background img
banner
banner

Έναρξη εργασιών σήμερα για το μεγαλόπνοο έργο της ανάπλασης

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ «ΠΡΟΣΩΠΟ» ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΦΟΥΡ

Ημέρα «ορόσημο» είναι η σημερινή για την ριζική αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου του Αιγίου, καθώς ξεκινά το έργο ανάπλασης πλατείας Αγ. Λαύρας και περιμετρικών οδών και πλατείας Βάλφουρ και περιμετρικών οδών που αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά τον πυρήνα της πόλης, αποδίδοντας περισσότερους κοινόχρηστους χώρους στους δημότες.
Ο γενικότερος στόχος των παρεμβάσεων άλλωστε δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και αξιοποίηση του κέντρου μέσα από ολοκληρωμένη αναμόρφωση και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού – εμπορικού παλαιού πυρήνα της πόλης, με απομάκρυνση του αυτοκινήτου και δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και θεματικών διαδρομών σύνδεσης, των ιδιαίτερων ιστορικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών στοιχείων της πόλης.

Η μελέτη περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό της πλατείας Αγίας Λαύρας, με ενσωμάτωση των οδών Ζαΐμη και Γερμανού στους λειτουργικούς χώρους της πλατείας, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της οδού Ασημάκη Φωτήλα, από την οδό Ερμού μέχρι την οδό Ταξιαρχών, συνολικού μήκους 180,00μ. Η συνολική επιφάνεια που διαμορφώνεται είναι (3.270,00 πλατεία + 1.550,00 μ2 οδός Ασημάκη. Φωτήλα) 4.820,00 μ2. Επίσης, περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό της πλατείας Βάλφουρ από κοινού με τα εφαπτόμενα σε αυτήν τμήματα της οδού Κλεομένους Οικονόμου και της οδού Ασημάκη Φωτήλα, έως την οδό Ταξιαρχών. Η συνολική επιφάνεια που διαμορφώνεται είναι 1.960,00 μ2.

Η υφιστάμενη κατάσταση και τι προβλέπεται

Με βάση τη μελέτη, στην Πλατεία Αγίας Λαύρας και τις περιμετρικές οδούς, η κίνηση των αυτοκινήτων, η παράνομη στάθμευση και η παραμονή των ταξί, δυσχεραίνουν την λειτουργία της, ως του βασικότερου σημείου συνάντησης των κατοίκων της πόλης, στο κέντρο, για τις καθημερινές τους κινήσεις και κοινωνικές επαφές αλλά και ως ιστορικής σημασίας τόπου για τους κατοίκους της πόλης. Η πλατεία Αγίας Λαύρας, έχει ορθογωνικό σχήμα, περιβάλλεται από δενδροστοιχία και μεγάλο τμήμα της καταλαμβάνεται από την επέκταση των καταστημάτων αναψυχής, που αναπτύσσονται στα κτίσματα των κτιρίων που έχουν πρόσωπο στις οδούς που την περιβάλλουν.

Η πλατεία είναι επιστρωμένη και ο εξοπλισμός της βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Στην Ενότητα αυτή, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση των οδών Ζαΐμη και Γερμανού, οι οποίες ενσωματώνονται στο χώρο της πλατείας, καθώς επίσης και το τμήμα της οδού Ασημάκη Φωτήλα που εφάπτεται της πλατείας, από την οδό Ερμού μέχρι και την συμβολή της με την οδό Ταξιαρχών (ή τουλάχιστον με την οδό Περικλέους). Η αίσθηση της πλατείας εξαφανίζεται από την σύγχυση που επικρατεί, την μόνιμη παράνομη στάθμευση, αλλά κυρίως από την κατάληψή της από την επέκταση της χρήσης των καταστημάτων αναψυχής, με τραπεζοκαθίσματα και κακόγουστα στέγαστρα, καθώς και από την επέκταση των χώρων που χρησιμοποιούνται από τα υπάρχοντα περίπτερα.

Η Πλατεία Βάλφουρ και οι περιμετρικές οδοί που την περιβάλλουν, διαμορφώνονται, για την λειτουργική και αισθητική τους αποκατάσταση, αλλά κυρίως για την ασφαλή λειτουργία της, ως κοινοχρήστου χώρου. Η τριγωνική πλατεία Βάλφουρ, χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση διαφόρων χρήσεων και εγκαταστάσεων, χώρους φύτευσης και επέκτασης των χρήσεων καταστημάτων αναψυχής και επικρατεί ασφυκτική κατάληψη της επιφανείας της και σύγχυση χρήσεων και κινήσεων.

Περιβάλλεται από οδούς κυκλοφορίας και στην περιφέρεια της λειτουργεί και χώρος παραμονής ταξί, ο οποίος μετακινείται. Στην Ενότητα αυτή, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση των οδών : Κλεομένους Οικονόμου, από οδό Βάλφουρ, στην οποία σταματούν και τα πρώτα έργα ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα, μέχρι την οδό Βασ. Κων/νου, Βάλφουρ από Ανδρέου Λόντου μέχρι την οδό Ασημάκη Φωτήλα, κατά το τμήμα που εφάπτεται της πλατείας και το τμήμα της οδού Ασημάκη Φωτήλα, από την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, μέχρι τουλάχιστον την οδό Ταξιαρχών.

Με την δυνατότερη μικρότερη όχληση…

Όπως ενημέρωσε το protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Αιγιαλείας εποπτεύων Πολεοδομίας και Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄μετά την ολοκλήρωση του υποέργου, το κυρίως έργο της ανάπλασης των πλατειών του κέντρου και των περιμετρικών αυτών οδών ξεκινά σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου. Οι εργασίες θα αρχίσουν από την οδό Ασ. Φωτήλα στο κάτω μέρος της πλατείας Αγ. Λαύρας και η οδός στο τμήμα της αυτό, όπως και η οδός Γερμανού, θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στο σημείο. Τμηματικά και ανάλογα με την ροή των έργων θα διακόπτεται η κυκλοφορία.

Θα προσπαθήσουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, που έχει χρόνο υλοποίησης 14 μήνες, να προχωρήσουμε με την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση για τα καταστήματα και τους πολίτες΄΄.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστόπουλος και με την ιδιότητα του Μηχανικού σκοπεύει να παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των εργασιών, ενώ χθες φρόντισε να έρθει σε επαφή με καταστηματάρχες και να τους ενημερώσει για τις εργασίες που θα εκτελεστούν και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

΄΄Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι δεν επιθυμούσαν να ξεκινήσει τώρα το έργο, πλην όμως «τρέξαμε» τις απαιτούμενες διαδικασίες και οι συνθήκες μας επιτρέπουν τώρα την έναρξη. Ζητούμε από τους συνδημότες μας κατανόηση και υπομονή και είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου θα μας αποζημιώσει.

Είναι σαφές ότι μετά από αυτό, το κέντρο θα γίνει πιο ελκυστικό και πιο ανθρώπινο, ενώ θα δοθούν περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι στον κόσμο, κλείνοντας τις δύο εκατέρωθεν οδούς Ζαΐμη και Γερμανού και με την διαπλάτυνση της πλατείας΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Χριστόπουλος.

Το έργο χρηματοδοτείται από τις «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της Περιφέρειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3.215.815,25 €. Κύριος και φορέας κατασκευής του είναι ο δήμος Αιγιαλείας με επιβλέπουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr