background img
banner
banner

Τρία «στολίδια» της Αιγιάλειας μέσα από τα… μάτια του Ορειβατικού Συλλόγου

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ – ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ – ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ

Το φαράγγι στο Κράθιο (Περιστερώνας), το φαράγγι του Βουραϊκού και ο Σελινούντας, είναι τρία πανέμορφα ¨στολίδια¨ του φυσικού τοπίου της Αιγιάλειας. Είναι διαδρομές, που στο παρελθόν έχει διασχίσει αρκετός κόσμος και πάντα θα προσελκύουν πολλούς λάτρεις της φύσης. Μάλιστα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού της περιοχής, κοιτίδα ανεκμετάλλευτη ως τώρα. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι άνθρωποι που έχουν… περπατήσει όλη την Ελλάδα εκτιμώντας την αξία των φυσικών διαδρομών και εικόνων. Πρόκειται για τα μέλη του ιστορικού Ορειβατικού Συλλόγου Αιγίου. Αξίζει σίγουρα τον κόπο κάποια στιγμή ο καθένας από εμάς, να μπει στην διαδικασία να διασχίσει τα συγκεκριμένα φαράγγια και να ανακαλύψει τα φυσικά κάλλη της Αιγιάλειας. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της περιπέτειας…

Σελινούντας

Περιστερώνας

Ο Κράθης (ο λεγόμενος και ως ¨Περιστερώνας¨) είναι ένα φαράγγι γενικά προσβάσιμο, που μπορεί να περπατηθεί ακόμα και από αρχάριους. Δεν έχει καθόλου παράπλευρα μονοπάτια, επομένως διασχίζεται μόνο μέσα από το νερό και ίσως να χρειαστεί να κολυμπήσεις σε κάποια σημεία του, ανάλογα και με την στάθμη του νερού. Είναι ένα πολύ όμορφο River Trekking στενό φαράγγι συνολικού μήκους 550 μέτρων, ιδανικό για μια πρώτη τέτοιου είδους επαφή με την δραστηριότητα της πεζοπορίας και της αναρρίχησης . Το πλάτος στον πυθμένα είναι στα 6 μέτρα ενώ στο ανώτερο ύψος (σε ορισμένα σημεία) το πλάτος μειώνεται στα 2 μέτρα.

Ύδατα Στύγας

Σελινούντας

Αντίθετα ο Σελινούντας είναι ένα φαράγγι ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς μεν… μα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο να τον διασχίσεις. Πρόκειται για μια διαδρομή 9-10 ωρών σε πλήρη πεζοπορία. Την περισσότερη ώρα περπατάς μέσα στο νερό γιατί δεν υπάρχει παράπλευρο μονοπάτι, ενώ το ποτάμι είναι άγριο και πετρώδες, κάνοντας το εγχείρημα αυτό ακόμα πιο δύσκολο. Απευθύνεται σε πιο έμπειρους πεζοπόρους. Οι ορεινοί όγκοι ¨Μπάρμπα¨ και ¨Κλωκού¨ καθώς και το φαράγγι του ποταμού Σελινούντα, είναι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Εκεί, υπάρχει και η λεγόμενη «αποικία του γύπα», καθώς και πολλοί χρυσαετοί ή φιδαετοί. Έχουν παρατηρηθεί 140 είδη διαφορετικών πουλιών.

Βουραικός

Βουραϊκός

Ο Βουραϊκός από την άλλη, είναι ένα φαράγγι σχετικά προσβάσιμο σε όλους. Η ¨Πανελλήνια Κατάβαση¨ του γίνεται φυσικά και με την συμμετοχή από τον Σύλλογο Αιγίου (Ε.Σ.Ο.Χ.Α.) πραγματοποιείται εκεί κάθε Μάιο, στην οποία ο σύλλογός συμμετέχει με πάνω από 100-120 άτομα, μέλη του ή μη, κάθε χρόνο. Παρότι αρχικά φαίνεται εύκολο και πως διασχίζεται βατά, έχει και αυτό τα δύσκολα (λίγο επικίνδυνα) σημεία του. Έχει χαρακτηριστεί και ως ¨Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας¨. Το μήκος του είναι 19 περίπου χιλιόμετρα και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό. Η χλωρίδα και η πανίδα που ζει στο συγκεκριμένο φαράγγι είναι πραγματικά αξιοζήλευτη και οι δασωμένοι όγκοι του, μιας απέραντης φυσικής ομορφιάς.

Οι φυσικές ομορφιές της Αιγιάλειας μέσα από το πρίσμα το Ε.Σ.Ο.Χ.Α.

«Το κάθε ένα από τα φαράγγια έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και τους δικούς του κινδύνους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί και να δίνουμε σημασία σε αυτά που μας λέει και τονίζει ο αρχηγός της εκάστοτε διαδρομής» αναφέρει ο ταμίας του Ελληνικού Συλλόγου Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Αιγίου (Ε.Σ.Ο.Χ.Α), Μανώλης Σάλιαρης. Ο σύλλογος που αυτή την στιγμή το Δ.Σ. του απαρτίζεται από τους: Γιώτα Φάκου (πρόεδρος), Μαρία Παπαχριστοπόυλου (αντιπρόεδρος), Αντιγόνη Κυριακοπούλου (γραμματέας), Μανώλης Σάλιαρης (ταμίας) και Ηλίας Σταθόπουλος (έφορος αναβάσεων), απαριθμεί ήδη αρκετά μέλη στην Αιγιάλεια και έχει σαν απώτερο σκοπό την ανακάλυψη και την καταγραφή των υπέροχων σημείων της Ελλάδας, έχοντας δραστική συμμετοχή σε πεζοπορίες και ορειβασίες όχι μόνο στην Αχαΐα μα και σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Βουραικός

«Τα μονοπάτια δεν συντηρούνται  όπως θα έπρεπε»

Ο Μανώλης Σάλιαρης μιλώντας στο protionline.gr για την δράση του συλλόγου και τις πορείες του, αναφέρει: «Η φυσική ομορφιά της Αιγιάλειας σε όλα τα επίπεδα είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχουν πολλά μέρη στην περιοχή που αξίζουν της προσοχής και της αγάπης μας. Φαράγγια… μονοπάτια πεδινά… ορειβατικά μονοπάτια… Τα χωριά στην Αιγιάλεια είναι γεμάτα δύσβατα ή όχι δρομάκια, που χρησιμοποιούσαν από παλιά οι κάτοικοι. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τον Ταξιάρχη – Άνω Μαυρίκι, τη Κερύνεια, την ορεινή Ακράτα και την ορεινή Αιγείρα. Είναι βατές φυσικές δυσκολίες τα ορεινά μας μονοπάτια, γιατί τα βουνά εδώ είναι σχετικά προσιτά. Όμως δυσκολίες μπορείς να αντιμετωπίσεις και στα πιο εύκολα όταν δεν γίνεται καμία συντήρηση σε αυτά, με αποτέλεσμα ο χρόνος να τα καταστρέφει εντελώς, όπως π.χ. αυτό του Άνω Μαυρικίου ή αυτό προς τα ¨Ύδατα της Στυγός¨. Το πρόβλημα γενικά, είναι ότι τα μονοπάτια δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε. Εμείς σαν σύλλογος, δεν διαθέτουμε τον εξοπλισμό για να το κάνουμε. Σε αυτό το εγχείρημα λοιπόν πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον δήμο. Ελπίζουμε ότι με την δημοτική αρχή του κ. Καλογερόπουλου θα υπάρχει συνεργασία ουσιαστική στο μέλλον, σε αυτό το κομμάτι».

Ύδατα Στύγας

«Θέλουμε όλοι να δουν λίγο πιο «ζεστά» τον σύλλογο και τις προσπάθειές μας»

Σε ερώτηση του protionline.gr για το πώς επιβιώνει ο σύλλογος οικονομικά και πόσο κοστίζει ο βασικός εξοπλισμός για να συμμετέχει κάποιος σε μια δράση, ο εκπρόσωπος του συλλόγου, τονίζει:
«Τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται μόνο και αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών. Η ετήσια συνδρομή μας ανέρχεται στα 15 ευρώ. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται να συμμετέχει κάποιος δεν λογίζεται δα και ως ¨δύσκολο¨ έξοδο. Δεν πιστεύουμε πως ένα ζευγάρι μποτάκια και ένα σακίδιο είναι και τόσο τρομερό έξοδο για κάποιον. Εξάλλου ο σύλλογος διαθέτει πάγιο εξοπλισμό που μπορεί να δανειστεί κάποιος σε μια δράση, οπότε το κόστος μειώνεται ακόμα πιο πολύ. Κάποτε υπήρχε οικονομική ενίσχυση (έστω και μικρή…) από το δήμο, η οποία όμως έχει σταματήσει πλήρως εδώ και 5 χρόνια περίπου» συμπληρώνει ο ταμίας του συλλόγου και συμπληρώνει πως «τώρα πια, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να καταθέσουμε είναι πολλά και χρονοβόρα και ο χρόνος που πρέπει να διαθέσουμε εντελώς δυσανάλογος με αυτό του ποσού που ίσως (δεν είναι σίγουρο) θα λάβουμε. Η ενίσχυση δυστυχώς πια είναι εντελώς μηδαμινή. Οι συνδρομές μας, είναι σε καθοδική πορεία και δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τα πάγια έξοδά μας. Και για τον λόγο αυτό, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε και όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. Όπως για παράδειγμα η ανάδειξη και σηματοδότηση των μονοπατιών της περιοχής μας» αναφέρει ο κ. Σάλιαρης και συμπληρώνει τελειώνοντας: «Τα γεγονότα της εποχής, ο κορωνοϊός και το lock down ¨πάγωσαν¨ λίγο τις επαφές μας με τη δημοτική αρχή και φυσικά και τις προγραμματισμένες δράσεις μας. Θα θέλαμε όλοι να δουν το σύλλογό μας και τις προσπάθειές μας λίγο πιο «ζεστά» για να μπορέσουμε να αναδείξουμε όλοι μαζί την περιοχή μας ακόμα πιο πολύ».

Ο επόμενος άμεσος σταθμός του Ε.Σ.Ο.Χ.Α. είναι η Σεργούλα. Είναι μία ήπια και προσιτή διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα, απέναντι από τα Τριζόνια, διάρκειας περίπου 4 ωρών. Πρόκειται για ένα καταπράσινο τοπίο δίπλα στη θάλασσα. Στη συγκεκριμένη δράση θα συμμετάσχουν ως τώρα γύρω στα 20 άτομα μέλη του συλλόγου και μη. Οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις, είναι στις 4 και 5 Ιουλίου στο φαράγγι «Νεμούντα» στην Ηλεία και έπειτα στις 17 και19 Ιουλίου, όπου θα υπάρξει ανάβαση από συγκεκριμένο σημείο στον Όλυμπο.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Αιγίου εδρεύει στην οδό Μελετοπούλου 11 στο Αίγιο και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2691022752. Επίσης οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr