background img
banner
banner

Με βάρδιες και ελέγχους πρωί – απόγευμα

ΜΠΗΚΕ… ΔΥΝΑΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με στόχο την τήρηση της νομιμότητας και την εξάλειψη της μη συμμόρφωσης στις διατάξεις του δήμου που ισχύουν κατόπιν αποφάσεων σε διάφορους τομείς βάσει κανονισμών λειτουργίας, η Δημοτική Αστυνομία Δήμου Αιγιαλείας έχει ξεκινήσει δυναμικά τη λειτουργία της, πραγματοποιώντας καθημερινούς ελέγχους όχι μόνο στην έδρα του δήμου αλλά και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας μάλιστα, θα ληφθεί απόφαση επανασύστασής της και καθορισμού αρμοδιοτήτων αυτής ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα που ο νόμος επιτρέπει να δραστηριοποιείται.

Όπως εξήγησε στο protionline.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄μέχρι στιγμής, η δράση της Δημοτικής Αστυνομίας σχετίζεται με την καθαριότητα με συνεχείς ελέγχους για το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα αλλά και με την επιβολή προστίμων. Στο εξής όμως θα υπάρξει διεύρυνση αρμοδιοτήτων και θα δύναται να βεβαιώσει ακόμη και τροχονομικές παραβάσεις, ελέγχοντας πολύ περισσότερα πεδία. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί Τμήμα ή Γραφείο Δημοτικής Αστυνομίας, κάτι που θα δρομολογηθεί με την απόφαση επανασύστασής της΄΄.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία Δήμου Αιγιαλείας αποτελείται από τρία άτομα, δημοτικούς υπαλλήλους, δύο άντρες και μία γυναίκα. Άρα το πιο πιθανό είναι σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί Γραφείο Δημοτικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι για τη σύσταση Γραφείου απαιτούνται τρία άτομα ενώ για τη σύσταση Τμήματος τουλάχιστον έξι.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και τα μέσα που χρειάζεται η Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Καραΐσκος είπε ότι ήδη έχει παραληφθεί το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις των δημοτικών αστυνομικών, δεδομένου ότι έχουν εμβέλεια σε όλο το δήμο, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να καταφθάσουν και οι στολές τους. Επίσης, έχουν παραληφθεί και τα μπλοκάκια που χρησιμοποιούνται για τη βεβαίωση παραβάσεων.

Πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν την καθαριότητα

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ΄΄οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και μάλιστα πρωί απόγευμα. Βγαίνουν δύο το πρωί και ένας το απόγευμα ή το αντίστροφο και δουλεύουν σε βάρδιες΄΄. Όσο για το πόσες παραβάσεις που συνοδεύονται από πρόστιμο, έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμή, ο κ. Καραΐσκος είπε πως είναι αρκετές και αφορούν την μη τήρηση των κανόνων καθαριότητας. Συγκεκριμένα, έχουν κοπεί πρόστιμα για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων εκτός κάδων, για κλαδοδέματα, έπιπλα κ.ά. Επίσης, έλεγχοι διενεργούνται και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στη λήψη απόφασης για αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας δύο μήνες μετά την ανάληψη της θητείας της στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και το τμήμα συστάθηκε προσωρινά, αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους του δήμου για να προστεθεί ένας ακόμη πρόσφατα.

Διεύρυνση αρμοδιοτήτων

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, βάσει νόμου, η Δημοτική Αστυνομία, μεταξύ άλλων, μπορεί να ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση, την τήρηση των όρων για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων και την τήρηση των όρων για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ακόμη ελέγχει το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, την υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από τις δημοτικές αρχές.

Ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους της εδαφικής περιφέρειας του οικείου δήμου, την τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, τη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς και στις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα, τη λειτουργία παιδότοπων, ενώ εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές αρχές.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr