background img
banner
banner

Γέφυρα… εκσυγχρονισμού στα Μελίσσια | ΦΩΤΟ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ PROTIONLINE.GR ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με σωστά βήματα και με πλάνο ανάπτυξης και εξέλιξης, το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Μελισσίων καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ξεπερνιούνται τα εμπόδια χαράσσοντας δρόμους μπροστά. Η ορεινή κοινότητα είναι μία ήσυχη, καθαρή και εύκολα επισκέψιμη για μικρές εξορμήσεις περιοχή, μόλις 12 χιλιόμετρα από το Αίγιο. Στο πλευρό του ανήσυχου, προοδευτικού και εργατικού προέδρου Γιάννη Καρανικόλα, είναι οι κάτοικοι που αγαπούν τον τόπο τους αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου που προσπαθεί να ανταποκρίνεται στα αιτήματα.

Τα Μελίσσια λογίζονται ως ένα παλαιό κεφαλοχώρι της Αιγιάλειας και μια από τις πιο σημαντικές Τοπικές Κοινότητες του δήμου Αιγιαλείας. Στα όρια αυτού, περιλαμβάνονται ο οικισμός Βιλιβινιώτικα και το Πυργάκι, τα Αχούρια, καθώς και η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Από πλευράς μορφολογίας είναι χτισμένο στα βορειοανατολικά του Κλωκού. Το όνομα ¨Μελίσσια¨, το έλκουν από το γεγονός ότι στην περιοχή ασκείται έντονα η τέχνη της μελισσοκομικής.

Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας να καταγράψει το protionline.gr τα προβλήματα και τις εξελίξεις του τόπου αυτού, περιμέναμε να συναντήσουμε ¨βουνά¨ παραπόνων και άλυτα χρόνια και ¨διαρκή¨ προβλήματα. Όμως δεν είναι έτσι. Τα Μελίσσια μπορούν αν μη τι άλλο να υπερηφανεύονται πως εκτός της φυσικής τους ομορφιάς, είναι ένα οργανωμένο πια χωριό, ένας τόπος που και οι ίδιοι οι κάτοικοι μα και οι αρμόδιοι, από όποια θέση αυτοί και αν βρίσκονται και εκπροσωπούν, είναι συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί στο έργο τους.

«Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου»

Το protionline.gr συνάντησε τον Γιάννη Καρανικόλα στο κοινοτικό γραφείο και συνομίλησε μαζί του, για το πώς λειτουργεί η Κοινότητα. Εκείνος, φιλικότατος και πολύ διευκρινιστικός, εξηγεί: «Όταν αναλάβαμε, υπήρχαν πάρα πολλά κομμάτια δρόμων μέσα στο χωριό που ήταν δίχως καν τσιμεντόστρωση. Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση ακόμα και για να μεταβούν στα σπίτια τους. Σιγά – σιγά προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα κενά και τα έχουμε ήδη καταφέρει, καθώς μένουν μονάχα 2-3 κομμάτια ακόμα. Σε αυτό, μας βοηθάει πολύ η Περιφέρεια η οποία για τους οικισμούς μας, ενεργοποιήθηκε και έπεσε άσφαλτος σε πολλά σημεία. Η Κοινότητα έχει μια εξαίρετη συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Είμαστε στο 2020 και είναι εντελώς οπισθοδρομικό αν μη τι άλλο… να υπάρχει κόσμος, που ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι του να είναι χωματόδρομος. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες αλλά ευελπιστούμε ότι θα κλείσουν σύντομα».

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι η βάση της συντήρησης της ποιότητας ζωής

Αυτό που διαπιστώθηκε από την συζήτηση με τον κ. Καρανικόλα, ήταν πρωτίστως ο εθελοντισμός και η συνέπεια των μόνιμων κατοίκων να βοηθούν πρακτικά, με προσωπική εργασία, χρήματα ή μηχανήματα, κάθε ανάγκη που προκύπτει στους δύο οικισμούς. Κάποιοι διαθέτουν ειδικά μηχανήματα που βοηθούν πολύ και στον τομέα του καθαρισμού μα και των βλαβών. Όπως για παράδειγμα, για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να αλλαχθεί κάποια λάμπα του δρόμου ή ένας σαρωτής που θα καθαρίσει οτιδήποτε χρειαστεί. Και όλο αυτό απορρέει κυρίως από την αγάπη του κόσμου για τον τόπο που ζει μα και τη διάθεση προσφοράς.

«Και οι 300 μόνιμοι κάτοικοι είναι μια γροθιά»

Ο Κοινοτάρχης, συνεχίζοντας την συζήτηση, μας πληροφορεί: «Υπάρχουν δύο βρύσες που βρίσκονται μέσα στην κύτη του ποταμού. Γίνεται προσπάθεια αυτή την στιγμή, να επιτευχτεί λύση και διευθέτηση του ποταμού μέσω των χειμάρρων του. Τοποθετήθηκαν μπάρες στον δρόμο και από τις δύο μεριές, σε πάρα πολλά σημεία και ευχαριστούμε την Περιφέρεια γι’ αυτό. Έτσι αποφύγαμε πολλά ατυχήματα. Οι δρόμοι μας είναι πολύ μεγάλοι και με εύκολη πρόσβαση κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλο το χωριό. Η γέφυρα έχει φτιαχτεί και αυτό μας έδωσε άλλον αέρα… μας εκσυγχρόνισε. Τα σκουπίδια είναι διαρκώς μαζεμένα και ο κόσμος από μόνος του είναι πολύ συνεπής και προσεκτικός. Και οι 300 μόνιμοι κάτοικοι είναι μια «γροθιά». Προσέχουμε και φροντίζουμε όλοι τον τόπο που ζούμε. Το χωριό μας είναι σε πολύ καλά επίπεδα, σε όλους σχεδόν του τομείς και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό».

Τα Μελίσσια είναι ίσως από τα λίγα χωριά που ζουν και κατοικούν πολλά παιδιά. Αυτό, δίνει μια άλλη ενέργεια και πνοή στο χωριό, το κάνει πιο ζωντανό και πιο οικείο. Μια προσπάθεια που έγινε πρόσφατα, να επαναλειτουργήσουν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, δεν καρποφόρησε αλλά δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον. Για την ώρα εξυπηρετούνται από τα σχολεία της Κουλούρας. Το μόνο που πραγματικά θα έλεγε κάποιος πως λείπει αυτήν την στιγμή από το χωριό, είναι μια παιδική χαρά.

«Το μόνο μας ¨αγκάθι¨ είναι  η επιβάρυνση για την ύδρευση»

«Επί δημάρχου Παναγόπουλου πήγαμε 7 ευρώ πίσω σε κάθε λογαριασμό, κάθε οικείας. Ήταν 37 ευρώ και πήγε στα 30. Το χωριό στο θέμα της ύδρευσης έχει φυσική ροή. Υπάρχουν στέρνες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί και επιβάλλεται να μειωθεί το πάγιο και πως τα 37 ευρώ που πληρώνουμε όλα τα νοικοκυριά ήταν και είναι πολλά. Η ΔΕΥΑ δεν έχει μειώσει τις τιμές και αυτό είναι το μοναδικό μας ¨αγκάθι¨. Αυτό που ζητάμε είναι να μειωθεί το πάγιο. Το έχω ζητήσει, μα δεν έχει επιτευχθεί ακόμα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα το προσπαθήσουμε».

Στα Μελίσσια οι κάτοικοι πονούν και αγαπούν τον τόπο τους. Όταν όλοι οι φορείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργάζονται, όταν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το χωριό είναι ικανά και δραστήρια, όπως η περίπτωση του Γιάννη Καρανικόλα, όταν η εκάστοτε δημοτική αρχή σκύβει στα προβλήματα που προκύπτουν και δίνει λύσεις, αν μη τι άλλο… το αποτέλεσμα πάντα θα βγαίνει θετικό. Και αυτό, το θετικό μέχρι τώρα αποτέλεσμα, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κοινοτήτων στην Αιγιάλεια. Τα Μελίσσια…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr