background img
banner
banner

Καμία αποζημίωση για τους παραγωγούς της Αιγιάλειας για τις συνέπειες του covid

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

«Φρούδες» ελπίδες αποδείχθηκαν για τους αγρότες της περιοχής τα όσα είχαν διαρρεύσει ότι πρόκειται να τους καταβληθεί φέτος νωρίτερα η ενιαία ενίσχυση προκειμένου να κλειστούν κάποιες από τις «πληγές» που άνοιξε ο covid-19. Η τοπική αγροτική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και ουδεμία ουσιαστική στήριξη έβαλαν οι άνθρωποι που την υπηρετούν…

Κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, απαντώντας στις φήμες που κάνουν λόγο για πρόωρη πληρωμή της προκαταβολής, όπως έγινε χθες γνωστό από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας.

Δεν θα δοθεί νωρίτερα η ενιαία ενίσχυση

Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρόσφατη ομιλία στη Βουλή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, στην οποία ανέφερε ότι το κόστος για μια πρόωρη αποπληρωμή του τσεκ ανέρχεται στα 10 με 15 εκατ. ευρώ. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός κ. Βορίδης στη Βουλή, «θα πρέπει να υπάρξει δανεισμός αυτών των ποσών. Δεν γίνεται αλλιώς. Κάποιος πρέπει να δανείσει στο ελληνικό Δημόσιο αυτό το ποσό, για να το δώσει εν συνεχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εγγύηση – έτσι θα γίνει αυτός ο δανεισμός – τις μελλοντικώς καταβληθεισόμενες ενισχύσεις στους παραγωγούς…

Ο άλλος τρόπος είναι να μην μεσολαβήσει καθόλου το ελληνικό Δημόσιο, αλλά να πάνε απευθείας οι παραγωγοί να λάβουν δάνειο, το οποίο με εγγύηση την μελλοντικώς, πάλι, καταβληθεισόμενη ενίσχυση να εξασφαλιστεί… Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος δεν είναι αμελητέο και είναι της τάξης των 10.000.000 με 15.000.000 ευρώ».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το σενάριο για πληρωμή νωρίτερα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης θα γινόταν με εθνικά κεφάλαια και θα συμψηφιζόταν στη συνέχεια με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να βρεθούν εθνικά κονδύλια περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ενιαία ενίσχυση καταβάλλεται το 70% μετά τις 20 Οκτώβρη και η εξόφληση τον Δεκέμβριο κάθε έτους.
Όπως ανέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ΄΄οι συνέπειες του κορωνοϊού στη διάθεση των προϊόντων της περιοχής είναι εμφανείς. Το λάδι έμεινε στις αποθήκες των παραγωγών και των ελαιοτριβέων. Η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα αφού η εστίαση και ο τουρισμός σταμάτησαν να δουλεύουν και όσο λάδι πωλείται, φεύγει πολύ φθηνά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο ασταθής καιρός του Μαΐου να προκαλέσει ζημιά. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και μετά της πτώσης, οι ελιές δεν «έδεσαν» και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, ανά τοποθεσία στην Αιγιάλεια, το λεμόνι έχει πρόβλημα καθώς παρουσιάζεται μείωση της παραγωγής΄΄.

Έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό

Αναφορικά με το μέγεθος της ζημιάς στα εσπεριδοειδή, ο κ. Λουκόπουλος είπε πως υπάρχει ωστόσο τόνισε πως ΄΄θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε ποιο βαθμό από τα μέσα Ιουλίου και μετά΄΄. 

΄΄Το ζητούμενο ήταν να δοθούν τώρα κάποια χρήματα για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εμείς έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένουμε΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr