background img
banner
banner

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν όλα… γίνονται και είναι μουσική!

Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν σταματάει ποτέ να πειραματίζεται με τις νότες και να τολμάει να ονειρεύεται μέσα από αυτές. Η αναζήτησή του ως ανθρώπου και ως μουσικού, ξεκινάει από την εφηβική του ηλικία που… έμελλε να τον συνοδεύει τελικά σε όλη του την πορεία. Ο Θοδωρής Πετρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Είναι ο πρώτος από τους δύο γιούς, της Γεωργίας και του Γιάννη Πετρόπουλου. Ανακαλύπτει πολύ γρήγορα την λατρεία του και το πάθος του για την μουσική και έτσι, ξεκινά σε μαθητική ακόμα ηλικία, ένα υπέροχο… ταξίδι στις νότες που στο τέλος… έγινε και είναι όλη η ζωή του.

Το πάθος του για το μπουζούκι ήρθε πολύ απλά και μοιραία… Σε εφηβική ηλικία, είχε ήδη εκατοντάδες cd και βιβλιογραφίες λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιστών, μα και εκπροσώπων του ρεμπέτικου τραγουδιού στις βιβλιοθήκες του, καθώς και μια τεράστια ¨δεξαμενή¨ τραγουδιών στον υπολογιστή του. Έτσι, ήταν απολύτως φυσιολογικό, αυτό να γίνει βίωμα του και η απόλυτη καθημερινότητα. Παρόλο που σπούδασε στην Πάτρα στο ΑΕΙ Φιλολογίας, δεν το εξάσκησε ποτέ ως το κύριο επάγγελμά του. To protionline.gr τον συνάντησε και μίλησε μαζί του για την πορεία του στον χώρο, την συμμετοχή του στην Kompania, καθώς και το πώς βιώνει το κάθε μέρα του μέσα από τις νότες.

Το μυστικό της επιτυχίας  είναι η αγάπη για την μουσική

Όπως λέει ο ίδιος, «τίποτα δεν γίνεται τυχαία… αν έχεις πείσμα και αντοχή όλα μπορείς να τα πετύχεις». Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους μουσικούς και καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής στην Αιγιάλεια και τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια κατοικεί στην Αθήνα, όπου εκεί εργάζεται ως μουσικός. Επίσης έχει ταξιδέψει πολύ ανά την Ελλάδα σε διάφορα σχήματα ως session μουσικός, όπως επίσης και σε νησιά. Η πορεία του καταγράφει και συμμετοχές σε δίσκους καλλιτεχνών ως ¨εκτελεστής¨ σε ηχογραφήσεις.
To protionline.gr  εύχεται στον καλλιτέχνη, καλά μουσικά ταξίδια και κάθε επιτυχία στο μέλλον!

Από ¨μοναχικός¨ καλλιτέχνης… στην Kompania. Πώς προέκυψε αυτό;

«Όλοι έχουν κάποια διαδρομή μέχρι να καταλήξουν κάπου. Στην Kompania ενσωματώθηκα το 2016. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρεούλα, ένα σύνολο ανθρώπων, που συνυπάρχουν με ομαδικότητα και αμοιβαία κατανόηση. Είμαστε φίλοι μεταξύ μας. Χρειάζεται μερικά βασικά συστατικά ένα κράμα για να αποδώσει σωστά. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα ηχοχρώματα, αλλά αυτό ίσως να είναι και το απόλυτο μυστικό της ένωσης: Η κοινή μας αγάπη, η μουσική. Συζητάμε προτάσεις και ιδέες, τολμάμε διασκευές και ο καθένας μας βάζει τον δικό του χαρακτήρα. Αυτό δημιουργεί ένα απίστευτο πάντρεμα, που τελικά είναι και ζητούμενο μας».

Ποιο μουσικό ηχόχρωμα σε συνδέει με την πόλη που μεγάλωσες; Ποιες συνεργασίες θυμάσαι;

«Είχα την ευτυχία να συνεργαστώ κατά καιρούς με τους περισσότερους μουσικούς που γέννησε ο τόπος αυτός τα τελευταία 20 χρόνια. Όλες μου τις διαδρομές αυτές τις θυμάμαι. Θα ήταν άδικο να αναφερθώ μόνο σε κάποιους από αυτούς… γιατί όλες οι ηχητικές μου ¨συναντήσεις¨ έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση μου μετέπειτα και σαν επαγγελματία μουσικό μα και σαν άνθρωπο. Έκανα φίλους μέσα από αυτές. Έχω ζήσει όμορφες στιγμές και θαρρώ πως όλο και κάτι νέο θα συμβεί ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, στο Αίγιο».

Τι είναι η μουσική για σένα; Ποιους καλλιτέχνες προτιμάς να ακούς σαν τέρψη ή σαν μελέτη;

«Κατά καιρούς, μου αρέσουν πολλοί δημιουργοί και από διάφορα μουσικά ¨στρατόπεδα¨. Υπάρχουν διαστήματα που ακούω κυρίως έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής για μήνες ολόκληρους! Ο Χατζηδάκις μου αρέσει πολύ. Προτιμώ κυρίως τα δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια, τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά. Σέβομαι και μελετώ και την ξένη μουσική βεβαίως, όπως παραδείγματος χάριν το αμερικάνικο μπλουζ ή την τζαζ. Μου αρέσει επίσης και η rock ή η hard rock μουσική, μα και η κλασική και γενικά ό,τι είναι ή παράγει μουσική. Είναι η ανάγκη μου για επικοινωνία μεταξύ πολλών άλλων. Για μένα είναι μια μαγική – παγκόσμια γλώσσα – που συνδέει τους ανθρώπους και μας φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό μας και με το περιβάλλον, καλλιεργεί το «μαζί». Μονό και μονό που συμμετέχω σε αυτό, με κάνει ευτυχή».

Ποιος είναι ο στόχος σου σε σχέση με την Kompania;

«Η Kompania είναι μια παρέα ανθρώπων που δέθηκαν μέσω της μουσικής. Αυτή… που ούτως ή άλλως ενώνει τους ανθρώπους. Ο στόχος μου, αλλά και των υπολοίπων παιδιών στην ορχήστρα, είναι να περνάμε ωραία παίζοντας το ηχόχρωμα που θέλουμε και αγαπάμε: Τα ρεμπέτικα. Η καλή παρέα, μα και η τριβή μας μέσα αυτό, έχει σαν στόχο ένα ωραίο αποτέλεσμα που να μας ευχαριστεί. Είναι μια εξελικτική διαδικασία με πολλές θετικές προεκτάσεις. Όταν κάποιος κάνει αυτό που κάνει με αγάπη, ειλικρίνεια και μεράκι είναι ωραίο έτσι κι αλλιώς. Οι διαφωνίες είναι μέρος της διαδικασίας για να συμφωνήσουμε!».

Πώς βλέπεις σήμερα το μουσικό «επίπεδο» στην Αιγιάλεια άλλα και γενικότερα στην Ελλάδα;

«Όλοι σήμερα λίγο πολύ, έχουμε εύκολη πρόσβαση σε μουσικές πληροφορίες και μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό που ενδιαφέρει τον καθένα μας και να μελετήσουμε. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τοπικός περιορισμός στις μέρες μας, μπορούμε να ακούσουμε σχεδόν τα πάντα όπου και να είμαστε. Επομένως μπορούμε και να αλληλεπιδράσουμε με αυτά. Η διαδικασία της εξέλιξης και της συνεχούς μελέτης είναι το ποθητό. Με την μουσική βιομηχανία δεν έχω ασχοληθεί εκ των έσω, όμως βλέπω γενικώς να βγαίνουν κάποια όμορφα τραγούδια κατά καιρούς και ελπίζω αυτά στη συνέχεια να γίνουν αυτό που λέμε mainstream».

Λίγα λόγια για την Kompania

Η Kompania μετράει ήδη αρκετά χρόνια πορείας. Ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 σαν μια παρεούλα μουσικών, δίχως να έχει την μορφή μιας σταθερής μπάντας, αν και τα μέλη έπαιζαν ήδη μαζί για πολλά χρόνια σε οποιαδήποτε δεδομένη ευκαιρία. Τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας ήταν οι Κατερίνα Τσιρίδου, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Δημήτρης Κρανιάς, Νίκος Πρωτόπαπας και Γιάννης Καλαφατέλης. Η μετέπειτα πορεία τους, μα και τα σταθερά βήματα, τους ¨έδεναν¨ με τα χρόνια όλο και περισσότερο και η επιτυχία δεν άργησε να φανεί. Σχεδόν αμέσως εμφανίζονται στις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, όπως το Μέγαρο Αθηνών και το θέατρο ¨Μπάντμιντον¨. Εκείνη την εποχή αρχίζουν να ταξιδεύουν σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα ανά την Ευρώπη (Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο) παρουσιάζοντας το “Round trip” που είναι ένα ηχογραφημένο live cd τους και που παρουσιάζεται και σε σημαντικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές σε αυτές τις χώρες, καθώς και η συμμετοχή τους σε μια γερμανική ταινία – ντοκιμαντέρ για την Αθήνα και το ρεμπέτικο τραγούδι. Το 2016 τα μέλη της ορχήστρας οριστικοποιούν τα μέλη τους, με την προσθήκη του Θοδωρή Πετρόπουλου και της Ιουλίας Καραπατάκη. Σήμερα η τελική σύνθεση της μουσικής ομάδας είναι οι: Σωτήρης Παπατραγιάνης, Ιουλία Καραπατάκη, Θοδωρής Πετρόπουλος, Μιχάλης Ντάρμας, Γιώργος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Γκίνης. Το τελευταίο live άλμπουμ τους, ηχογραφήθηκε το 2017 και δημιουργήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, με τον τίτλο ¨Κρίση¨ (Crisis) το οποίο και μπήκε στην λίστα του WMCE με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Επίσης, το τελευταίο διάστημα είχαν εμφανίσεις στο Ισραήλ, στην Γαλλία, στην Αλβανία και την Κύπρο.

Ο κορωνοϊός όμως, τους ¨χάλασε¨ τα σχέδια, αφού τον Μάρτιο και Απρίλιο που πέρασε θα εμφανιζόντουσαν σε ένα μικρό tour στην Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, τα οποία όμως ματαιώθηκαν για του χρόνου.

Οι επόμενες κοντινές προγραμματισμένες τους εμφανίσεις στο εξωτερικό, είναι τον Οκτώβρη που έρχεται στο Λονδίνο. Δικαιωματικά… τα τελευταία χρόνια λογίζονται ως μια από τις καλύτερες ορχήστρες που εκπροσωπούν αποκλειστικά το ρεμπέτικο τραγούδι και σε πανελλήνιο μα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ίδιοι δηλώνουν: «Προφανώς αυτή η ενέργεια που έχουμε, το να εκφραζόμαστε μέσα από τις νότες και τους ήχους, φτάνει στα αυτιά και ύστερα περνάει μέσα στις ψυχές των ακροατών μας.
Έτσι μάλλον εξηγείται και η επιτυχία του σχήματος, που καταφέρνει να συγκινεί ακόμα και το κοινό που δεν μιλά ελληνικά, αφού στο εξωτερικό ξεκίνησε να σημειώνει μεγάλη επιτυχία, που ανθίζει και συνεχίζει. Δεν είχαμε ποτέ σαν στόχο την επιτυχία με την εμπορική της έννοια, μα τίποτα δεν έρχεται τυχαία…».

Αυτή την περίοδο η Kopmania για όλες τις Τετάρτες του φετινού καλοκαιριού θα εμφανίζεται στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο θερινό ¨Χάραμα¨, με πρώτη εμφάνισή τους εκεί στις 26 Ιουνίου, παρουσιάζοντας ένα πολύ όμορφο και κεφάτο ρεμπέτικο πρόγραμμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr