background img
banner
banner

Επιμόρφωση για το σύστημα «ΙΡΙΔΑ»

ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Ένα σημαντικό βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή διαχείριση έκανε χθες ο δήμος Αιγιαλείας καθώς πραγματοποιήθηκε η επιμόρφωση του προσωπικού του για την εισαγωγή του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», στις υπηρεσίες του. Μάλιστα, ο δήμος θεωρείται πρωτοπόρος αφού αναμένεται να είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που… αποχωρίζονται τα τετράδια υιοθετώντας την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Ήδη, με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του Συστήματος «ΙΡΙΔΑ», πραγματοποιείται πλέον η διακίνηση των εγγράφων μεταξύ κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Το σύστημα «ΙΡΙΔΑ» έχει διατεθεί δωρεάν από την Πολεμική Αεροπορία και φιλοξενείται στις υπηρεσίες Κυβερνητικού Νέφους (G-cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σε κάθε έναν από τους ανωτέρω φορείς, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργεί «Τερματικός Σταθμός» του συστήματος «ΙΡΙΔΑ», μέσω του οποίου έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν με ηλεκτρονικό τρόπο έγγραφα με κάθε φορέα της Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο λειτουργεί το ίδιο σύστημα.

Το έργο υλοποιήθηκε μετά από συνεργασία υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και των φορέων στους οποίους ενεργοποιήθηκαν οι «Τερματικοί Σταθμοί». Αποτελεί εξέλιξη της επέκτασης και των δυνατοτήτων του συστήματος «ΙΡΙΔΑ», που το Υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιεί ήδη για την εσωτερική του λειτουργία.

Τεράστια πλεονεκτήματα

Από τη λειτουργία του συστήματος «ΙΡΙΔΑ», πέρα από το οικονομικό όφελος, παρέχονται και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα όπως η εξοικονόμηση χρόνου αλλά και η τυποποίηση, η οργάνωση διαδικασιών που στην προέκτασή τους, είναι προς όφελος των υπαλλήλων του Δημοσίου αλλά και των Ελλήνων πολιτών αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου για «εργασία εξ αποστάσεως», λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από τον κορωνοϊό, το σύστημα «ΙΡΙΔΑ» είναι προσωρινά προσβάσιμο και μέσω διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να εργάζονται με ασφάλεια και από την οικία τους, μετά από ανάλογο αίτημα που υποβλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και υλοποιήθηκε με ενέργειες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Απλούστερες διαδικασίες, τυποποιημένες, γρήγορες και ψηφιακές

΄΄Ο δήμος Αιγιαλείας περνά πλέον σε μια άλλη εποχή και σε ένα νέο σύστημα λειτουργίας που συγχρονίζεται με τις ανάγκες της εποχής αλλά και την απαίτηση των πολιτών για αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες΄΄, σημειώνει στο protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Αιγιαλείας, υπεύθυνος για θέματα προγραμμάτων Βασίλης Χριστόπουλος, δηλώνοντας πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα μεταφράζεται σε απλούστερες διαδικασίες, τυποποιημένες, γρήγορες και ψηφιακές.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ενημέρωση που έγινε στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι τμηματάρχες και προϊστάμενοι υπηρεσιών, τμημάτων και γραφείων του δήμου. Όπως τονίστηκε, σκοπός του συστήματος ΙΡΙΔΑ είναι η αντικατάσταση της έντυπης εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας, μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοκόλλου, ψηφιακής διακίνησης και αρχειοθέτησης, λήψης υπογραφών και διεκπεραίωσης.

Με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων, προκύπτουν σημαντικά οφέλη, όπως εξοικονόμηση χρόνου χρέωσης και διακίνησης της αλληλογραφίας, με συνέπεια τη μείωση στις μετακινήσεις αποστολής- παράδοσης της σχετικής αλληλογραφίας και παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη παρακολούθηση εκκρεμοτήτων σε όλα τα επίπεδα της υπηρεσιακής ιεραρχίας, εξοικονόμηση χαρτιού και μελανιών, αποτύπωση, καταγραφή και διόρθωση βασικών διοικητικών λειτουργιών. ΄΄Τετράδιο τέλος΄΄, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως ο δήμος Αιγιαλείας θα είναι ένας από τους 15 πρώτους ΟΤΑ της χώρας που θα εφαρμόσει το σύστημα, ανέξοδα, εκτός απροόπτου από τις 20 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr