background img
banner
banner

Επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ Π.Α.Ε.Κ. ΑΡΙΣΤΟ ΤΗΛΙΓΑΔΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τις επιχειρήσεις της περιοχής που φέρουν τα «σημάδια» οικονομικής αλλά και υγειονομικής κρίσης, εκδήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Παρασκευή 24 Ιουλίου με εκπροσώπους της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης.

Αναγνωρίζοντας τον αγώνα τους να ορθοποδήσουν μετά τα… απανωτά χτυπήματα, δεσμεύθηκε πως εντός της εβδομάδας θα δοθούν επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων καθώς επίσης και ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Ό,τι επιθυμούν όλοι οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων ανά τη χώρα, να εκθέσουν δηλαδή τα προβλήματα του επιχειρηματικού – επαγγελματικού κόσμου στον υπουργό Ανάπτυξης και να λάβουν απαντήσεις, κατάφερε ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης συνοδευόμενος από το μέλος της Κίνησης Στέλιο Πανανουδάκη. Οι δύο επισκέφθηκαν τον υπουργό στο γραφείο του σε προγραμματισμένο ραντεβού, το οποίο μάλιστα είχε οριστεί για λίγες μέρες πριν, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του κ. Γεωργιάδη.

Ανάγκη για ρευστότητα

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα αυτών για τις οποίες, παρότι έχουν εγκριθεί, καθυστερούν οι αποταμιεύσεις. Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Τηλιγάδης, ΄΄προτάξαμε το θέμα των χρηματοδοτήσεων διότι αυτό είναι που «καίει» τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι τα έξοδα τρέχουν και οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούνται, στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί. Βεβαίως, είναι γεγονός ότι από τις 600.000 επιχειρήσεις της χώρας, κατέθεσαν αίτηση οι 200.000, αριθμός πολύ μεγάλος και βέβαια το πιο πιθανό είναι να μην είναι όλοι δικαιούχοι. Ωστόσο αυτοί που πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις πρέπει να λάβουν τα χρήματα να κινηθούν, καθώς η απραξία την περίοδο της πανδημίας τους έχει φέρει σε δυσμενέστατη κατάσταση΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδη, ΄΄ο υπουργός μας διαβεβαίωσε πως εντός της νέας εβδομάδας θα διατεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ ακόμη προκειμένου να καλυφθούν και οι εναπομείνασες επιχειρήσεις. Το γεγονός μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και θα αποτελέσει «βαθιά ανάσα» για πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας, ακόμη κι αν δεν λάβουν το 25% του τζίρου τους που προβλέπεται αλλά μέρος αυτού σε πρώτη φάση΄΄. ΄΄Η ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά είναι μεγάλη κι αυτό έδειξε να το συμμερίζεται ο υπουργός που δεν επιθυμεί απώλεια θέσεων εργασίας΄΄, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ.

Από την ατζέντα της συνάντησης δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα σοβαρά θέματα της περιοχής που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια και την αδυναμία νέων επενδύσεων, γεγονός που σε συνάρτηση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, έχει βαλτώσει την τοπική οικονομία που αναζητά μία ώθηση.

Περί προγραμματικών συμβάσεων των Επιμελητηρίων

Στον υπουργό τέθηκε και το θέμα της τροποποίησης του προϋπολογισμού και την εκτέλεση προγραμματικής σύμβασης των Επιμελητηρίων. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 100 του νόμου 3852 του 2010 επιτρέπεται να γίνονται προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες και διάφορους φορείς όπως και τα Επιμελητήρια. Ωστόσο σε πρόσφατη προγραμματική σύμβαση των τριών επιμελητηρίων Αχαΐας Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , που χρειάστηκε να εγκρίνουν και μάλιστα επειγόντως γιατί αφορά εκπαίδευση σχετικά με τον COVID19 διαπιστώθηκε ότι για να μπορέσουν να εισπράξουν ποσό που προκύπτει ως χρηματοδότηση από την Περιφέρεια πρέπει να ζητήσουν τροποποίηση του προϋπολογισμού τους και να το προσθέσουμε σαν έσοδο. Αυτό που ζητήθηκε από τον υπουργό είναι να τροποποιηθεί το άρθρο 77 του νόμου 4497 ώστε να επιτρέπει τροποποίηση του προϋπολογισμού των Επιμελητηρίων όταν συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις.

Αναζήτηση στοιχείων από ΑΑΔΕ

Οι εκπρόσωποι της Π.Α.Ε.Κ. ανέφεραν ακόμη στον κ. Γεωργιάδη την ανάγκη διάθεσης στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα Επιμελητήρια ώστε να λειτουργήσουν ως εργαλεία για να βελτιώνουν τα μητρώα τους και το ΓΕΜΗ.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδη, το Επιμελητήριο Αχαΐας προσπαθώντας να επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών του απέστειλε προς την ΑΑΔΕ αίτημα ζητώντας να του δώσει τα email των επιχειρήσεων μελών του όπως αυτά έχουν δηλωθεί για τον ίδιο λόγο επικοινωνίας και στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά όμως απορρίφθηκε με την αιτιολογία των προσωπικών δεδομένων.

Στον απόηχο της συνάντησης, ο κ. Τηλιγάδης ανέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον του υπουργού για την περιοχή δίνοντας ο ίδιος το προσωπικό του τηλέφωνο και την ηλεκτρονική διεύθυνση για συνέχιση της επικοινωνίας που ξεκίνησαν. Μάλιστα έδειξε τη διάθεση μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να επισκεφθεί την Αχαΐα συμμετέχοντας σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου στην Πάτρα αλλά και να βρεθεί στην Αιγιάλεια ώστε να έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr