background img
banner
banner

Πλατεία χωρίς μνήμη, πόλη χωρίς ιστορία

-Γράφει ο Παναγιώτης Βάγιας, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Γωνία των οδών Δεσποτοπούλων και 1η Μάη στα Ψηλά Αλώνια. Χρόνια τώρα αυτή η μικρή πλατεία που υπάρχει εκεί στέκει άχαρη και βουβή, χωρίς κανείς να της δίνει την παραμικρή σημασία. Κι όμως. Αυτό είναι το σημείο μηδέν για το Αίγιο, ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της πόλης και της περιοχής. Γιατί εκεί πριν από 25 ολόκληρα χρόνια χάθηκαν δεκαέξι άνθρωποι στο μοιραίο σεισμό του 1995. Δεκαέξι συμπολίτες μας, μικροί και μεγάλοι, θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μιας κακοκατασκευασμένης πολυκατοικίας. Όχι, δεν ήμουν στο Αίγιο στο σεισμό του 1995. Βρέθηκα όμως στην πόλη λίγες εβδομάδες αργότερα. Ακόμα έρχεται στο νου μου η εικόνα που είδα με το ερειπωμένο κτίριο στην οδό Δεσποτοπούλων 1.

Το μόνο που έστεκε στη θέση του ήταν το κλιμακοστάσιο, απομεινάρι της μεγάλης καταστροφής και της άδικης θυσίας τόσων ανθρώπων. Αυτή η εικόνα με στοιχειώνει και σήμερα. Δε μπορώ να αποδεχθώ τη λησμονιά, ούτε και θέλω να σβήσω από τη μνήμη μου τα γεγονότα. Γιατί λοιπόν μοιάζουμε σαν πόλη να μη θέλουμε να θυμόμαστε πιο ενεργά το ’95;

Κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν και επιστρέφω λίγο πιο πίσω, το 1986. Στις 13 Σεπτέμβρη ένας δυνατός σεισμός χτύπησε και την Καλαμάτα. Ο απολογισμός είναι παρόμοιος με αυτόν του Αιγίου: 22 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες. Στη δική μας πόλη οι νεκροί ήταν 26 συνολικά, μαζί με τους 10 Γάλλους τουρίστες που χάθηκαν στο ξενοδοχείο στα Βαλιμίτικα. Σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας στήθηκε μια στήλη με τα ονόματα των νεκρών. Κι εκεί γίνεται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα. Τι ίδιο και στο Αίγιο, με μικρή όμως συμμετοχή. Βέβαια, η Καλαμάτα διέγραψε μια άλλη πορεία. Με πρωτεργάτη το Δήμαρχό της Σταύρο Μπένο αξιοποίησε στο έπακρο το τραγικό γεγονός. Έτσι, σήμερα η Καλαμάτα είναι μια άλλη πόλη- στολίδι, πλήρως ανεπτυγμένη οικονομικά και τουριστικά. Σε αντίθεση με το Αίγιο που μοιάζει εδώ και 25 χρόνια να έχει θαφτεί κάτω από τα ερείπια του σεισμού και να μη μπορεί να διαχειριστεί βασικά θέματα για το μέλλον της.

Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Τα γεγονότα πρέπει να ερμηνεύονται και στη συνέχεια να τοποθετούνται στο χρόνο, στη θέση που τους αρμόζει, στη μνήμη του κόσμου. Ο σεισμός του ’95 υπήρξε για το Αίγιο ένα συγκλονιστικό γεγονός. Ένα ιστορικό γεγονός. Και σαν τέτοιο δεν έχουμε σήμερα δικαίωμα να το προσπερνάμε και να αδιαφορούμε.

Ο δρόμος με φέρνει ξανά και ξανά στη μικρή ξεχασμένη πλατεία, απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο. Το σημείο μηδέν που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της πόλης και τις ψυχές όλων κατοίκων της, έχει μείνει στο μηδέν. Τίποτα δεν υπάρχει που να θυμίζει το σεισμό και τους ανθρώπους που χάθηκαν. Τριγυρνώ στο χώρο.

Παντού αγριόχορτα, λίγοι θάμνοι, σκουπίδια, ανόητα αισθηματικά μηνύματα στον τοίχο. Ούτε μια στήλη με τα ονόματα των νεκρών; Ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσα έγιναν; Ένα προσκυνητάρι όπου θα καίει ένα καντηλάκι για τους συμπολίτες μας που δεν ξαναείδαμε; Κάτι που να θυμίζει και την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών οι οποίοι έσωσαν ανθρώπους από τα συντρίμια;
Ούτε ένας χώρος για να ξεκουράσει την ψυχή του και να σκεφτεί ήρεμα ο συγγενής, ο φίλος, ο επισκέπτης;

Πριν λίγους μήνες μετέφερα τους προβληματισμούς μου στο Δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο. Έδειξε ενδιαφέρον και ευαισθησία. Όμως η πανδημία και τα όσα ακολούθησαν «πάγωσαν» τις εξελίξεις και σε αυτό το θέμα. Είμαι βέβαιος όμως ότι ο Δήμαρχος θα ήταν θετικός στην αναμόρφωση του ιστορικού αυτού χώρου και στη δημιουργία ενός μνημείου. Είμαι βέβαιος ότι ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος θα συμφωνούσε να γίνει εκεί ένα μικρό προσκύνημα, στη μνήμη των χαμένων ανθρώπων. Και είμαι βέβαιος ότι ο Αιγιώτικος λαός θέλει και να θυμάται και να τιμάει την ιστορία του.
Γιατί τα μονοπάτια της ιστορίας έχουν προέκταση και αντίκτυπο στο μέλλον. Η φετινή επέτειος των 25 χρόνων του σεισμού έρχεται να μας υπενθυμίσει όσα έγιναν αλλά και να μας τονίσει ότι η ζωή συνεχίζεται.

Πρέπει να είναι η αφορμή να ξαναδούμε το παρελθόν της πόλης με μια άλλη ματιά. Πιο συναισθηματική αλλά και πιο καθαρή.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr