background img
banner
banner

Ενωμένη, πιο δυνατή και με γόνιμες προτάσεις η «Ποιοτική Αιγιάλεια»

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΟΧΙ ΤΗ ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή της από τη συνδιοίκηση του δήμου Αιγιαλείας, η δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» όχι μόνο παραμένει στις επάλξεις, αλλά λαμβάνει πρωτοβουλίες, έρχεται σε επαφή με τους δημότες και καταγράφει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος της επικεφαλής της Βάσως Ψυχράμη και των μελών της δεν είναι μία στείρα αντιπολίτευση αλλά με υπεύθυνη στάση, η κατάθεση γόνιμων προτάσεων για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων του ταλανίζουν τον δήμο και ταυτόχρονα η προώθηση λύσεων, στον βαθμό που τους αναλογεί, στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής.

Επαφές με προέδρους των κοινοτήτων και φορείς

Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κ. Ψυχράμη και των συνεργατών της με προέδρους αρκετών κοινοτήτων του δήμου και προέβη σε συζητήσεις που αφορούσαν τα προβλήματά τους καθώς και το ζήτημα της άρδευσης, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Επίσης, συζητήσεις θα γίνουν και με εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων, καθώς μέριμνα της παράταξης είναι η διαρκής επαφή με τους πολίτες και η προώθηση της επίλυσης των ζητημάτων που τους απασχολούν. Είναι χαρακτηριστική η πρότασή της για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από τον covid-19, η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση.

Η πρόταση αφορούσε την εξόφληση των οφειλών τους όχι σε δύο μήνες αλλά ως το τέλος του χρόνου, δίνοντας ουσιαστικά μία περίοδο χάριτος στους ανθρώπους που επλήγησαν από τα μέτρα ενάντια στην πανδημία. ΄΄Τώρα ο κ. Καλογερόπουλος δέχεται τις προτάσεις μας΄΄, σχολίασε με νόημα στο protionline.gr η κ. Ψυχράμη, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο δήμαρχος τους εννέα μήνες της συνδιοίκησης.

΄΄Αποχωρήσαμε γιατί σε αυτή την παλαιοκομματική και αυταρχική διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων δεν είχαμε καμία θέση ως παράταξη και ως άνθρωποι, από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να επιτελέσουμε το έργο μας και να εκτελέσουμε την αποστολή την οποία μας ανέθεσαν οι δημότες που μας στήριξαν. Ούτε μπορούσαμε να επικροτούμε χειρισμούς που απορρέουν από την ξεπερασμένη αναχρονιστική αντίληψη διοίκησης του κ. Καλογερόπουλου, γιατί η διοίκηση συνεπάγεται και συναπόφαση που ποτέ δεν κληθήκαμε να πάρουμε, παρά μόνο αναλαμβάναμε τη συνευθύνη που δεν μας αναλογούσε. Και όλα αυτά χωρίς τον προσήκοντα σεβασμό από τον δήμαρχο προς όλους εμάς τους συνεργάτες του΄΄, σημείωσε ακόμη η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Με αισιοδοξία η «επόμενη μέρα»

Ερωτηθείσα αναφορικά με την επόμενη μέρα στην παράταξή της, τόνισε: ΄΄Βγήκαμε περισσότερο δυνατοί, ενωμένοι και έτοιμοι να αγωνιστούμε για το συμφέρον των συνδημοτών μας. Η παραίτησή μας άλλωστε από τις θέσεις ευθύνης, αυτό αποδεικνύει. Ότι δεν ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών για τις καρέκλες αλλά για να αγωνιστούμε για τον τόπο. Αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μάλιστα, κατά τις επαφές μας με τον κόσμο ακούμε πως ορθώς πράξαμε και αποχωρήσαμε. Η προγραμματική μας δέσμευση με τον κ. Καλογερόπουλο ήταν για συνδιοίκηση και συναπόφαση για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου. Δέσμευση που ποτέ δεν τήρησε΄΄. ΄΄Θα συνεχίσουμε με εποικοδομητικό διάλογο ώστε η παράταξή μας, με ρεαλιστικές προτάσεις και ειλικρινή συνεργασία με όλες τις παρατάξεις, να βοηθήσει στον βαθμό που της αναλογεί, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες΄΄, πρόσθεσε ακόμη η κ. Ψυχράμη.

Σαφής ήταν η στάση της κ. Ψυχράμη και στο θέμα του δανεισμού του δήμου. ΄΄Η επιμονή του δημάρχου για δέσμευση για έξι χρόνια των ΚΑΠ του δήμου με το ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ, κινείται στη λογική του να μεταφέρουμε τις ευθύνες στους επόμενους που θα διοικούν τον δήμο κι αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η πολιτική θέση μας είναι οικονομία στις δαπάνες και όχι άλλα δάνεια΄΄.

«Αν δεν μπορεί ο δήμαρχος να κάνει προτάσεις για τα απορρίμματα, να το πράξουμε οι υπόλοιποι»

Και συνεχίζει: ΄΄Προτείναμε μία πιο ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του δήμου με περικοπή των περιττών δαπανών και βέβαια με την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς των απορριμμάτων, διότι από εκεί προκύπτει η οικονομική αιμορραγία του δήμου. Αυτούς τους εννέα μήνες δεν έχουμε δει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι προεκλογικά ο δήμαρχος διατεινόταν ότι έχει τη λύση. Όμως τίποτα δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα και αυτό μας ανησυχεί έντονα. Υπάρχει ένα τοπικό σχέδιο κι ένας ΠΕΣΔΑ που έχουν ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους από το 2017, όμως ουδεμία κίνηση έχει γίνει από μέρους του. Τελειώνει η πρώτη χρονιά, το ταμείο αιμορραγεί και αδυνατούμε να κάνουμε απλά πράγματα. Μίλησα με τον κ. Περιφερειάρχη πριν από μία εβδομάδα, τον ρώτησα «τι θα κάνετε για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας» και μου απάντησε: «Ό,τι μας πείτε». Άρα περιμένει από το Δημοτικό Συμβούλιο κάτι να του πει με εισήγηση του δημάρχου για το θέμα των απορριμμάτων. Αν δεν μπορεί ο δήμαρχος, να εισηγηθούμε οι υπόλοιποι πριν ξαναδούμε βουνά απορριμμάτων να στοιβάζονται στους δρόμους. Δεν είναι λύση να αυξάνει τα δημοτικά τέλη για να μεταφέρει στα σκουπίδια υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας΄΄.

Προτείνει οικονομία στη διαχείριση των δημοτικών πόρων

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του δήμου, επισήμανε και τα εξής: ΄΄Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Αν έχουμε οικονομικό πρόβλημα στην οικογένειά μας, δεν αλλάζουμε κουρτίνες στο σπίτι μας, αλλά προέχει η σίτιση των παιδιών μας. Όταν δεν έχουμε να διαθέσουμε χρήματα για ένα μικρό έργο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, για να φτιάξουμε επαρκώς τους αγροτικούς δρόμους για να μεταβούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους, δεν διαθέτουμε πακτωλό χρημάτων για ιστοσελίδες και θεάματα. Όταν επιβαρύνουμε με πρόσθετα δημοτικά τέλη τους πολίτες που μετά δυσκολίας αποκτούν τον «άρτον», δεν επιτρέπεται ο δήμαρχος να δαπανά τους κόπους τους για «θεάματα». Κι αυτό το λέω διότι τα έργα που έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου από δημοτικούς πόρους είναι 300.000 ευρώ ενώ για εκδηλώσεις έχουν εγγραφεί 500.000 ευρώ. Αυτό δηλώνει περιφρόνηση στους συμπολίτες μας που έχουν βιοποριστικές ανάγκες και υποβαθμισμένη καθημερινότητα. Τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου δεν επιτρέπεται να χρωστούν. Πρέπει να κινούνται με βάση τους προϋπολογισμούς τους. Χρειάζεται λοιπόν αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης των δημοτικών πόρων με γνώμονα την οικονομία και όχι τις σπατάλες και τα νέα δάνεια που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου΄΄.

«Όταν η πολιτική αναξιοπιστία επικαλείται την ατομική ευθύνη»

΄΄Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ατομική ευθύνη υπήρχε και υπάρχει σε όλους τους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι τουλάχιστον φαρισαϊσμός να επικαλείται ο δήμαρχος ατομική ευθύνη όταν ο ίδιος, ως θεσμικός παράγων, δεν έχει την πολιτική αξιοπιστία και την προοδευτική αυτοδιοικητική κουλτούρα, παράγοντες που αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για ειλικρινή, ισότιμη και εποικοδομητική συνεργασία. Δυστυχώς, στους εννέα μήνες που συνδιοικήσαμε δε κατορθώσαμε να τον πείσουμε να εφαρμόσει την απλή αναλογική, πράγμα που από τούδε και στο εξής θα αναγκαστεί να κάνει΄΄, προσθέτει η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Το θέμα της πυροπροστασίας στα χωριά

Η κ. Ψυχράμη προχώρησε ακόμη σε δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ρώτησε ποιες ενέργειες έχουν γίνει για το θέμα της πυροπροστασίας, επισημαίνοντας: ΄΄Πριν αποχωρήσω από την Τεχνική Υπηρεσία, είχαμε λάβει επιστολή από την Πυροσβεστική που ζητούσε ενημέρωση για την πορεία του έργου της πυροπροστασίας στους καθαρισμούς του αγροτοδασικού δικτύου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξεκινήσει καν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να μείνουν τα χωριά στο έλεος του Θεού΄΄.

Παρέμβαση για την προκήρυξη προσλήψεων στα ΚΔΑΠ

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων των ΚΔΑΠ και στο γεγονός ότι στις προσλήψεις δεν συμπεριλαμβάνεται η προϋπηρεσία, λέγοντας πως το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου προχώρησε σε προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ σχετικά με το προσωπικό των ΚΔΑΠ. Όπως είπε, ΄΄τα ΚΔΑΠ δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία δική μου επί θητείας Θ. Παναγόπουλου, και πρόεδρο του Νομικού Προσώπου και συνεργάτη τον κ. Παπαγιαννακόπουλο και ξέρουμε ότι τα παιδιά που δούλεψαν τα στήριξαν και τα ανέστησαν, έχοντας μισθούς που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι στα όρια της εκμετάλλευσης. Επειδή ξεκινήσαμε δύσκολα, είχαμε προσλάβει προσωπικό με τίτλους κτήσης, όχι όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένας δημόσιος φορέας. Αυτά τα παιδιά έχουμε υποχρέωση ως δήμος να τα στηρίξουμε και στη συνέχεια. Διότι ο δήμος έχει συνέχεια και οι εργαζόμενοι δεν είναι «δικοί μου» ή «δικοί σου», αλλά είναι πολίτες της Αιγιάλειας τους οποίους ο δήμος έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει. Στην προκήρυξη μοριοδοτείται ιδιαιτέρως η ανεργία όμως θα έπρεπε να παίξει ρόλο η προϋπηρεσία. Το χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr