background img
banner
banner

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ολοταχώς για παράταση και αύξηση δόσεων για τον φόρο εισοδήματος

Την παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 φαίνεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να αυξηθεί ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων. Λογιστές και φοροτεχνικοί φαίνεται πως ακόμη προσπαθούν να ξετυλίξουν τον γόρδιο δεσμό των έκτακτων διαδικασιών λόγω κορωνοϊου και έχουν αφήσει σε δεύτερο πλάνο τις υποβολές αφού σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα της καραντίνας και του lockdown των επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει πίσω η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς, όπως είπε, «δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοιες δραστηριότητες, δεδομένου ότι προέχει η συμπλήρωση των αιτήσεων που απαιτούνται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του TAXISnet σχεδιάζεται να μετατεθεί τουλάχιστον ένα μήνα. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις και εξετάζει το ενδεχόμενο, η καταβολή φόρων που θα συγκεντρωθούν μετά τον Ιούνιο να γίνει με δόσεις που αριθμός τους μπορεί να φτάσε τις 24 ή ακόμη και τις 48.

Ο λόγος της επέκτασης του αριθμού των δόσεων είναι για να μην συσσωρευθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αφού ήδη οι φορολογούμενοι δικαιούχοι των αναστολών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων έχουν «μαζέψει» ήδη αρκετές οφειλές προς πληρωμή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεια της ΑΑΔΕ που δημοσιευει καθημερινά ,μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 1.443.892 φορολογικές δηλώσεις (Ε1), όταν πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχαν υποβληθεί στην Εφορία 2.103670 δηλώσεις. Παρατηρείται δηλαδή μία υστέρηση της τάξεως των 659.778 δηλώσεων. Την τελευταία εβδομάδα μόνο υποβλήθηκαν 374.817 δηλώσεις

Το 28% των φορολογούμενων που ήδη έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 558,306 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 298,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 535 ευρώ.

Το 57,9% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 1.988.566 εκκαθαριστικών σημειωμάτων το 1.148.665 είναι μηδενικά. Όπως είναι πασιφανές οι περισσότεροι εξ αυτών είναι συνταξιούχοι ή μισθωτοί με μία μόνο πηγή εσόδων.

Για το 14,1% των φορολογούμενων, δηλαδή 281.595 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 70,5 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr