background img
banner
banner

Ξεσπάθωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Ε.Ρ.Σ. ΓΙΑ ΤΑ «ΤΗΛΕΔΙΚΕΙΑ» – ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΤΡΙΟΛΙ

Για κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, λόγω της κυκλοφορίας σε μέσα ενημέρωσης στοιχείων της δικογραφίας της υπόθεσης επίθεσης με βιτριόλι που συγκλόνισε το πανελλήνιο, κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου. Μάλιστα, κατέθεσε χθες Αναφορά προς τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου αλλά και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση του κύρους της Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος, ΄΄παρατηρείται συχνά σε πολύκροτες υποθέσεις να κυκλοφορούν στον Τύπο στοιχεία δικογραφιών γεγονός που αποτελεί πλήγμα στο κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. που γίνεται βορά λαϊκής κατανάλωσης.
Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να προασπίσουν το κύρος της απρόσκοπτης απόδοσης Δικαιοσύνης και να εφαρμόζουν αυστηρά κυρώσεις που προβλέπονται γι’ αυτές τις παραβάσεις. Η Δικαιοσύνη αποδίδεται με έκδοση δικαστικών αποφάσεων και όχι από τοποθετήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ που υποβοηθούνται από αυτές τις απαράδεκτες και παραβατικές διαρροές΄΄.

Να σημειωθεί πως το θέμα απασχόλησε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, εκεί όπου ελήφθη απόφαση για την Αναφορά. Μάλιστα, σε αυτή γίνεται γνωστό ότι ο Δ.Σ.Α., μετά την διαρροή του συνόλου της δικογραφίας της πρόσφατης επίθεσης με βιτριόλι, έχει γίνει δέκτης πολλών οχλήσεων σχετικά με την εμπλοκή ή μη Αιγιώτη και αν αυτός ανήκει στον σύλλογο.

Παράνομη η διαρροή του συνόλου της δικογραφίας

΄΄Θεωρούμε ηθικά απαράδεκτη και εξόχως παράνομη την διαρροή του συνόλου των εγγράφων του φακέλου της δικογραφίας, αποσπάσματα της οποίας αναγιγνώσκονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά παράβαση της δικονομικής αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης και χωρίς καμία πρόνοια για την προσωπική ζωή των εμπλεκομένων μερών. Είναι γνωστό ότι οι δικηγόροι για να παραλάβουν αντίγραφα οποιασδήποτε δικογραφίας προσκομίζουν έγγραφη εξουσιοδότηση του εντολέα τους στα αρμόδια όργανα. Πολλώ δε μάλλον στις υποθέσεις για τις οποίες διεξάγεται κυρία ανάκριση δηλαδή για πολύ σοβαρά αδικήματα΄΄, επισημαίνεται εκ μέρους του Συλλόγου. Επίσης τονίζονται τα εξής: ΄΄Είναι απορίας άξιο λοιπόν πως από ένα τόσο στενό κύκλο ανθρώπων διέρρευσαν όχι μόνο αποσπάσματα από τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά το σύνολο των εγγράφων τα οποία μάλιστα έχουν αναρτηθεί και σε δημοσιογραφική ιστοσελίδα χωρίς κανένα σεβασμό για τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων πολιτών, παραβιάζοντας τη απόλυτη μυστικότητα της διαδικασίας.

Οι τηλεδίκες… προσβολή στο κύρος της Δικαιοσύνης

Είναι προσβολή για το κύρος της δικαιοσύνης με τα στοιχεία της δικογραφίας που διέρρευσαν να πραγματοποιούνται τηλεδίκες, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το νομικό μας πολιτισμό΄΄. Ο Δ.Σ.Α. καλεί τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου να διατάξει άμεσα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ποια πρόσωπα κατά παράβαση του νόμου διέρρευσαν στον Τύπο τα στοιχεία της δικογραφίας. Επίσης, καλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει τυχόν παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας προς επιβολή ανάλογων κυρώσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr