background img
banner
banner

Ο ΑΦΜ καταργεί τους αριθμούς ΑΜΚΑ και αστυνομικής ταυτότητας

Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης όπου αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) που θα είναι ουσιαστικά ο νυν αριθμός Φορολογικού μητρώου των πολιτών, που θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες, τον αριθμό ΑΜΚΑ κλπ,

Ο κ. Tσίμας χαρακτήρισε τον κ. Πιερρακάκη “έναν εκ των πρωταγωνιστών της καραντίνας”, αναφερόμενος στην ταχεία ανταπόκριση και ψηφιακή μεταρρύθμιση των διαδικασιών του κράτους στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού και κυρίως του lockdown. Ωστόσο αναρωτήθηκε γιατί ενώ η Ελλάδα έχει ικανό αριθμό ανθρώπων να υποστηρίξουν τον τομέα αυτόν, βρίσκεται στις 2-3 τελευταίες χώρες από πλευράς επιδόσεων.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι στο hardware, δηλαδή στις υποδομές, όσο στο software, δηλαδή στις αργές διαδικασίες και στην έλλειψη οργάνωσης.

“Στόχος του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ακριβώς αυτός, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να είναι εύκολη η αλληλεπίδραση πολιτών-κράτους, να μειωθεί η γραφειοκρατία”, είπε ο Υπουργός. Το Υπουργείο λειτουργεί σαν ένας “τεχνικός σύμβουλος” άλλων υπουργείων.

“Ο πολίτης δεν πρέπει να είναι κλητήρας του κράτους”, συμπλήρωσε και είπε ότι ο κορωνοϊός βοήθησε στην “επιτάχυνση εκκρεμοτήτων με στόχο την μείωση της αλληλεπίδρασης πολιτών και κράτους για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης”.

Ο Υπουργός είπε ότι 501 πλατφόρμες ενοποιήθηκαν στο πλαίσιο του οράματος “μία ενιαία πολιτεία, ένα κράτος” στην πλατφόρμα του gov.gr.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μείωση της γραφειοκρατίας για την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και είπε ότι στόχος είναι η μείωση των διαδικασιών για την έκδοση πιστοποιητικού θανάτου στον επόμενο 1 μήνα.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι από χθες που ανακοινώθηκε η ψηφιοποίηση τριών πιστοποιητικών μέσω της πλατφόρμας της κυβέρνησης – πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας- δέχθηκαν περισσότερες από 4 χιλιάδες αιτήσεις, ενώ προανήγγειλε την ψηφιοποίηση ακόμη 5 διαδικασιών έως το τέλος του μήνα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή υπογραφή και στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που πλέον επιταχύνουν διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν φυσική παρουσία όπως πχ. η υπογραφή υπουργικής απόφασης.

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) που θα είναι ουσιαστικά ο νυν αριθμός Φορολογικού μητρώου των πολιτών, που θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες, τον αριθμό ΑΜΚΑ κλπ, αλλά και στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για την πρόσβαση σε κρατικά ανώνυμα αρχεία από όλους. “Τα αρχεία αυτά είναι ο πλούτος της χώρας, η πρόσβαση σε αυτά είναι σημαντική για ερευνητές και πολίτες”. Ευτυχώς υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, κυρίως ευρωπαϊκές δικλείδες (όπως το GDPR), που διασφαλίζουν τη σωστή τους χρήση” τόνισε.

https://www.dikaiologitika.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr