background img
banner
banner

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: «Σκοπός μου, να κρατήσω τον λαό μου ενωμένο με τον Χριστό»

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Όταν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου του παρελθόντος έτους ενθρονίστηκε Μητροπολίτης, κανείς δεν περίμενε ότι θα ακολουθούσε η υγειονομική κρίση με περιορισμούς και επιπτώσεις ακόμη και στη λειτουργία της Εκκλησίας.

Με την στοχαστικότητα, το ήρεμο πνεύμα, τη σωστή κρίση και κυρίως την πεποίθηση ότι όπως ο Θεός δεν αφήνει τον άνθρωπο έτσι και ο άνθρωπος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον Θεό του, ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος απέδειξε πως, παρά την μικρή εμπειρία του στην ηγεσία της Ιεράς Μητροπόλεως, μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει ισορροπίες αλλά να λειτουργήσει έτσι ώστε να αυξήσει την εμπιστοσύνη μας και να ενισχύσει την πίστη μας.

Έχοντας συμπληρώσει έξι μήνες στην ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας, σήμερα στην πρώτη του συνέντευξη ως Μητροπολίτης, ο τοπικός Ποιμενάρχης μιλά στην εφημερίδα «Πρώτη της Αιγιάλειας» χωρίς περιορισμούς για την πανδημία, τη διαχείριση της Ιεράς Μητροπόλεως και τα όσα συνάντησε, τη συμβολή του πνευματικού του πατέρα, Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, καθώς και για τους στόχους που έχει θέσει που αφορούν αφενός τη διατήρηση του έργου του αειθαλούς προκατόχου του και αφετέρου έργα και πνευματικούς στόχους του ιδίου, με κύριο γνώμονα την αγάπη για τον Θεό και το ποίμνιό του.

Έχει συμπληρωθεί περίπου μισός χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας; Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Πράγματι, με τη βοήθεια του Θεού έχει συμπληρωθεί μισός χρόνος από τότε που ανέλαβα Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Στη διαχείριση της Ιεράς Μητροπόλεως δεν συνάντησα δυσκολίες σε κανέναν τομέα. Το συζητώ με Αρχιερείς που εκλεχθήκαμε μαζί, ότι στη Μητρόπολη έφερα μόνο τα πράγματά μου. Από εκεί και πέρα τα πάντα δουλεύουν ρολόι. Βρήκα μία Μητρόπολη οργανωμένη, μία Μητρόπολη στην οποία πατώ ένα κουμπί και το έγγραφο που θέλω είναι έτοιμο. Αυτό σημαίνει ότι βρήκα ένα πάρα πολύ καλό αρχείο, βρήκα πάρα πολύ καλούς κληρικούς και συνεργάτες. Τον Άγιο Πρωτοσύγκελο,  ένα εξαίρετο κληρικό, που βοηθά το έργο της Μητρόπολής μας, τον πατέρα Χρήστο Τσάκαλο που είναι ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης, τον πατέρα Ιωάννη Πετρόπουλο που είναι Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, τον πατέρα Χρήστο Δημήτρουλα, αλλά και τους άλλους πατέρες που διακονούν, τον Γραμματέα μου Χρήστο Γεωργίου, που έχει εμπειρία στα θέματα της επικοινωνίας με τον λαό και κανονίζει τις συναντήσεις μου με τον κόσμο, τον Νίκο Τσάτσαρη, γραμματέα της Μητροπόλεως, τις κυρίες Χρύσα Δημητρίου και Χαρά Μαμάκη. Το γεγονός ότι βρήκα καλούς συνεργάτες το οφείλω στον προκάτοχό μου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος είχε οργανώσει τη Μητρόπολη σε όλους τους τομείς. Δεν έχω συναντήσει προβλήματα. Τον ευγνωμονώ και τον ευχαριστώ και του το έχω πει πολλές φορές. Έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να αφιερωθώ και να ασχοληθώ με τη λειτουργική ζωή. Λειτουργώ σχεδόν κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα. Η Θεία Λειτουργία μού δίδει χαρά, αλλά και τη δυνατότητα της πνευματικής επικοινωνίας μου με τους πιστούς, τους ιερείς και τον λαό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που έλαβα από τον Θεό. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος, στις 23 Αυγούστου 2019, με κάλεσε να πάω στο γραφείο του για να μου ανακοινώσει ότι θα είμαι υποψήφιος (όχι ότι θα εκλεγώ), μου έδωσε την ευχή του να θέσω στη διάθεση της Ιεραρχίας την υποψηφιότητά μου. Τότε, όταν βγήκα από το γραφείο του, είπα μέσα μου «βρε παιδί μου, τι προβλήματα θα αντιμετωπίσω στον τόπο μου». Όταν ήρθα όμως εδώ και πέρασε ένα χρονικό διάστημα, είδα τελικά πώς ο Θεός με ευλόγησε να έρθω στον τόπο μου, να μην έχω προβλήματα με ιερείς, να μην έχω προβλήματα στα ιδρύματα, να έχω μία πατρική σχέση με τον πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο λαός να με αγαπήσει.

‘‘Βρήκα μία Μητρόπολη οργανωμένη, μία Μητρόπολη στην οποία πατώ ένα κουμπί και ένα έγγραφο που θέλω είναι έτοιμο, αυτό σημαίνει ότι βρήκα ένα πάρα πολύ καλό αρχείο, βρήκα πάρα πολύ καλούς κληρικούς και συνεργάτες’’

Αναλάβατε την Ιερά Μητρόπολη, με τον προκάτοχό σας Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, να έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη, να έχει δημιουργήσει ευαγή ιδρύματα, κοινωνικές δομές και να έχει αναπτύξει πλούσια δράση. Είναι εύκολη η συνέχιση του έργου του, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της κοινωνίας εν γένει;

Στον ενθρονιστήριό μου λόγο είχα πει ότι έρχομαι να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου. Και όντως αυτό ισχύει. Το είπα χωρίς να το ξέρω τότε, διότι δεν γνώριζα τι θα βρω. Πράγματι είναι μία συνέχιση ομαλή. Βρήκα το έδαφος καλλιεργημένο κι εγώ το συνεχίζω. Το γεγονός αυτό μου έδωσε τη χαρά να ασχολούμαι πιο άνετα με τη διαχείριση της Μητροπόλεως, γιατί οργανωτικά είναι άψογη. Τα ιδρύματα λειτουργούν πολύ καλά, βέβαια μικροπροβλήματα υπάρχουν πάντα, ωστόσο οι υπάλληλοι και οι νοσηλευτές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν ανθρώπους ανήμπορους, γέροντες. Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να επικοινωνεί με γέροντες και να τους φροντίζει. Πρέπει να έχει μέσα του πολλή πίστη, υπομονή και αγάπη για να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο. Άρα οι δυσκολίες είναι μόνον οικονομικής φύσεως. Ωστόσο, ιδρύματα και δομές δουλεύουν πολύ καλά. Ο τομέας της Αγιογραφίας και της Ζωγραφικής, η Σχολή Ιεροψαλτών, όπως και οι άλλες δραστηριότητες θα συνεχίσουν με την ίδια δημιουργικότητα.

 

Μιλήσατε για οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει από αρκετούς η άποψη: «Στην Εκκλησία θα δώσουμε; Έχει η Εκκλησία». Τελικά, Σεβασμιώτατε, έχει η Εκκλησία;

Στην τοπική Εκκλησία, όπως γνωρίζετε, ο προκάτοχός μου είχε αναπτύξει ένα πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο προσπαθώ να συνεχίσω. Και λέγω προσπαθώ, διότι η οικονομική κρίση έχει μειώσει πάρα πολύ τα έσοδα. Αποκορύφωμα ήταν η πανδημία, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των ναών και ως εκ τούτου τη μείωση των εσόδων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το μόνο έσοδο που έχει μία Μητρόπολη είναι η εισφορά που δίδουν οι ναοί. Υπάρχει, δηλαδή, βάσει του προϋπολογισμού τους, η υποχρέωση να δίνουν ένα ποσό στην Ιερά Μητρόπολη, περίπου το 5%. Όμως στην παρούσα φάση υπάρχει δυσκολία.

Στην Ιερά Μητρόπολη βρήκα ένα ταμείο, αλλά από εκεί και πέρα ήρθε η πανδημία με αποτέλεσμα τα έσοδά μας να έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Υπάρχουν τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί που πρέπει να καταβάλλουμε στους υπαλλήλους. Πολλές φορές φτάνει ο μήνας στο τέλος του και δεν έχουμε τις 10.000 ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Δόξα τον Θεό όμως, όταν έρχεται ο πολύ καλός οικονομικός διαχειριστής μας, ο κ. Αντώνης Ρέλλας, να μας ενημερώσει ότι είμαστε στο τέρμα, κάτι βρίσκεται, μας το στέλνει ο Θεός και η Παναγία κι έτσι μπορούμε να βγάζουμε τα έξοδά μας. Είναι δηλαδή μήνας – μήνας, όμως δεν μένει τίποτα στο ταμείο. Αποθεματικό η Μητρόπολη δεν έχει. Στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως απασχολούνται επτά άτομα. Όμως γύρω στα 70 άτομα απασχολούνται στα ιδρύματα. Σκέφτομαι τους εργαζομένους, οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν καθώς έχουν οικογένειες, παιδιά και υποχρεώσεις.

Η υγειονομική κρίση προκάλεσε μία νέα οικονομική κρίση και αυτό το βιώνει και η τοπική κοινωνία. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα διεύρυνσης της δράσης προσφοράς στον συνάνθρωπο;

Είναι στους στόχους μου όχι μόνο να συνεχίσουμε τη φιλανθρωπία αλλά να την ενισχύσουμε. Προχώρησα σε αλλαγές στα μέλη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου. Έχω ορίσει πρόεδρο τον πατέρα Νικόλαο Μεντζελίδη, ένα καλό κληρικό που είναι εφημέριος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου, μαζί με άλλους ικανούς κληρικούς ως μέλη, στους οποίους μετέφερα την επιθυμία μου να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της φιλανθρωπίας, ώστε να μπορέσει η Μητρόπολη να εργαστεί πάνω σε αυτό το κομμάτι για να βοηθήσει ακόμη περισσότερους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Έχω την αίσθηση ότι όταν ο συνάνθρωπός σου έρχεται να σου ζητήσει βοήθεια, πάει να πει πως έχει ανάγκη. Μου λένε κάποιοι πως πρέπει να ερευνήσουμε την κάθε περίπτωση, διότι μπορεί κάποιος να μην έχει πραγματική ανάγκη. Όμως ξέρω πως ο άλλος για να έρθει να σου χτυπήσει την πόρτα, σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα έχει και κάτι πρέπει να του δώσουμε, ένα σεβαστό ποσό, να μην νιώσει μόνος.

Η Εκκλησία είναι η μάνα, ο Επίσκοπος είναι ο πατέρας, οι ιερείς είναι οι αδελφοί του λαού μας. Θα πρέπει να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων κι ας μην έχουν ανάγκη, κι ας μας κοροϊδεύουν. Και θέλω στο θέμα της φιλανθρωπίας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τη διακονία μας.

Ο κορωνοϊός έφερε πάρα πολλά προβλήματα. Αυτό που είδα όταν ήρθα είναι ότι ο κόσμος αναζητά δουλειά και χρήματα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δίδουμε  από το υστέρημά μας και βοηθάμε. Δόξα τον Θεό όμως που υπάρχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Στέκι της Αγάπης, η Κοινωνική Ιματιοθήκη. Οι Αιγιώτες θα πρέπει να αγαπήσουν αυτές τις δραστηριότητες. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμη και 10 ευρώ για κάποιον που είναι φτωχός και στερείται, του δίνουν μία σιγουριά ότι δεν είναι μόνος. Ο κορωνοϊός μάς έφερε τα πάνω κάτω. Όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στην κοινωνία και τους ανθρώπους. Προσευχόμεθα ο Θεός να μην επιτρέψει άλλο πειρασμό, διότι ήταν η οικονομική κρίση, ήρθε και η πανδημία που έφερε κι άλλα προβλήματα.

‘‘Και φέτος θα γιορτάσουμε τη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου στις 21 Ιουνίου 2020 όπου γίνεται και η αναπαράσταση. Η περιοχή μας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην Επανάσταση και αυτό αναγνωρίζεται’’.

Περάσαμε ένα Πάσχα μακριά από τους Ιερούς Ναούς. Αναγκαστήκαμε να μείνουμε μακριά από την Παναγία Τρυπητή την ημέρα της χάρης Της. Πώς βιώσατε τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού σε συνάρτηση με την ανάγκη του πιστού να βρίσκεται κοντά στον Θεό;

Όντως, αυτή η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα, βάσει των δηλώσεων και των προτροπών του υπουργείου Υγείας, να μας κλείσουν τους Ιερούς Ναούς. Περάσαμε ένα Πάσχα, το οποίο λέω μέσα μου ποτέ να μην ξαναέρθει. Για μένα ήταν το πρώτο Πάσχα ως Μητροπολίτης και το εβίωσα όχι όπως θα περίμενα ή θα επιθυμούσα. Βέβαια, έχω συνηθίσει στην απομόνωση.

Στο Μέγα Σπήλαιο τόσα χρόνια υπήρχαν και Χριστούγεννα και Πάσχα και Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια που έκανα μόνος μου τις Ακολουθίες, μαζί με τους Πατέρες μόνο, λόγω των καιρικών συνθηκών. Έτσι λοιπόν δεν είναι το θέμα πώς βίωσα το Πάσχα προσωπικά. Πονούσα για τον λαό μας, που δεν μπορούσε να έρθει στις Ακολουθίες και να συμμετέχει. Προσευχόμουν όμως εκτενώς να δίνει ο Θεός σε όλους μας κουράγιο, να μπορέσουμε, αυτό που βιώσαμε  για πρώτη φορά στην Ελλάδα σαν κοινωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο, να το αντιμετωπίσουμε. Να μας οπλίζει με περισσότερη πίστη.

Φυσικά, δεν συμφωνούσα με τα της ατομικής προσευχής, να κλειστούμε δηλαδή στα σπίτια μας και να προσευχηθούμε μόνοι μας. Αυτό το οποίο κάνουμε στο σπίτι μας, δηλαδή η καθημερινή προσωπική επαφή μας με τον Θεό, είναι μία ατομική προσευχή, όταν δηλαδή νιώσουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τον Θεό, όπου κι αν βρισκόμαστε, οπουδήποτε. Ατομική προσευχή όμως στο θέμα της θείας λατρείας δεν υπάρχει. Δεν μπορώ να αντικαταστήσω τον Ιερό Ναό με το σπίτι μου, όσον αφορά τη Θεία Λειτουργία. Ή δεν μπορώ να την παρακολουθώ από την τηλεόραση. Ούτε το συνιστώ στους πιστούς. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, κάποιοι γέροντες ή βαριά ασθενείς που δεν μπορούν να μετέχουν στη  Θεία Λειτουργία  με την προσωπική τους παρουσία στο Ναό, την παρακολουθούν από το σπίτι, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κανόνας της  λειτουργικής ζωής μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι μας και από εκεί να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί ο Ιερός Ναός από το σπίτι. Δεν κρίνω, ούτε επικρίνω κάποιον. Προσωπικά όμως σαν Επίσκοπος δεν δέχομαι αυτό τον τρόπο ζωής. Δέχομαι την ατομική προσευχή, που είναι η καθημερινή μας προσευχή. Ο Ναός του Θεού όμως είναι ο τόπος που κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα με τη Θεία Ευχαριστία και έρχεται ο Τριαδικός Θεός και μας αγιάζει, τον καθένα προσωπικά και μας ενώνει όλους με τον Χριστό, αλλά και μεταξύ μας.

Έτσι λοιπόν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν συμφωνούσα  με την πρόταση να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Θα μπορούσε το Κράτος να δει πολύ διαφορετικά αυτό το σημείο και να μην φέρει τον σκανδαλισμό και στην Εκκλησία και στον λαό. Γιατί και εμείς γίναμε δέκτες πολλών επικρίσεων και κατακρίσεων. Επήλθε ένας διχασμός. Κι αυτή η δοκιμασία έφερε έναν διχασμό μέσα στην κοινωνία και μέσα στην Εκκλησία. Από εκεί και πέρα, με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας, οι Ναοί μας δεν έμειναν κλειστοί. Όλη την περίοδο ήταν ανοιχτοί. Ναι μεν ακολουθούσαμε τις εντολές του Κράτους και της Ιεράς Συνόδου, αλλά επειδή η καρδιά μου και η ψυχή μου είπαν ότι δεν θα το αντέξω, φώναξα τους ιερείς μου, τους είπα ότι υπάρχει αυτή η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και η ΚΥΑ, όμως εμείς θα πράξουμε αυτό το οποίο μας λέει η συνείδησή μας. Και να ακολουθήσουμε τον κανόνα, αλλά ταυτόχρονα να κοιτάξουμε και τον λαό μας. Το γεγονός ότι λειτούργησαν οι ναοί μας ήταν μία παρηγοριά για τον κόσμο. Έτσι, δεν στερηθήκαμε ούτε τις Θείες Λειτουργίες ούτε τη Θεία Κοινωνία.

‘‘Στην Ιερά Μητρόπολη βρήκα ένα ταμείο αλλά από εκεί και πέρα ήρθε η πανδημία με αποτέλεσμα τα έσοδά μας να έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Υπάρχουν τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί που πρέπει να καταβάλλουμε στους υπαλλήλους, φτάνει ο μήνας να τελειώσει και δεν έχουμε τις 10.000 ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές’’

Το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας εν μέσω κορωνοϊού δίχασε και προβλημάτισε. Ποια η δική σας άποψη;

Ο Χριστός είναι ο άρτος της ζωής και μέσα από τη Θεία Κοινωνία ο άνθρωπος ζωοποιείται. Και κανένας κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τη Θεία Κοινωνία. Μπήκε όμως και αυτή η ιδεοληψία, έβαλε ο διάβολος την ουρά του, έτσι ώστε να γίνει σημείο αντιλεγόμενο η Θεία Κοινωνία.

Κάθε φορά που διαβάζουμε την ευχή της Ευχαριστίας όταν κοινωνούμε, λέμε: Σε ευχαριστούμε Κύριε, ΄΄διότι μας αξίωσες και σήμερα να μεταλάβουμε των Αχράντων Μυστηρίων εις ίασην ψυχής και σώματος΄΄, δηλαδή για να ιαθεί η ψυχή μας και το σώμα μας. Αλλά και σε αποτροπή πάσης βλαβερής νόσου.

Έτσι λοιπόν, καμία ασθένεια δεν μεταδίδεται με την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου. Είναι ποτέ δυνατόν να μπαίνει μέσα μας ο Χριστός και να μας μεταδίδει ασθένειες; Ο Χριστός εισέρχεται μέσα μας και μας αφαιρεί τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Όπως συμβαίνει επίσης με τους βαριά ασθενείς που τους εξομολογούμε και τους κοινωνούμε. Νιώθουν τη Θεία Χάρη μέσα τους και ταυτόχρονα παρηγοριά και ανακούφιση.

Σε ό,τι αφορά αυτό που ειπώθηκε, ότι μεταδίδεται μέσω του σάλιου. Είμαι τριάντα χρόνια κληρικός. Όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα έχω κοινωνήσει ανθρώπους με μεταδιδόμενες ασθένειες και έχω πάει και σε νοσοκομεία. Καμία νόσος όμως δεν έχει μεταδοθεί σε εμένα. Για όλους τους ιερείς ισχύει αυτό. Η επιστήμη δεν μπορεί να ασχοληθεί με το Θείο. Έρχεται και δίνει τα φώτα της και τα επιθυμούμε. Ο κορωνοϊός υπάρχει και ενδεχομένως θα υπάρχει και θα πρέπει να προφυλασσόμεθα τηρώντας  τους κανόνες υγιεινής, αλλά από εκεί και πέρα η Θεία Κοινωνία και η Εκκλησία είναι το κατεξοχήν ιατρείο. Ο Χριστός είναι πάνω από την επιστήμη. Ο Θεός είναι αυτός που έδωσε την ώθηση και την έμπνευση στους ιατρούς και τους επιστήμονες να ασχοληθούν με την επιστήμη τους και να φτάσουν σε αυτά τα επιτεύγματα.

Η μη λειτουργία των Ιερών Ναών για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, θα πρέπει να έχει δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στις ενορίες. Πώς αντιμετωπίζεται;

Είναι γεγονός ότι οι ναοί έχουν πρόβλημα και – όπως προείπα – αυτό επηρεάζει και τη Μητρόπολη. Δωρεές δεν υπάρχουν πλέον. Δεν έρχεται πλέον κάποιος στη Μητρόπολη να αφήσει ένα ποσό για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας ούτε στους ναούς. Προσωπικά δεν απελπίζομαι. Ο Θεός είναι που οδηγεί αυτό το καράβι, θα τα φέρει όλα εις πέρας.

Επί των ημερών σας θα εκτελεστεί ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό θα λέγαμε έργο, αυτό της ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής. Πότε ξεκινούν οι εργασίες; Ποια είναι τα νεότερα σχετικά με την αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου; Ποια άλλα έργα προγραμματίζονται;

Σε ό,τι αφορά το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, οι εργασίες ξεκινούν σε λίγες μέρες. Προ ημερών λάβαμε σχετικό έγγραφο από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδος κ. Κουμούση, που μας γνωστοποιούσε ότι καθιστά υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Ροδόπουλο, εργαζόμενο στο Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να διευκολύνει τα εργοτάξια. Έτσι, βάσει της ενημέρωσης που έχουμε, εκτιμώ ότι σε περίπου 15 μέρες με τη βοήθεια του Θεού, ξεκινούν οι εργασίες.

Αναφορικά με τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ο κ. Μαρτίνος θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες αποκατάστασης. Όχι μόνο ισχύει αυτή η πρόθεσή του, αλλά μέχρι τέλος Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο, έχουμε την ενημέρωση ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Έχει προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών, ενώ έχουν γίνει αλλεπάλληλες αυτοψίες από τους μηχανικούς.

Επίσης, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσω τα «δώρα» που μου έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης από την εκλογή μου ως Μητροπολίτης.
Συγκεκριμένα, μου έκανε δώρο την αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, διότι έχουν προκύψει προβλήματα από την υγρασία. Έτσι θα καθαριστεί ο Ναός και θα αποκατασταθεί από τις φθορές του χρόνου.

Παράλληλα, προχωρά η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την διαμόρφωση της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως, στο ισόγειο των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν παλαιότερα οι εσπερινές ομιλίες της Κυριακής.

Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, έχουμε στείλει τους σχετικούς φακέλους και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες ή τέλος του μηνός θα έχει εγκριθεί το κονδύλι, ύψους 250.000 ευρώ περίπου, για την ανακαίνιση του χώρου και τη διαμόρφωση της βιβλιοθήκης. Έχουμε περίπου 30.000 βιβλία, υπάρχουν και χειρόγραφα και παλαίτυπα που θα ενταχθούν στη βιβλιοθήκη, η οποία θα είναι ψηφιοποιημένη και βέβαια επισκέψιμη για το κοινό. Το έργο αυτό το οφείλω στον Περιφερειάρχη. Το είχα ζητήσει, το αποδέχθηκε, θα ενταχθεί σε πρόγραμμα και για αυτό τον ευχαριστώ θερμά.

‘‘Σε ό,τι αφορά αυτό που ειπώθηκε, ότι μεταδίδεται μέσω του σάλιου, εγώ είμαι τριάντα χρόνια κληρικός. Σε όλα αυτά τα χρόνια θα έχω κοινωνήσει ανθρώπους με μεταδιδόμενες ασθένειες και έχω πάει και σε νοσοκομεία, όμως δεν έχει μεταδοθεί σε εμένα κάποια νόσος’’

Πώς σκοπεύετε να αναδείξετε τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και τους θρησκευτικούς θησαυρούς που περικλείουν;

Αυτό το διάστημα γίνονται συντονισμένες ενέργειες γι’ αυτό το σκοπό. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης και ο συνεργάτης μας κ. Μιχάλης Μπέσκος είχαν επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο και συναντήθηκαν με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Συζήτησαν και αντάλλαξαν κάποιες σκέψεις για το θέμα της προβολής των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής μας.

Αποφασίσαμε να εκδώσουμε ένα φυλλάδιο, το οποίο θα το στείλουμε στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό μεταφρασμένο, όπου θα παρουσιάζουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία αλλά και χώρους που θα μπορούν οι προσκυνητές να επισκεφθούν. Ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και αυτό τον τομέα, του θρησκευτικού τουρισμού. Μεταξύ των ιστορικών θρησκευτικών μας μνημείων είναι η Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο με την Παναγία την Μεγαλοσπηλαιώτισσα, η Παναγία η Μακελλαριά, η Πλατανιώτισσα, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στο Βερίνο, ένα νέο μεν μοναστήρι, όπου όμως υπάρχει εκεί ως ευλογία ο τάφος ενός αγιασμένου ανθρώπου, του π. Ευσεβίου Γιαννακάκη. Η προβολή των ιστορικών και εθνικών μας Μοναστηριών είναι επιβεβλημένη, ιδιαιτέρως ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Οι ενέργειές μας αυτές γίνονται με το σκεπτικό να δοξάζεται το όνομα του Θεού.

Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821;

Για τους εορτασμούς των 200 χρόνων έχει πάρει απόφαση η Ιερά Σύνοδος και έχουν προγραμματιστεί ανάλογες εκδηλώσεις στον τόπο μας. Στις 21/3/2021 θα γίνει Συνοδική Θεία Λειτουργία στα Καλάβρυτα, όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Επαναστάσεως. Στις 25/3/2021 θα τελέσουμε Θεία Λειτουργία στην Αγία Λαύρα, όπου θα κληθούν Αρχιερείς και εκπρόσωποι της Πολιτείας. Γενικότερα όλο τον χρόνο θα έχουμε δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ένα ιστορικό συνέδριο στην Αγία Λαύρα.

Και φέτος θα γιορτάσουμε τη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου στις 21 Ιουνίου 2020 όπου γίνεται και η ιστορική αναπαράσταση. Η περιοχή μας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην Επανάσταση και αυτό αναγνωρίζεται. Σκεφτείτε ότι η Επανάσταση ξεκίνησε στην Αγία Λαύρα με την ύψωση του ιστορικού Λαβάρου και στις 24 Ιουνίου 1827 τελείωσε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο με τη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου. Ελπίζω, με τη βοήθεια και των άλλων φορέων, ιδιαιτέρως των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, με τους οποίους επιθυμώ να έχουμε μία καλή και αγαστή συνεργασία, να προβάλλουμε μαζί ενωμένοι αυτά τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Αρκεί να μην διχαστούμε και γι’ αυτό το θέμα…

‘‘Ο Περιφερειάρχης μού έκανε δώρο την αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου διότι εκεί έχουν προκύψει προβλήματα από την υγρασία. Παράλληλα, προχωρά η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την διαμόρφωση της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως’’

Όταν αναλάβατε καθήκοντα, κάνατε γνωστή την επιθυμία σας να έρθετε κοντά στη νεολαία και να προσελκύσετε τους νέους ανθρώπους στην εκκλησία. Πόσο εύκολο είναι αυτό το εγχείρημα; Οι νέοι άνθρωποι πιστεύουν σήμερα;

Η Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα έχουν καλούς ανθρώπους. Έλειπα βέβαια 20 χρόνια στο Μέγα Σπήλαιο, γι’ αυτό και δεν με γνώριζαν κάποιοι. Όμως με χαροποιεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι με έβαλαν γρήγορα στην καρδιά τους και κυρίως οι νέοι. Όταν περνάω στον δρόμο και με βλέπουν τα παιδιά, σηκώνονται από τις θέσεις τους να με χαιρετίσουν. Ήταν μία πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα όταν με κάλεσαν οι Καθηγητές να πάω στα σχολεία και να συναντήσω τους νέους ανθρώπους. Σκοπεύω να καλλιεργήσω βαθύτερα αυτή την πνευματική σχέση και από Σεπτέμβρη θα ξαναπηγαίνω στα σχολεία, αν το ζητήσουν βέβαια τα παιδιά και οι καθηγητές.

Γενικότερα, με τους νέους μας έχω μία πολύ καλή επικοινωνία. Χαίρομαι που οι Ναοί μας έχουν αρχίσει να έχουν νέους ανθρώπους, χαίρομαι που και στις ομιλίες μας κάθε Κυριακή απόγευμα το ακροατήριο είναι νέοι άνθρωποι. Μου στέλνουν γράμματα, μου προτείνουν να πάω στα σπίτια τους, να έχουμε συναντήσεις, να κουβεντιάσουμε. Πρόκειται για μία καινούρια δραστηριότητα, που θεωρώ πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Επίσης, ένα μεγάλο εργαλείο της Μητροπόλεώς μας είναι οι Κατασκηνώσεις, οι οποίες θα δούμε αν θα λειτουργήσουν φέτος λόγω κορωνοϊού, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστούν.

Τέλος, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για την Ιερά Μητρόπολη και πού σκοπεύετε να ρίξετε το βάρος το επόμενο διάστημα;

Το μεγαλύτερο δώρο για μένα είναι να λαμβάνω την αγάπη των ανθρώπων διότι έτσι αυξάνεται η πίστη μου στον Θεό και η αγάπη μου και η διακονία μου προς τον λαό. Στόχος μου είναι λοιπόν να με αγαπήσει ο κόσμος, να με εμπιστευτεί και να μου ανοίξει την καρδιά του. Οι γονείς να μου εμπιστευτούν τα παιδιά τους για να τους μεταφέρω τον λόγο του Θεού. Διότι τα πάντα χάνονται, η κοινωνία μας αλλάζει, οι αλλαγές είναι ραγδαίες, κι έτσι θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι σαν λαός πρώτα και σαν κοινωνία του Αιγίου στη συνέχεια και πάντα βέβαια ενωμένοι με τον Χριστό μας. Όταν αυτό το κερδίσουμε κι αυτός είναι ο σκοπός μου, να κρατήσω το λαό μου ενωμένο με τον Χριστό, τότε θα θεωρήσω ότι πέτυχα τον στόχο μου. Ζητώ να με εμπιστευθούν και να με αγαπήσουν, όχι επειδή είμαι Αιγιώτης αλλά για την προσπάθειά μου, από το πρωί ως το βράδυ, να φέρω το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού στις καρδιές όλων και να επιτύχω την ένωση των πιστών μας με τον Θεό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr