background img
banner
banner

Χαράλαμπος Γώγος: “Αν έρθει δεύτερο κύμα, ο κόσμος τώρα θα ξέρει”

Με χαλαρή διάθεση, περιστοιχισμένος από τις δύο εγγονούλες του, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής των “σοφών” του ΕΟΔΥ και επικεφαλής του Νοσοκομείου αναφοράς “Παναγία Βοήθεια” στο Ρίο, Χαράλαμπος Γώγος, αποκάλυψε στον εκδότη της “ΠΡΩΤΗΣ”, Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο, σημαντικές πτυχές της δύσκολης περιόδου που διανύσαμε και συνεχίζουμε να διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού.

Κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για την εξέλιξη της νόσου, προειδοποιώντας πως με το εμβόλιο ο ιός θα περιοριστεί αλλά δε θα εκλείψει.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε η επιδημία στην Κίνα, πότε καταλάβατε ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει και την χώρα μας; Πόσο νωρίς έγινε δηλαδή αυτό;

Η ιστορία στην Κίνα ξεκίνησε τέλη Δεκέμβρη, έγινε γνωστό παγκοσμίως, είχε ένα μήνα μέσα στο Δεκέμβρη που κυκλοφορούσε, τέλη Δεκέμβρη το κατάλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αμέσως μετά στα μέσα Γενάρη κάναμε την Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα, πιστεύοντας από τότε ότι δεν μπορούσε να περιοριστεί στα όρια της Κίνας και με δεδομένο ότι είχε αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται στις γειτονικές χώρες. Παρότι υπήρχε στην αρχή ένας εφησυχασμός, σαν χώρα προετοιμαστήκαμε από τα μέσα, τέλη Γενάρη με την παρουσία της Επιτροπής ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι ας πούμε για την είσοδο του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή υπήρχε μία, ας πούμε, μια φάση που υποτιμήσαμε λίγο, την εξάπλωση, γενικώς, όχι εμείς αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κυρίως, αλλά δε μπορώ να πω ότι μας βρήκε απροετοίμαστους στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ προετοιμασμένοι και κάνα μήνα πριν έρθουν τα κρούσματα.

Ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που πήρε η Επιτροπή του, από τη σύστασή της και μετά;

Εντάξει, η δυσκολότερη, δύο ήταν οι δυσκολότερες αποφάσεις… η μία βασική δύσκολη απόφαση ήταν φυσικά το γενικό lockdown που έγινε, στις 23 Μαρτίου που απαγορεύτηκε πρακτικά και η κυκλοφορία, γιατί ήταν γνωστό ότι οι συνέπειες θα ήταν μεγάλες στο ανθρωπο-κοινωνικο-οικονομικό σκέλος, της απόφασης αυτής, αλλά θεωρήσαμε ότι το υγειονομικό σκέλος ήταν τόσο σημαντικό που τα υπερτερούσε όλα τα άλλα.

Η δεύτερη μεγάλη απόφαση ήταν η άρση των μέτρων, ήταν εξίσου σοβαρή απόφαση, γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πίεση ας πούμε η οποία μπορεί να ήταν ανεξέλεγκτη και γι αυτό το λόγο έγιναν με παρά πολλές σκέψεις, με πολλή σκέψη και σύνεση και η άρση έγινε πολύ σταδιακά. Θα μπορούσε να γίνει και πολύ πιο γρήγορα ας πούμε, γιατί είχαμε πολύ καλά δεδομένα ειδικά εκείνη την εποχή, αλλά με δεδομένο ότι φοβόμασταν την ανάκαμψη της νόσου έγινε πάρα πολύ σταδιακά και τελικά εντάξει, ας πούμε ότι επιβεβαιώθηκε το σκεπτικό αυτό με την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα που υπήρχαν εκείνη την εποχή, ήταν ότι φοβόμασταν από τότε, τις πιθανές αναζωπυρώσεις σε περιοχές που υπήρχε μεγαλύτερη έξαρση της νόσου, όπως έγινε μετά ας πούμε στη Θράκη.

Έχετε δηλώσει, ότι η περιοχή προηγήθηκε, ξεκινώντας πρώτη την καραντίνα, από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή η απόφαση πώς πάρθηκε, λόγω του καρναβαλιού, ήταν κάτι άλλο που συνετέλεσε σε αυτή την απόφαση;

Η περιοχή μας, δεν μπήκε σε καραντίνα πριν εμφανιστούν τα κρούσματα των προσκυνητών, μπήκε μετά την εισαγωγή αυτών των κρουσμάτων. Παρ’ όλα αυτά όμως, πριν από τα κρούσματα αυτά, περίπου μία εβδομάδα πριν εμφανιστούν τα πολλά κρούσματα στην περιοχή μας, πάρθηκε μια πολύ μεγάλη απόφαση για την περιοχή μας και για όλη την Ελλάδα φυσικά, αλλά κυρίως για μας της αναστολής των καρναβαλικών εκδηλώσεων που ήταν, τότε θεωρήθηκε ξέρεις, σοβαρή.

Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν γιατί είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα τότε κάνα δυο κρούσματα (τρία νομίζω) εισαγόμενα κι επειδή στις γειτονικές χώρες είχε αρχίσει να υπάρχει νόσος κι επειδή το γεγονός του καρναβαλιού, είχε να κάνει και με εισαγωγή πολλών επισκεπτών και από αλλού, από τη βόρεια Ελλάδα και από την Ιταλία πιθανότατα και από άλλες περιοχές και επειδή είναι ο ορισμός του συγχρωτισμού γι αυτό τότε με μεγάλη ας πούμε συζήτηση και με συνεχώς μεταβαλλόμενες απόψεις, δηλαδή ξεκινήσαμε ότι δε θα γίνουν αναστολές στα καρναβάλια, μια εβδομάδα πριν. Μετά στη διάρκεια της διαδικασίας επειδή είχαν αρχίσει να εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα αποφασίσαμε να το σταματήσουμε λόγω του πραγματικά εκπληκτικού….

Οι πρώτοι σε καραντίνα ήμασταν λόγω της Αμαλιάδας, το καρναβάλι ήταν άρση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Δεν πάρθηκαν άλλα περιοριστικά μέτρα τότε. Όταν ήρθαν οι προσκυνητές όμως στην Ελλάδα, η εισαγωγή των κρουσμάτων από τους προσκυνητές, που ήταν μαζικοί δηλαδή, έκλεισε μία ολόκληρη πτέρυγα, μπήκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωληνώθηκαν δυο άρρωστοι, τότε η Πάτρα ήταν η πρώτη που έκανε την άρση, ε πως το λένε, την καραντίνα σε σχέση κυρίως με τα σχολεία και τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν τότε. Στη συνέχεια, επειδή επεκτάθηκαν τα κρούσματα και στην υπόλοιπη χώρα, σιγά σιγά μπήκαμε και στην πανσυνολική καραντίνα στις 23 Μαρτίου.

Ζήσατε ως επικεφαλής λοιμοξιολόγος του νοσοκομείου στο Ρίο, τραγικές καταστάσεις. Νιώσατε κάποια στιγμή ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη;

Ναι, θα έλεγα δεν ήταν τραγικές γιατί η εξέλιξη ήταν αρκετά καλή σε σχέση με το βάρος των περιστατικών, ήταν μία έντονη πολύ φάση, πολλή σημαντική για τη ζωή ανθρώπων ας πούμε, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι σχεδόν ολόκληρο το νοσοκομείο του Ρίου, δραστηριοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή. Δηλαδή οργανώθηκαν ομάδες, γιατροί, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό κλπ, μόνο και μόνο για να μετατρέψουμε το νοσοκομείο, ήταν νοσοκομείο βέβαια αναφοράς, αλλά μετατράπηκε πρακτικά σε νοσοκομείο covid, είχαμε μία ολόκληρη πτέρυγα και μία μονάδα εντατικής θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε γι αυτή τη δουλειά.

Μπορώ να πω ότι με το βάρος των περιστατικών που είχαμε τότε, η κατάσταση εξελίχθηκε ομαλά αλλά με μεγάλη, πραγματικά μεγάλη… προσπάθεια και καταβολή δυνάμεων από μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Εγώ είχα τον… την αυτή του… της οργάνωσης αυτής της ιστορίας, του συντονισμού όλων αυτών των ανθρώπων και πιστεύω ότι χωρίς τη συμμετοχή όλου του νοσοκομείου, ακόμα και των εργαζόμενων…

Πόσο ήταν το προσωπικό στο Νοσοκομείο του Ρίου γιατρέ, που ασχολήθηκε, ήταν δύσκολο το εγχείρημα;

Σχεδόν όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολήθηκε, γιατί οι άρρωστοι αυτοί δεν είναι ότι κλείστηκαν σε μία πτέρυγα και ασχολήθηκαν μαζί τους ξέρω εγώ δέκα δεκαπέντε γιατροί και εικοσιπέντε νοσηλευτές και καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι και όλοι αυτοί…

Αυτοί έπρεπε να κάνουν εξετάσεις, ακτινογραφίες, έπρεπε να αναμειχθεί το ακτινολογικό προσωπικό, είχαμε πτέρυγα για τα ύποπτα περιστατικά που μπαίνανε μέσα και περιμέναμε τα αποτελέσματα για να μπούνε στην πτέρυγα covid…

Ήταν μία μεγάλη διαδικασία για το νοσοκομείο, και κυρίως επειδή η νόσος αυτή δεν είναι ότι είναι σοβαρή νόσος μόνο, είναι μεταδοτική. Δηλαδή κινδύνευε το προσωπικό, οι άνθρωποι αισθάνονταν ανασφάλεια, από την άποψη ότι μπορούσε η νόσος εύκολα να μεταδοθεί στο προσωπικό. Και είχαμε και κρούσματα μέσα στο προσωπικό. Δηλαδή το να οργανώσουμε τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να φορούν όλοι μάσκες, να φορούν στολές ακόμα και οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν ολόκληρη περιπέτεια… μέρα νύχτα, να βρούμε και μάσκες, να παραγγείλουμε, να ‘ρθούνε, να μαζεύουμε από όλη την Ελλάδα μέτρα ατομικής προστασίας τότε… είχαμε μεγάλη ανάγκη.

Ήταν μία εποχή λίγο περιπετειώδης πραγματικά, αλλά…πήγε καλά.

Ποιός είναι ο αριθμός δειγμάτων που πέρασαν από το Ρίο;

Χιλιάδες…Δεν μπορώ να σου πω πόσα ήτανε, αλλά τουλάχιστον 4000-5000 δείγματα περάσανε.

Πάμε λίγο σε επίπεδο Αιγιάλειας. Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή σας πώς βοηθήσατε προς την κατεύθυνση ώστε η Αιγιάλεια να μείνει μακριά από το πρόβλημα;

Έγιναν διάφορες εκδηλώσεις σε σχέση με τους δήμους και την Περιφέρεια, εκτός από την υγειονομική κατάσταση και τη συμμετοχή της 6ης ΥΠΕ, την εποχή, την πρώτη εποχή εκείνη είχαμε συνεχώς συναντήσεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας και εκπροσώπους των δήμων και είχε γίνει και μία μεγάλη συνάντηση στην Πάτρα, στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, όπου είχαν έρθει όλοι οι δήμαρχοι και από τις πληγείσες περιοχές και από τις υπόλοιπες, όπου δόθηκαν πολλές οδηγίες σε σχέση με την οργάνωση των νοσοκομείων και τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να πάρουν όλοι για ενδεχόμενη εισαγωγή κρουσμάτων κι εκεί. Οι πληγείσες περιοχές βέβαια ήταν η περιοχή της Αμαλιάδας, Ζάκυνθος κλπ, εδώ δεν είχατε προβλήματα, αλλά έπρεπε να οργανωθούν για να αποφύγουν πιθανά κρούσματα.

Επίσης έχουν γίνει και… δύο νομίζω, ενημερωτικές εκδηλώσεις από μένα και από συνεργάτες μου και στο δήμο Αιγιάλειας, μας ζήτησε ο κύριος Καλογερόπουλος, να κάνουμε μία παρουσίαση για το δημοτικό συμβούλιο, για να ενημερωθεί και το δημοτικό συμβούλιο, για το τί είναι η νόσος, πως μεταδίδεται, τα μέτρα ατομικής προστασίας, θεραπευτικά, οργάνωση του δήμου κλπ., ήταν πολύ επιτυχής με ερωτήσεις, με σημαντική παρουσία και του δήμου, και νομίζω αυτό συνέβαλε πολύ και στο να ενημερωθεί ο κόσμος της περιοχής σας και να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Υπήρχαν σοβαρές περιπτώσεις από την Αιγιάλεια που κατέληξαν στο Ρίο για νοσηλεία; Υπήρξε τελικά κρούσμα από την Αιγιάλεια;

Εξ’ όσων θυμάμαι, δε νομίζω. Δεν είχα δει κάποιον που να ήταν σοβαρό κρούσμα, ούτε καν θυμάμαι αν υπήρχε τίποτα από την Αιγιάλεια…

Ναι γιατί εμείς δεν είχαμε κάτι εκεί που το ψάχναμε…Αλλά εσείς μπορεί να ξέρετε…

Δε θυμάμαι καν κρούσμα από την Αιγιάλεια, αλλά μπορεί να υπήρχε κάτι κάποιος που να μου διέφυγε. Από τα σοβαρά που είχαμε πάντως, από εδώ δεν είχαμε κάτι. Δεν ήταν κάποιος άρρωστος.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν λίγα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τί κάναμε τελικά καλύτερα από τους άλλους;

Η Ελλάδα ήταν μία χώρα γενικώς, η οποία ήταν από τις δυσκολότερες περιπτώσεις… Σε μία πρόσφατη δημοσίευση που προήλθε από μέλη της ….στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι μία από τις 6-7 χώρες η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά που είναι επικίνδυνα για τον ιό. Έχει από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη αφενός, και αφετέρου έχει από τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα και οι οποίοι επιζούν πολύ καιρό.

Δηλαδή το υγειονομικό μας σύστημα, είναι τέτοιο που επιτρέπει να ζήσουν οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, γι αυτό έχουμε πολλούς ασθενείς που έχουν υποκείμενα κι έχουμε και μεγάλο γερασμένο πληθυσμό. Επομένως, σε μία κρίση, σε μία υγειονομική κρίση τέτοιου τύπου, δηλαδή αυξημένα κρούσματα στην Ελλάδα, θα είχαμε παρα πολλά και πολύ μεγάλα προβλήματα.
Αυτό το έχει υποεκτιμήσει ο κόσμος και το θέμα αυτό ήταν τεράστιο, γι αυτό λέμε θα είχαμε και πολλούς νεκρούς στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι νεαρός πληθυσμός, είναι μεγάλος πληθυσμός με υποκείμενα νοσήματα. Το ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι ότι και να λέμε το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο καλά οργανωμένο όπως είναι σε άλλες δυτικές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, επομένως είχαμε αμέσως αμέσως ορισμένα μειονεκτήματα σε σχέση με την πιθανή έλευση του ιού στην Ελλάδα. Γι αυτό το λόγο πήραμε και πολύ γρήγορα και σοβαρά μέτρα, βαριά μέτρα, στην αρχή που ήταν η καραντίνα.

Οι άλλες χώρες ακολούθησαν στην Ευρώπη, ακολούθησαν σε μία εποχή όμως που είχε διασπαρθεί ο ιός, ας πούμε στην Ιταλία δηλαδή είχε γίνει μεγάλη διασπορά όταν αποφάσισαν να κλείσουν τη χώρα. Αυτός ο ιός έχει ένα χαρακτηριστικό, ότι αν διασπαρεί είναι δύσκολο να τον ελέγξεις. Έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στην κοινότητα και γι αυτό το λόγο πρέπει κανείς να τον προλάβει προτού γίνουν όλα αυτά…

Η Επιτροπή είναι αλήθεια, δεν ξέρω αν σε άλλες χώρες αν συνήλθε τόσο γρήγορα, αν υπήρξε τόσο γρήγορα η Επιτροπή, συνερχόταν σχεδόν κάθε μέρα την εποχή εκείνη (εννοεί εδώ στην Ελλάδα), λαμβάνοντας υπόψη πολλά μέτρα και πολλά κριτήρια ας πούμε κι έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε άμεσο lockdown πριν διασπαρούμε. Κι έτσι προλάβαμε τη μετάδοση της νόσου στον πληθυσμό.

Τα καθημερινά κρούσματα αν και εξασθένησαν το Μάιο, τελικά δε μηδένισαν ενώ βλέπουμε αυξομειώσεις. Πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο αυτό;

Στον γενικό πληθυσμό, η διασπορά είναι χαμηλή, παραμένει χαμηλή και μετά τα μέτρα χαλάρωσης ας πούμε παραμένει χαμηλή Αν δείτε τα νούμερα, είναι ένα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη, τέτοιες χαμηλές τιμές. Το βασικό πρόβλημα είναι τα τοπικά κρούσματα στις διάφορες περιοχές κατά καιρούς όπως ήταν στη Λάρισα, φυσικά στην Καστοριά, τώρα στην Ξάνθη και στη Ροδόπη που είναι η βασική εστία της νόσου τώρα αυτή τη στιγμή και συμβαίνει τώρα αυτό που συνέβαινε στην Πάτρα την εποχή που ήρθαν οι προσκυνητές.

Είναι δηλαδή, είχαμε 6-7 θανάτους από αυτά τα κρούσματα, είναι βαριά νόσος Επειδή συζητιέται ότι έχει εξασθενήσει η νόσος κλπ, βλέπετε τα αποτελέσματα από την εντοπισμένη αυτή διασπορά στην περιοχή αυτή, είναι σοβαρά. Επομένως στην Ελλάδα δεν είχαμε ροή κρουσμάτων, εκτός από αυτή την περιοχή άλλες περιοχές που προηγήθηκαν.

Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο το περιμέναμε και το οποίο είναι εύκολα ελεγχόμενο, γιατί μπορείς να κάνεις μέτρα καραντίνας μόνο βέβαια το κόστος και τις δυσκολίες για τον τοπικό πληθυσμό που αντιδρά, ξέρεις τώρα είναι και ειδικός πληθυσμός αυτός, είναι και μουσουλμάνοι, έχουν κι αυτοί τις πεποιθήσεις τους και τις διαφορετικότητές τους, όμως είναι ελεγχόμενο και κάτι τέτοιο θέλουμε να γίνεται σε περίπτωση διασποράς στην Ελλάδα..

Να είναι μόνο σε μερικές περιοχές, μικρές περιοχές, εντοπισμένα τα κρούσματα ούτως ώστε να γίνεται περιοχικός περιορισμός τους.

Ο ιός θα μείνει μαζί μας και το καλοκαίρι. Πώς τον επηρεάζει η ζέστη; Έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος πως το κακό κυκλοφορεί ελεύθερο;

Η ζέστη για να είμαι σαφής δεν είμαι σίγουρος πως επηρεάζει και δεν έχουμε και σαφή δεδομένα τί γίνεται. Υποτίθεται ελαττώνει κάπως την μεταδοτικότητα του και τη λοιμογόνο του δύναμη κατά 20%-30%, αλλά αν ο συγχρωτισμός παραμείνει και οι επαφές είναι πολύ στενές παραμένει και η μεταδοτικότητα και η λοιμογόνος ισχύς. Επομένως, παραμένουν οι οδηγίες για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Όσον αφορά τώρα, τί πιθανολογούμε για το καλοκαίρι, σίγουρα θα υπάρχει κάποια εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Και από τα κρούσματα που βλέπετε τον τελευταίο καιρό, μερικά είναι εισαγόμενα κρούσματα. Δηλαδή έχουμε αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων και θα έχουμε σίγουρα. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να μην έχουμε εισαγόμενα, είναι αδύνατον να γίνει αυτό, δηλαδή δε μπορεί να αποκλείσεις και την Ελλάδα, να την περιφράξεις και να μην έχεις εισαγόμενα κρούσματα, το θέμα είναι όταν έρθουν αυτά τα κρούσματα να βρούνε ένα περιβάλλον τέτοιο, κυρίως περιβάλλον ξενοδοχειακό και διασκέδασης στη χώρα μας, εστίασης, νυχτερινά μπαρ, ξέρεις παραλίες κλπ, τέτοια, που να μη διασπαρεί ο ιός.

Δηλαδή, αν εμείς συγχρωτιζόμαστε τώρα, και δεν τηρούμε τις οδηγίες, και τα τραπεζάκια είναι το ένα πάνω στο άλλο, και όλα τα… και μπει και εισαγόμενος τουρισμός με κρούσματα, τότε θα διασπαρεί εύκολα. Επομένως, εμείς οφείλουμε να τηρούμε τις οδηγίες, να κρατάμε τις αποστάσεις που πρέπει να κρατήσουμε, ούτως ώστε οι τουρίστες να ενσωματώσουν στην συμπεριφορά τους αυτό το περιβάλλον, αυτό το σκεπτικό.

Έτσι, θα αποφύγουμε πιστεύω. Και το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να είμαστε άμεσοι στη διάγνωση, δηλαδή όταν υπάρξει κρούσμα να το διαγνώσουμε αμέσως με τα τεστ που θα υπάρχουν στην περιοχή εκεί, που θα είναι οι τουρίστες, τον περιορισμό των τουριστών που θα είναι θετικοί, και την περιχαράκωση των κρουσμάτων.

Τί γίνεται με αυτά τα τεστ τώρα; Θα είναι στην ευχέρεια των πολιτών να κάνουν τεστ ανα πάσα στιγμή;

Ήδη είναι αυξημένα τα τεστ που γίνονται, είναι και πολλά που γίνονται από τον ΕΟΔΥ με τις μεταφερόμενες μονάδες κτλ, και έχουν απλοποιηθεί κι όλας, αρχίζουν κι εμφανίζονται και τα γρήγορα τεστ αυτά που γίνονται δίπλα στον άρρωστο και σε τριάντα λεπτά έχεις το αποτέλεσμα, οπότε αυτή η προσπάθεια είναι κάποια στιγμή να προμηθευτούν όλα τα νησιά και κάποιες περιοχές που υπάρχουν τουρίστες και ξενοδοχεία κτλ, εύκολα προσβάσιμα τεστ ούτως ώστε να διαγιγνώσκονται μέσα σε λίγη ώρα οι άρρωστοι, να περιχαρακώνονται άμεσα και να στέλνονται για νοσηλεία. Τα τεστ έχουν βελτιωθεί πολύ και σε αριθμό και σε ποιότητα, σε σχέση με την αρχή.

Πότε περιμένετε το δεύτερο κύμα πανδημίας, και πόσο έτοιμοι είμαστε αυτή τη φορά να το αντιμετωπίσουμε;

Η λογική λέει ότι το δεύτερο τεστ θα είναι τόσο ωραία το καλοκαίρι, πάντα υπάρχει λίγο άγχος, σύμφωνα με τη συμπεριφορά τέτοιων τύπων όπως είναι οι κορωνοϊοί, αναμένεται από αρχές Οκτώβρη, ας πούμε…

Θα υπάρξει δεύτερο κύμα και αν ναι, θα είναι ισχυρότερο;

Δε μπορώ να εκτιμήσω τίποτα. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις, υπάρχουν διάφορα σενάρια, όλα είναι πιθανά, πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα παρόμοιο σαν το δικό μας το προηγούμενο, να έρθει όμως σε ένα περιβάλλον να πούμε, πιο καλά προετοιμασμένο, γιατί ξέρει το θέμα, ξέρει τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν, γνωρίζουμε πως να κάνουμε περιοχικές, περιοχικούς περιορισμούς και lockdowns ούτως ώστε να μη διασπαρεί ο ιός, έχουμε καλύτερη θεραπευτική, θεραπευτικές δυνατότητες, έχουμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία είναι καλύτερα προετοιμασμένα για μεταδοτικά νοσήματα όπως αυτό, ούτως ώστε να μην έχουμε διασπορά στα νοσοκομεία, ο κόσμος ξέρει τί πρέπει να κάνει ήδη από τώρα, να κλειστεί σπίτι αν χρειαστεί, και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, καθώς κι αυτοί που ζουν σε κοινότητες, σε γηροκομεία, σε κέντρα νοσηλείας, ξέρω γω, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, αυτοί είναι ευάλωτοι πληθυσμοί γιατί, όχι τόσο γιατί θα αρρωστήσουν εύκολα, αλλά γιατί εύκολα θα μεταδώσουν τη νόσο, διασπείρουν τη νόσο.

Φέτος δεν είχαμε τέτοια κρούσματα, υπάρχουν οδηγίες σαφής σε όλες τις περιοχές τους ούτως ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον.

Εσείς ως γιατρός από την πρώτη γραμμή, πόσο ευάλωτος αισθανθήκατε απέναντι στις διαθέσεις του φονικού ιού; Εσείς δηλαδή, ανασφάλεια νιώσατε;

Εντάξει, όλοι νιώσαμε ανασφάλεια στην πρώτη φάση, γιατί βλέπαμε και τραγικές καταστάσεις παντού, δηλαδή…σε μεγαλύτερους ανθρώπους, ηλικίας άνω των 60 τα προβλήματα ήταν σοβαρότερα. Οπότε κι εγώ μέσα στην ηλικία αυτή είμαι, ένιωσα ανασφάλεια, βέβαια και εκ του παραδείγματος που έπρεπε να δώσω στους άλλους έπαιρνα όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας εξαρχής και με μεγάλη προσοχή ας πούμε, κι αυτό με θωράκιζε προφανώς σε σχέση με την πιθανή μετάδοση, αλλά ένα από τα βασικά προβλήματα που υπήρχαν με τον ιό αυτό ήταν η πιθανότητα να μεταδοθεί στους άλλους. Κι επίσης αυτό έδρασε πολύ θετικά και στον κόσμο για να κλειστεί στα σπίτια του στο lockdown, φοβήθηκε ο κόσμος και γι αυτό το λόγο περιορίστηκαν όλοι μέσα.

Ακούμε πολλά για εμβόλια, φάρμακα, ανοσία αγέλης κ.α. Η επιστημονική κοινότητα έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος; Είμαστε κοντά στη λύση του;

Ναι, φαρμακευτικά έχουμε προχωρήσει αρκετά, έχουν βρεθεί φάρμακα που βοηθάνε τη νόσο, αντιϊκά, νοσοτροποποιητικά, και τέτοια φάρμακα γενικότερα, όχι όμως η θεραπευτική πανάκεια που περιμέναμε, δηλαδή να βρεθεί ένα φάρμακο που να σε κάνει καλά. Αυτό δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ μάλλον, κι αυτό συμβαίνει με τους ιούς ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικότατα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους, επομένως θα το έχουμε το πρόβλημα της ελλιπούς θεραπευτικής αγωγής κατά πάσα πιθανότητα.

Τώρα το εμβόλιο, έχει προχωρήσει πάρα πολύ, υπάρχουν άπειρες, πάνω από 250 προσπάθειες για εμβόλια, πολλές από αυτές, καμιά δεκαριά έχουν μπει σε κλινικές μελέτες, ήδη στην Κίνα υπάρχει μεγάλη κλινική μελέτη που τρέχει, κι έχουν και τα πρώτα αποτελέσματα με την παραγωγή αντισωμάτων, πιστεύω ότι θα έχουμε εμβόλιο σίγουρα, μέχρι τέλη του ‘20, και αρχές του ‘21 φαντάζομαι θα είναι διαθέσιμο σε μεγάλο αριθμό.

Τώρα και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο, ούτε γι αυτό είμαστε σίγουροι, γιατί και τα εμβόλια σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 50%-70% ας πούμε, όπως φέτος στη γρίπη 60% είχαμε κάλυψη.

Επομένως, δεν υπάρχει κάτι που θα τον εξολοθρεύσει ας πούμε τον ιό. Πάντα θα υπάρχει, ελπίζουμε όμως ότι με όλα αυτά, να περιοριστεί σε έναν ιό που προκαλεί λοιμώξεις ήπιας λοίμωξης του αναπνευστικού, και καμιά φορά και καμιά πνευμονία, δεν πρόκειται να τον αποφύγουμε μάλλον, αλλά θα περιοριστεί και θα είναι σαν επιπέδου γρίπης ας πούμε.

Ακούμε επίσης διάφορα για συνωμοσίες για την καταγωγή και το σκοπό που εμφανίστηκε ο ιός. Από που προήλθε τελικά ο ιός;

Αυτό με την ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού και τα εργαστηριακά δεδομένα που έχουμε που είναι πολύ προχωρημένα, σε σχέση με το γονιδίωμα του ιού, είναι σίγουρο ότι προήλθε από είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή προήλθε από τα ζώα. Και ιδιαίτερα κυρίως, από τα τύπου νυχτερίδων. Οι νυχτερίδες ήταν πηγή και των άλλων κορωνοϊών, και κατά πάσα πιθανότητα από εκεί προήλθε κι αυτός ο κορωνοϊός, μεταδόθηκε στις αγορές του Γιουχάν, ή γενικώς στην Κίνα με τη βρώση τέτοιων περίεργων ζώων, και μετά κατάφερε να μετατραπεί σε έναν ιό που μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, που αυτή είναι συνήθης συμπεριφορά τέτοιων ιών. Οι γνωστές συνομωσιολογικές τοποθετήσεις του τύπου ότι ήταν παρασκεύασμα εργαστηρίων, ξέρω γω και χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους, έχουν καταρριφθεί, δε χρειάζεται να τα συζητάμε.

Η επιτυχία γενικώς για τον περιορισμό της νόσου, μας έχει δημιουργήσει κι έναν εφησυχασμό, κυρίως προς τους νέους. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό στο μέλλον;

Κοιτάξτε, είμαστε μια χώρα, δημοκρατική, σύγχρονη, δε μπορούμε να πάρουμε μέτρα ξέρω γω, αστυνομικά μέτρα κι όλα αυτά. Θα πάρουμε αν χρειαστεί, θα υπάρξει μια επιτήρηση, ένας έλεγχος, πρέπει να γίνεται κι αυτό, το βασικό όμως είναι η ενημέρωση. Θα πρέπει ο κόσμος δηλαδή να ενημερώνεται συνεχώς και θα έλεγα και με ένα τέτοιο τρόπο που κάθε ομάδα να ενημερώνεται με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή θα πρέπει να προσεγγίσουμε τους νέους, να τους εξηγήσουμε τί είναι η νόσος, να εξηγήσουμε στους ηλικιωμένους τί διαφορετικά μέτρα παίρνουν οι ηλικιωμένοι από αυτά που θα πάρουν οι νεότεροι, είναι πιο αυστηρά τα μέτρα σίγουρα, οι νεότεροι θα πρέπει να προσέχουν μη γίνουν φορείς της νόσου και τη μεταδώσουν σε άλλους, θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Οι άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες πρέπει να καταλάβουν ότι τα μέτρα που θα πάρουν αυτοί είναι ακόμα πιο αυστηρά, δηλαδή θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να βρούμε ένα τρόπο ενημέρωσης των πληθυσμών, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθυνόμαστε. Να είναι δηλαδή στοχευμένη ενημέρωση, για να μπορέσει να περάσει και στον κόσμο. Είναι αυστηρά από τις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες η ελλιπής ενημέρωση θα οδηγήσει σε σοβαρά λάθη.

Είναι πολύ βασικό να ενημερωθεί ο κόσμος, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε τον εμβολιασμό δηλαδή, και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα πιο αποτελεσματικά.
Γι αυτό το λόγο βλέπετε και βγαίνουμε κάθε μέρα, όλοι σχεδόν της Επιτροπής και ενημερώνουμε και ξαναενημερώνουμε, η στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήτανε καλή μπορώ να πω, η ενημέρωση ήταν και επαρκής και σοβαρή ενημέρωση. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα το καταλάβει ο κόσμος και θα μαζευτεί.

Τελευταία προσωπική ερώτηση. Τί σας έλειψε περισσότερο τις μέρες αυτές της καραντίνας.

Η ησυχία μου, μου έλειψε πιο πολύ να πω την αλήθεια και ο ύπνος (γελώντας). Αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι πέρασα τρεις μήνες χωρίς να δω τα δυο μικρά μέσα που φωνάζουνε (εγγόνια) και να ζήσουμε σαν άνθρωποι όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Πιο πολύ όμως ήταν το στρες του να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό, γιατί αν… ξέρεις όλα είναι μία κλωστή σε αυτή την περίπτωση. Άμα σπάσει αυτή η κλωστή, φύγουμε από τη μια μεριά του διχτυού ας πούμε, μπορούσε να γίνει καταστροφή.

Δηλαδή μπορούσε να είναι μεγάλη η διασπορά και στην περιοχή και στο νοσοκομείο. Ήταν πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα αυτό και νομίζω ότι χρωστάω να γράψουμε μέσα για τη μεγάλη προσφορά πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια στο νοσοκομείο του Ρίου και γιατρών και νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού και ήταν πολλή σημαντική.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr