background img
banner
banner

Καθυστερεί η εκταμίευση των δανείων

ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια καλλιέργησαν ελπίδες στον επιχειρηματικό κόσμο για άμεση και γρήγορη παροχή ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι οποίες εντέλει δεν ευοδώθηκαν. Αφενός τα δάνεια εγκρίθηκαν για λίγους και αφετέρου όσοι κατάφεραν να πάρουν την έγκριση ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ…

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την παροχή κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια σε επιχειρήσεις, βρίσκει ωφελούμενες περισσότερες από δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις κάποιες από τις οποίες και στην περιοχή. Κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων ενάντια στην πανδημία, επέστρεψαν σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και αναζητούν «σανίδα σωτηρίας».

Το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα, ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας CoViD 19 έχοντας ρήτρα μη απόλυσης. Μέσα στο διάστημα των 7 εβδομάδων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιολόγησε 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1.400εκ. ευρώ όπως είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εξαντλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ όμως, καθώς αποδείχθηκε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του COVID 19 ήταν λίγα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις ελπίζουν σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους καθώς οι τζίροι τους κινούνται σε χαμηλά επίπεδα μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Σε δυσχερή θέση η τοπική οικονομία

Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις και από την περιοχή που τους εγκρίθηκε το δάνειο δηλώνουν δυσαρέσκεια λόγω καθυστέρησης στην εκταμίευση καθώς τα έξοδα τρέχουν και αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μιλώντας στο protionline.gr, ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, μετέφερε το γεγονός ότι το Επιμελητήριο δέχεται τις διαμαρτυρίες επιχειρηματιών μελών του. Όπως τόνισε, ΄΄υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που ενώ τους εγκρίθηκαν τα δάνεια που υποστηρίζονται από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εντούτοις καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η εκταμίευσή τους΄΄. ΄΄Το πρόβλημα είναι μεγάλο΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης, ΄΄καθώς μετά την απραξία τόσων μηνών, οι ανάγκες είναι τεράστιες και η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει ασφυξία και στην τοπική οικονομία΄΄.

Επιστολή Επιμελητηρίου στον Άδωνι Γεωργιάδη

Να σημειωθεί ότι το θέμα θίγει με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, καλώντας τον, με δική του παρέμβαση, να επιτευχθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε έγκαιρα να εκταμιευθούν τα εγκεκριμένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr