background img
banner
banner

Η αναδιάρθρωση της σταφίδας στην τελική ευθεία

ΕΠΑΦΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Στην κορυφή της ατζέντας της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών τα τελευταία χρόνια βρίσκεται το θέμα της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν άλλες δυο συναντήσεις με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο.

Μετά την επιτυχία της Π.Ε.Σ. να εντάξει την Κορινθιακή σταφίδα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις με αποτέλεσμα ο παραγωγός να απολαμβάνει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, τώρα έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας.

Πολλές είναι οι συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Π.Ε.Σ. και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας.

Ο σταφιδοπαραγωγός αδυνατεί να καλύψει το κόστος αναδιάρθρωσης

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ Αθανάσιος Σωτηρόπουλος δήλωσε στo protionline.gr: «Η αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων σταφιδαμπέλων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταφιδοκαλλιέργειας και μάλιστα της παγκόσμια γνωστής ποιότητας ‘’Βοστίτσας’’, που είναι και προϊόν Π.Ο.Π.
Στην Αιγιάλεια καλλιεργούνται 38.000 στρέμματα σταφίδας από τα οποία ένα ποσοστό της τάξης του 25% – 30% είναι πολύ παλιές καλλιέργειες με μικρή απόδοση με πολύ ενδεχόμενη συνέπεια την εγκατάλειψή της, καθώς το κόστος αναδιάρθρωσης υπερβαίνει τα € 1500 / στρέμμα , ποσό που αδυνατεί να καλύψει ο σταφιδοπαραγωγός.
Ένα προϊόν, όπως η σταφίδα, παραγόμενο κατά 80% στην Ελλάδα, τείνει να εγκαταλειφθεί με ό,τι αυτό σημαίνει για τους χιλιάδες συνάδελφους σταφιδοπαραγωγούς, την εθνική μας οικονομία αλλά και τις περιβαλλοντικές συνέπειες, λαμβανομένου υπόψη ότι η Κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές όπου η εύρεση εναλλακτικής καλλιέργειας είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Ο σταφιδοπαραγωγός αδυνατεί να αναλάβει το υψηλό κόστος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας το οποίο υπερβαίνει τα € 1500 ανά στρέμμα.
Μετά από πολύχρονες προσπάθειές μας η πολιτική ηγεσία μας διαβεβαιώνει πλέον ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει οικονομικά την αναδιάρθρωση της σταφίδας».

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της σταφιδοκαλλιέργειας αύριο θα είναι πολύ αργά…

Ο Διευθυντής της Π.Ε.Σ Μίλτος Σταυρόπουλος επισήμανε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συμμετάσχει σε πάρα πολλές συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την Αναδιάρθρωση της Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση. Η πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ μας διαβεβαιώνει πλέον πως έχει την πολιτική βούληση να εντάξει την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής Σταφίδας σε πρόγραμμα προκειμένου να στηριχθεί με οικονομική ενίσχυση.

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν χαρακτηρισμένο ως διατροφικός «θησαυρός» με καταγωγή σχεδόν αποκλειστικά ελληνική.

Ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που όλοι οι επιστήμονες στον τομέα των τροφίμων προτείνουν να βάλουμε στη διατροφή μας.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει σε όλες τις συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία ότι η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που η καλλιέργειά του τείνει να εγκαταλειφθεί καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία παραγωγής, το κόστος καλλιέργειάς του είναι το υψηλότερο από όλα τα προϊόντα αμπέλου.

Η καλλιέργεια σήμερα έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 90.000 στρέμματα με έντονη τάση περαιτέρω συρρίκνωσης.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της σταφιδοκαλλιέργειας αύριο θα είναι πολύ αργά…

Εγκαταλείπεται προφανώς γιατί δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως ότι η σταφίδα μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό «χαρτί» για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε ήταν κάποτε.

Σήμερα η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν είναι η Κορινθιακή Σταφίδα, ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, ένα προϊόν με μέλλον στη διεθνή αγορά το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές».

Και καταλήγει: «Είναι επιβεβλημένη η στήριξη της πολιτείας σε ένα σχεδόν μονοπωλιακό αγροτικό προϊόν, την Κορινθιακή Σταφίδα, προκειμένου να παραμείνει ο σταφιδοπαραγωγός στην καλλιέργεια.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ είναι πλέον πεπεισμένη και αποφασισμένη για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση.
Εκτιμούμε ότι είμαστε στην τελική ευθεία… και βάσιμα προσδοκάμε ότι αυτή η πολυετής προσπάθεια της συνεταιριστικής μας οργάνωσης της Π.Ε.Σ θα στεφθεί με επιτυχία όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και με την συνδεδεμένη ενίσχυση που απολαμβάνει πλέον ο σταφιδοπαραγωγός μας.».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr