background img
banner
banner

Αίγιο, όπως… Πρέβεζα!

-Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκα ένα απόγευμα τη γνωστή παραλιακή πόλη της Ηπείρου, την Πρέβεζα. Την πόλη την ξέρω εδώ και δεκαετίες. Αυτό όμως που αντίκρισα ξεπερνούσε κατά πολύ όσα γνώριζα μέχρι τότε. Ήξερα ότι το παραλιακό μέτωπο είχε πεζοδρομηθεί, ότι είχε αναπτυχθεί η μαρίνα και ότι είχε αυξηθεί ο τουρισμός. Τώρα όμως έμεινα άφωνος! Η εικόνα μπροστά μου ήταν εκπληκτική. Η παραλία έσφυζε από ζωή καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν εκεί τη βόλτα τους. Οι μικροί απολάμβαναν το παιχνίδι και οι μεγάλοι χαλάρωναν στα δεκάδες μπαρ και καφέ ή έτρωγαν σε ωραίες ταβέρνες.

Όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και τα εμπορικά εξυπηρετούσαν τους τουρίστες σε μια αγορά που αποτελούσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, βιβλία, τουριστικά είδη, παραδοσιακά προϊόντα, όλοι συμμετείχαν σε αυτή την καλοκαιρινή γιορτή. Και ο κόσμος να πηγαινοέρχεται σε μια ατελείωτη βόλτα και κίνηση. Με δυσκολία έβρισκες κάπου να καθίσεις, κι ας ήταν καθημερινή. Την ίδια ώρα ήταν αμέτρητα τα σκάφη, διαφόρων μεγεθών, που γέμιζαν την παραλία και αποτελούσαν ελκυστικό θέαμα και πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Μια εικόνα από άλλη διάσταση. Ούτε στις Κυκλάδες το κατακαλόκαιρο! Η «θλιμμένη» πόλη του Καρυωτάκη είχε δώσει τη θέση της σε μια Ευρωπαϊκή τουριστική πρωτεύουσα που κινούνταν πλέον σε άλλους ρυθμούς.

Παρατηρώ τα πρόσωπα Ελλήνων και ξένων. Όλοι είναι χαρούμενοι, ευχαριστημένοι και ξέγνοιαστοι. Απολαμβάνουν την πόλη και τις διακοπές τους. Η Πρέβεζα τους είχε κερδίσει, όλους, μαζί κι εμένα.

Επιστρέφω στο Αίγιο και κοιτώ την ήσυχη και ανεκμετάλλευτη παραλιακή ζώνη. Όχι, δεν θα μπω στη λογική των ευθυνών και της εύκολης κριτικής. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Σημασία τώρα έχουν οι ιδέες, οι προτάσεις και η υλοποίησή τους. Έχει το Αίγιο τις προϋποθέσεις να πετύχει κάτι αντίστοιχο με την Πρέβεζα; Φυσικά! Έχει νέο λιμάνι, έχει μεγάλη παραλία, έναν προστατευμένο κόλπο κι ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με ιστορικά μνημεία από το παρελθόν. Τι λείπει; Μια οργανωμένη μαρίνα, ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με άξονα το θαλάσσιο μέτωπο και η συνεργασία όλων των φορέων. Χρηματοδότηση θα βρεθεί. Ήδη εκφράζεται επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες. Οι προοπτικές ανοίγονται μπροστά μας.

Αν το Αίγιο ακολουθήσει τα βήματα πόλεων όπως η Πρέβεζα, τότε μπορεί τα επόμενα χρόνια να αλλάξει η εικόνα του προς όφελος όλων. Θα αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις και δραστηριότητες, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η τοπική αγορά, ο πολιτισμός, η προσέλκυση τουριστών. Μήπως αυτό δεν θέλουμε; Να βγούμε από την αφάνεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές για τα παιδιά μας;

Ας σχεδιάσουμε λοιπόν το μέλλον με προοπτική το 2030 ή και ακόμα πιο μπροστά. Οι αλλαγές και τα έργα υποδομής δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούν όραμα, κόπο, συνεργασία, δουλειά. Αν έχουμε στα μάτια μας την εικόνα του μέλλοντος τότε σίγουρα θα το φέρουμε πιο κοντά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Η θάλασσα είναι το μέλλον για την Αιγιάλεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr