background img
banner
banner

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά πάντα με τον… φόβο του κορωνοϊού

Ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΠΕΦΕΡΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ομαλά εξελίσσεται η μετά κορωνοϊού εποχή στην Αιγιάλεια καθώς αφενός μεν η κυκλοφορία έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και αφετέρου παρατηρείται μείωση της νοσηρότητας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Την ίδια στιγμή, ιατρεία και νοσοκομείο επανέρχονται στους ρυθμούς τους με μεγάλο αριθμό τακτικών εξετάσεων που είχαν αναβληθεί την περίοδο της καραντίνας. Το δυνατότερο «τεστ» για την Αιγιάλεια που πέρασε αλώβητη από το πρώτο κύμα ωστόσο θα αποτελέσει η έλευση των επισκεπτών το επόμενο διάστημα… Από τη μία οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικά σημεία και στην περιοχή προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στις αρχές, όσο και στους ειδικούς, από την άλλη οι πολίτες δείχνουν απαλλαγμένοι προς στιγμήν από την έγνοια του κορωνοϊού αν και κάποιοι εξακολουθούν να τηρούν μέτρα και αποστάσεις.

Με την χαλάρωση των πολιτών να είναι πλέον εμφανής… δια γυμνού οφθαλμού είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή ακροβατώντας ανάμεσα στην πολύ καλή πορεία των προηγούμενων μηνών και σε ένα δεύτερο -πιθανότατα πιο σκληρό- κύμα του φονικού ιού. Μπορεί το άνοιγμα του τουρισμού να κρίνεται αναγκαίο, μιας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα «εισαγόμενα» κρούσματα. Η περιοχή πάντως, δεν θα δεχθεί φέτος μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών.

Θετική η συμπεριφορά του κόσμου

΄΄Νομίζω πως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά, παρά το γεγονός ότι έξω τα μέτρα δεν τηρούνται κατά γράμμα σε όλες τις περιπτώσεις. Στο χέρι μας είναι να μην τα ξαναπεράσουμε, όσα περάσαμε. Εξαρτάται από το αν εμείς οι ίδιοι κρατάμε αποστάσεις και τα μέτρα που συστήνει η επιστημονική κοινότητα΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά, η πνευμονολόγος Μαρία Τσουκαλά, τονίζοντας πως «ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη».

Με την ιδιότητά της ως προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τόνισε επίσης: ΄΄Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, ήδη ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις και η συμπεριφορά του κόσμου δείχνει πως μπορεί να τις υποστηρίξει και να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας. Ελπίζουμε πως μέσα στο καλοκαίρι δεν θα έχουμε νέο κύμα πανδημίας και όλα θα κυλήσουν ομαλά΄΄.

Άκρως θετικό πάντως είναι και το γεγονός ότι η περιοχή… αντιστέκεται και στις ιώσεις. ΄΄Είναι γεγονός ότι φέτος τον Ιούνιο δεν έχουμε τη νοσηρότητα άλλων χρόνων και έχουν μειωθεί και οι ιώσεις. Το γεγονός ότι ο κόσμος έμεινε μέσα το προηγούμενο διάστημα, βοήθησε στην αισθητή μείωσή τους και σε αυτό συντέλεσε και το ότι δεν λειτούργησαν τα σχολεία και πως η επιστροφή σε αυτά έγινε με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας΄΄, σημείωσε στo protionline.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κατερίνα Υφαντή. Παρατήρησε δε πως ΄΄ναι μεν ο κόσμος βγαίνει και κυκλοφορεί, όμως φαίνεται πως έχει αλλάξει κάπως τη συμπεριφορά του. Οι άνθρωποι είναι λιγότερο διαχυτικοί και τηρούν τις αποστάσεις στο μέτρο του δυνατού. Αυτό καταδεικνύει ότι έχουν μάθει να προφυλάσσονται και μπορούν να αλλάξουν νοοτροπία΄΄.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιατρείων της περιοχής, η κ. Υφαντή έκανε γνωστό πως έχει επανέλθει η κανονικότητα και πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εξετάσεις και οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Αυξημένη αλλά διαχειρίσιμη η προσέλευση στο Νοσοκομείο

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες, η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία είναι αισθητά αυξημένη, δεδομένου ότι πολλές εξετάσεις είχαν αναβληθεί λόγω της μη πραγματοποίησης των τακτικών ιατρείων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της καραντίνας είχαν «παγώσει» και τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Μιλώντας στο protionline.gr, ο χειρουργός του νοσοκομείου Δημήτρης Μπούνιας έκανε γνωστό πως βάσει εγκυκλίου πραγματοποιείται το 50% των χειρουργείων. ΄΄Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση περιστατικών ή προγραμματισμένων χειρουργείων και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Έπειτα, υπάρχουν ασθενείς που δεν αποφασίζουν τώρα να χειρουργηθούν εάν η κατάστασή τους δεν είναι επείγουσα και το μεταθέτουν χρονικά στο φθινόπωρο. Ίσως κάπου νιώθουν ακόμη ανασφάλεια να βρεθούν στο νοσοκομείο καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την έξαρση της πανδημίας. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που επειδή είχαν πάρει άδεια κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μπορούν να λάβουν άλλη και παραμελούν λίγο εξετάσεις και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Από εκεί πέρα, έχει γίνει προγραμματισμός, τα χειρουργεία πραγματοποιούνται και ο κόσμος εξυπηρετείται΄΄, αναφέρει ο χειρουργός του νοσοκομείου.
Εστιάζοντας στις ελλείψεις που υπάρχουν, σημειώνει πως η πιο βασική είναι η ενίσχυση του Ακτινολογικού Τμήματος. ΄΄Γίνεται μία προσπάθεια ώστε να στελεχωθεί το ακτινολογικό μετά τις ελλείψεις που έχουν προκύψει από συνταξιοδοτήσεις. Ελπίζουμε άμεσα να υπάρξουν προσλήψεις δύο ιατρών ώστε να λειτουργήσει και ο αξονικός τομογράφος΄΄, σημείωσε ο κ. Μπούνιας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr