background img
banner
banner

Σερβίροντας με μάσκα…

ΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ COVID-19 ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Οι τρεις περίπου μήνες μη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, άφησαν πολύ κόσμο εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας. Δεκάδες νέοι άνθρωποι που δουλεύουν σε επιχειρήσεις τέτοιου είδους στην περιοχή έμειναν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο εργασίας. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή… έφερε μαζί της τα αυστηρά μέτρα προστασίας και την αναγκαστική τήρηση των αποστάσεων. Πλην όμως, η σχέση μας με τον άνθρωπο που μας σερβίρει είναι άμεση. Παραμένει όμως έτσι με τη μάσκα και τα γάντια. Πώς βιώνουν οι εργαζόμενοι την νέα, λίγο «ασφυκτική» τάξη πραγμάτων;

Προστασία και για τους σερβιτόρους αλλά και για τους πελάτες

Η Χριστίνα Αποστολοπούλου απασχολείται στο καφέ μπαρ «Μονόδρομος» και στο παραλιακό κατάστημα του Λόγγου «Μπλε». Τη συναντήσαμε επί το έργον με τη μάσκα και τα γάντια της. Τρία χρόνια στο ίδιο αντικείμενο, είναι βέβαιο πως μπορεί να κάνει σύγκριση… “Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια όταν τους σερβίρω φορώντας την μάσκα, που ούτως ή άλλως τη βάζω σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας μου. Σε αυτή την δουλειά που κάνω, επειδή έρχομαι σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους καθημερινά, πρέπει να είμαι προσεκτική. Χρησιμοποιώ δεκάδες φορές τα αντισηπτικά υγρά που υπάρχουν στο μαγαζί. Αυτό, το κάνω και για την δική μου ασφάλεια μα και για τους πελάτες”, αναφέρει στo protionline.gr. Προσθέτει ακόμη: “Η αλήθεια είναι πως είναι βασανιστικό να εργάζεσαι με την μάσκα. Ναι μεν είναι υποχρεωτικό, μα δεν είναι πρακτικό. Το ύφασμα όταν το φοράς στο πρόσωπο για πολύ ώρα σε κάνει να ιδρώνεις. Δεν το έχω ακόμα συνηθίσει και ελπίζω γρήγορα να μην χρειάζεται πλέον να δουλεύω με αυτές συνθήκες”.

«Εργασία υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των μέτρων»

Η Δήμητρα Κανέλλου στο καφέ μπαρ «Mood», σημειώνει: “Είναι αντίξοες οι συνθήκες για όποιον εργάζεται έτσι. Είναι πολλές οι ώρες της δουλειάς και δεν με βοηθάει καθόλου ο εξοπλισμός. Όμως αντέχω, δεν αντέχω πρέπει να φοράω τη μάσκα. Το θέμα για μένα είναι καθαρά πρακτικό. Σε κάποιους σερβιτόρους δημιουργεί ακόμα και αλλεργίες. Θεωρώ ότι δεν είναι χρηστική” Καταλαβαίνω πολύ καλά τον φόβο του κόσμου. Έρχομαι σε άμεση επαφή μαζί τους και θέλουν να είναι σίγουροι, όσο ακριβώς θέλω να είμαι και εγώ για εκείνους πως υγειονομικά είμαι καλυμμένη. Όμως, δεν το κρύβω τη θεωρώ μη απαραίτητη τη χρήση της μάσκας πια. Το θέμα είναι καθαρά πρακτικό, λειτουργικό”.

Δύσκολη η επικοινωνία με τους πελάτες

Η Χαρούλα Χριστοπούλου εργάζεται στο “Coffee Brands” στην πλατεία Αγίας Λαύρας. Όπως αναφέρει στo protionline.gr, “για μένα, το πιο μεγάλο βάσανο με τη χρήση της μάσκας είναι η επικοινωνία μου με τους πελάτες. Οι φυσικοί ήχοι της πόλης μερικές φορές “σκεπάζουν” όσα λέω και δεν με ακούν. Εμένα προσωπικά μου φέρνει και κάποιου είδους αλλεργία. Όμως από την άλλη, καταλαβαίνω ότι είναι για την προστασία όλων μας. Είναι σίγουρο ότι με δυσχεραίνει αρκετά στην ώρα της εργασίας”.

“Έχω αποδεχτεί την χρήση της μάσκας στην εργασία μου. Όμως τώρα πια που τα κρούσματα έχουν ελαχιστοποιηθεί δεν το βλέπω ότι είναι και το πλέον απαραίτητο μέτρο. Ξέρω ότι είναι επικίνδυνα τα σταγονίδια και η αφή με τα αντικείμενα και για μένα και για τους πελάτες μας, αλλά θεωρώ το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης υπερβολικό. Η εργασία μου είναι από την φύση της δύσκολη. Το συγκεκριμένο “επιβλητικό” μέτρο την κάνει ακόμα δυσκολότερη”, καταλήγει η νεαρή σερβιτόρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr