιλούν για δάνειο που δεσμεύει για έξι χρόνια τους ΚΑΠ, κρίνοντας πως με τις χρηματοδοτήσεις, την αύξηση των δημοτικών τελών που ήδη έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή και με χρηστή διαχείριση, ο δήμος μπορεί να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και αφορούσε: «Ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 43 παρ. 5β της από 30-03-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α 75/30-03-2020), όπως τροποποιήθηκε με την διάταξη του άρθρου 30 παρ. 2 της από 13-04-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α 84/13-04-2010), για κάλυψη αναγκαίων δαπανών του Δήμου Αιγιαλείας» και «Ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 43 παρ. 5α της από 30-03-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α 75/30-03-2020), όπως τροποποιήθηκε με την διάταξη του άρθρου 30 παρ. 1 της από 13-04-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α 84/13-04-2010), για κάλυψη αναγκαίων δαπανών της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας».

Πρόκειται για άτοκο εσωτερικό δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ με χρεολυτική δόση για 72 μήνες, αλλά και επιπλέον εσωτερικό δάνειο 3 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΥΑΑ με τους ίδιους όρους, όπως έχει αποφασίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας έτσι για τον δήμο 4,4 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο δήμος λαμβάνει περί τα 560.000 μηνιαίως από ΚΑΠ, εφόσον λάβει το δάνειο θα δεσμευτούν περί τα 60.000 ευρώ μηνιαίως για τα επόμενα 6 χρόνια για να το ξεπληρώσει.

Ζήτησαν να έρθει το θέμα στο  Δημοτικό Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας μάλιστα να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο καθότι είναι μείζονος σημασίας. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ξεκαθάρισε πως για να εκφραστεί το αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών δεν χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και πως ο δήμαρχος μπορεί να προχωρήσει και μόνος του. Τότε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, πρότεινε στον δήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής να συζητήσει το θέμα και με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, με τον κ. Καλογερόπουλο τότε να αναβάλλει τη συζήτηση των δύο θεμάτων και να συμφωνεί να καλέσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τη συζήτηση του θέματος.

Ερωτηθείς από την «Π» για το εάν υπάρχει χρονικός περιορισμός ως προς την υποβολή του αιτήματος, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο καλό θα είναι να κατατεθεί άμεσα δεδομένου τίθεται θέμα προτεραιότητας. Γι’ αυτό, έκανε γνωστό ότι προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Αναφορικά με το εάν πρέπει να ληφθεί απόφαση από επίσημο όργανο του δήμου και ποιο είναι αυτό, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι μπορεί και μόνος του να καταθέσει το αίτημα, ωστόσο εφόσον αυτό εγκριθεί από το υπουργείο, θα πρέπει το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί απόφαση αποδοχής των χρημάτων.

Στόχος να αποπληρωθούν παλιοί προμηθευτές 2 εκατ. ευρώ θα… πέσουν στην τοπική οικονομία

Σχετικά με την αναγκαιότητα που υπάρχει για να ζητηθούν οι προκαταβολές ΚΑΠ, ο δήμαρχος είπε πως πρόκειται για μία ευκαιρία αφού περιλαμβάνει αρκετά ευνοϊκούς όρους και πως τα 4,4 εκ. ευρώ που στοχεύει η δημοτική αρχή να αποδεχθεί προορίζονται επί το πλείστον για να αποπληρωθούν προμηθευτές και επαγγελματίες που παραμένουν ανεξόφλητοι εδώ και πολλά χρόνια. ΄΄Τα χρέη που έχουμε κληρονομήσει είναι 5 εκατ. ευρώ τεκμηριωμένα. Άρα λοιπόν, όχι μόνο θα βοηθήσουν τον δήμο να… ανασάνει αλλά θα εξοφλήσουμε και τους πιστωτές, το 50% των οποίων είναι από το Αίγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο Αίγιο γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Είναι χρήματα που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και τα έχει ανάγκη ο τόπος΄΄, επισήμανε ο κ. Καλογερόπουλος. Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις οφειλές που ακόμη δεν έχουν καταγραφεί. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, τα τιμολογημένα ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλα ανεξόφλητα τιμολόγια της τάξεως των 600.000 ευρώ.

«Υποθηκεύει και δεσμεύει τις ΚΑΠ» λέει η αντιπολίτευση

Αρνητικός ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάζεται ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος, τονίζοντας στo protionline.gr: ΄΄Δεν μπορούμε να δεχτούμε να προχωρήσει ο δήμος στη λήψη ενός τέτοιου δανείου, καθώς δεσμεύει τον δήμο για τα επόμενα έξι χρόνια και μεταφέρει τη δέσμευση και στην επόμενη δημοτική αρχή. Δεν πρόκειται για χρήματα που θα χαριστούν αλλά για δάνειο που πρέπει να αποπληρωθεί σε έξι χρόνια, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις σε άλλους τομείς. Ήδη ο δήμος έχει επιβαρύνει τους δημότες με την αύξηση των δημοτικών τελών. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς να επιβάλλουν τόσο δυσβάσταχτα τέλη, αντεπεξέρχονταν στις υποχρεώσεις τους, πώς τώρα δεν γίνεται; Το 5% της αύξησης των τελών μεταφράζεται με έσοδα της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Ο δήμος θα λάβει και χρηματοδότηση περίπου 400.000 ευρώ για τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά θα λάβει χρήματα και από τα αδήλωτα καθώς οι πληροφορίες μας λένε πως έχει προχωρήσει το 40%. Τελικά γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει και ζητεί δάνειο 4,4 εκατ. ευρώ; Μήπως γιατί αδυνατεί να προχωρήσει σε χρηστή διαχείριση;΄΄.

Ερωτηθείς τέλος για το εάν προτίθεται να συμμετάσχει στη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που σκοπεύει να συγκαλέσει ο δήμαρχος, ο κ. Γούτος, σημείωσε: ΄΄Στην τελευταία διαδημοτική σύσκεψη που είχα παραστεί, είχα τονίσει στον δήμαρχο πως όταν μας χρειάζεται, μας καλεί. Στην περίπτωση όμως της σύστασης των Δημοτικών Επιτροπών παρανόμως άφησε εκτός χωρίς αντιπροσώπευση τη μεγαλύτερη παράταξη του δήμου και αυτό είναι οξύμωρο. Είχα ξεκαθαρίσει λοιπόν πως δεν είμαι διατεθειμένος να ξαναλάβω μέρος σε σύσκεψη που θα με καλέσει εάν δεν αλλάξει τις Επιτροπές. Αυτό δεν έγινε, επομένως δεν σκοπεύω να καθίσω ξανά στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Καλογερόπουλο, πόσο μάλλον για ένα θέμα που με βρίσκει αντίθετο΄΄.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, ερωτηθείσα από τo protionline.gr, επισήμανε: ΄΄Το θέμα των δύο δανείων ήρθε προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή. Όμως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος ωστόσο είπε ότι μπορεί και μόνος του να προχωρήσει το αίτημα, κάτι που με βρίσκει κάθετα αντίθετη.

Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται έτσι αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλο τον δήμο και όλους τους δημότες. Χρειάζεται ευρεία και αντιπροσωπευτική συμμετοχή στη λήψη της απόφασης. Είμαι βέβαιη ότι και οι δημότες αυτό επιθυμούν. Διότι δεν μπορεί ο δήμαρχος με μία δική του απόφαση να υποθηκεύει τις ΚΑΠ του δήμου για έξι χρόνια΄΄.

Ως προς τον δανεισμό, η κ. Ψυχράμη δεν κρίνει απαραίτητη τη λήψη δύο δανείων, εκτιμώντας πως με ορθολογική διαχείριση και με μείωση των εξόδων θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Κάπως έτσι, με τις υπάρχουσες συνθήκες δυσκολεύουν τα πράγματα για την αποδοχή των προκαταβολών ΚΑΠ, διότι ακόμη κι αν εγκριθεί το αίτημα που θα υποβάλει ο δήμαρχος, είναι αμφίβολο εάν θα γίνει η αποδοχή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο…

Αιγιάλεια: Αποδοχή της επιχορήγησης λόγω Covid-19

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται να γίνει αποδοχή της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών περί έκτακτης επιχορήγησης των Δήμων της χώρας προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού COVID-19». Περιλαμβάνει κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ ΚΛΠ» με το ποσό των 259.163,11€ και από τον λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων» το ποσό 129.514,17€, για την κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού COVID-19.

Η επιχορήγηση που…  ξελάσπωσε τον δήμο αλλά…

Με τις συνενώσεις των δήμων το 2011 η Αιγιάλεια συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 30 πιο υπερχρεωμένων δήμων της χώρας, με τις οικονομικές υποχρεώσεις να πιάνουν… ταβάνι, με τα σκουπίδια πάντα να αποτελούν την κύρια αφορμή. Επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά το 2012 εξασφαλίστηκαν για τον δήμο Αιγιαλείας 8.640.000 ευρώ ως επιχορήγηση, με σκοπό την εξόφληση παλαιών οφειλών. Απορροφήθηκαν επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου 6,8 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο 1,8 εκατ. ευρώ απορροφήθηκε επί δημαρχίας Θανάση Παναγόπουλου γεγονός που έδωσε βαθιά ανάσα στον δήμο. Στη συνέχεια όμως με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας προέκυψε ξανά το πρόβλημα των απορριμμάτων βάζοντας τον δήμο σε… περιπέτειες και στον οικονομικό τομέα, φτάνοντας να χρειάζεται 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη μεταφορά και εναπόθεσή τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr