background img
banner
banner

Τα πρώτα “ραβασάκια” για την άρδευση

ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙ

Συνεδρίασε χθες το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, για τη λήψη απόφασης περί έκδοσης λογαριασμών Άρδευσης.Σύμφωνα με την εισήγηση του διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννη Λουδάρου, για την τιμολόγηση του πρώτου λογαριασμού (έναντι) άρδευσης, προτάθηκε και ψηφίστηκε η χρέωση να αντιστοιχεί στα ποσά που χρέωνε ο δήμος Αιγιάλειας για το έτος 2019 που είχε και την ευθύνη. Συγκεκριμένα, ελάχιστη χρέωση για αρδευόμενα με το στρέμμα, 14€ κατανάλωση + 4,50€ το πάγιο. Οι καταναλωτές που είχαν χρεωθεί από τον Δήμο με ποσό μικρότερο των 18,50 ευρώ, θα τιμολογούνται πλέον με το ποσό των 18,50 ευρώ (14+4,5= 18,50 + το ΦΠΑ που αναλογεί).

Οι καταναλωτές που είχαν χρεωθεί με ποσό μεγαλύτερο των 18,50, που αντιστοιχεί στην χρέωση του Δήμου για το έτος 2019, ψηφίστηκε η χρέωση να αντιστοιχεί στο 60% του ποσού που είχαν χρεωθεί +4,50 το πάγιο άρδευσης και η χρέωση να μην είναι μικρότερη των 18,50 ευρώ. Για τα αρδευόμενα ακίνητα με υδρόμετρο η ελάχιστη χρέωση που προτάθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία, αντιστοιχεί στο ποσό 42,00 ευρώ, το οποίο προκύπτει ως εξής: 35,00 ευρώ το πάγιο άρδευσης +7 ευρώ κατανάλωση κυβικών + το ΦΠΑ που αναλογεί.

Η εκκαθάριση των λογαριασμών, μετά το τέλος της αρδευτικής περιόδου, θα γίνεται σύμφωνα με το ψηφισθέν τιμολόγιο άρδευσης.

Αναφορικά με την θέσπιση τεκμαρτού ποσού χρέωσης για τους καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει τις αρδευόμενες εκτάσεις τους και όμως έχουν καταναλώσει, δεδομένου του ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο της άρδευσης, προτάθηκε η χρέωση με τεκμαρτή κατανάλωση που αντιστοιχεί στο ποσό των 600,00 ευρώ +το ΦΠΑ που αναλογεί, ανά 40 στρέμματα.
Το ποσό αυτό αφορά στην τελική εκκαθάριση του λογαριασμού»

Το 60% των υδρομέτρων δεν έκανε καμία καταγραφή

Εντωμεταξύ, εκτός από την καταγραφή των αρδευόμενων εκτάσεων και την εκτέλεση έργων για την αναβάθμιση του δικτύου, η Δημοτική Επιχείρηση προχωρά στον έλεγχο της λειτουργίας υδρομέτρων στο πλαίσιο της δίκαιης και ισομερούς επιβάρυνσης όσων κάνουν χρήση του δικτύου.

Μέρα με τη μέρα οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ έρχονται αντιμέτωποι με περιπτώσεις που προκαλούν εντύπωση και… δικαιολογούν το οικονομικό έλλειμμα που ως τώρα παρουσίαζε η άρδευση, αποτελώντας «πληγή» για τον δήμο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της κοινότητας Τράπεζα στην Δ.Ε. Διακοπτού, εκεί όπου το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν 27 αδήλωτες παροχές, καθώς περίπου το 60% των υδρομέτρων που υπάρχουν δεν έκαναν καμία καταγραφή! Τις τελευταίες μέρες τοποθετήθηκαν 160 νέα υδρόμετρα για άρδευση και 80 για ύδρευση, με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΑ να μιλούν για μία ασύδοτη κατάσταση, παρατηρώντας πως οι πάροχοι αυτοί δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να κλείνουν τις βάνες, με αποτέλεσμα το νερό κάποια στιγμή να στερεύει και να μην μπορούν να ποτίσουν, ούτε καν αυτοί που πλήρωναν κανονικά. Η όλη κατάσταση επιβεβαιώνει αυτούς που πιστεύουν πως αν δεν τιμολογείται κανείς για το νερό δεν το σέβεται…

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις υδρομέτρων που βρέθηκαν χωμένα στο έδαφος… Από την ΔΕΥΑΑ δόθηκε εντολή να κλείσουν οι βάνες και να ανοίγουν μόνο όταν υπάρχει πότισμα και βέβαια για τις παροχές που πλέον γίνεται καταμέτρηση, θα εκδίδεται και ο αντίστοιχος λογαριασμός.

Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό της Τράπεζας αλλά είναι προφανές πως είναι μία συνήθεια σε πολλά χωριά και κατά πολλούς, οι αντιδράσεις για την μεταφορά της αρμοδιότητας της άρδευσης στην ΔΕΥΑΑ, σχετίζεται με το ότι θα αποκαλυπτόταν το τι συνέβαινε όλα τα χρόνια… Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα επεκταθούν σε κάθε χωριό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr