background img
banner
banner

ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: «Ο Πολιτισμός και η Ιστορία θα πρέπει να μας ενώνουν»!

Βρισκόμενοι στην «καρδιά» του Πολιτιστικού Καλοκαιριού Δήμου Αιγιαλείας, θα έλεγε κανείς ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν πνευματική και ψυχολογική διέξοδο από τα προβλήματα που μας βαραίνουν. Με σωστές επιλογές, συντονισμό και διοργάνωση υπό την απόλυτη τήρηση των μέτρων ασφαλείας που η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλει, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου.

Με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ως δημιουργικό πεδίο δράσης, η πρωτεργάτρια των εκδηλώσεων Μαρία Τσουκαλά μιλά σήμερα στo protionline.gr για το υπόλοιπο Πολιτιστικό Καλοκαίρι, αποκαλύπτει τις δράσεις στο πλαίσιο των πολυαναμενόμενων «Οινοξένεια» και τις προετοιμασίες εν όψει των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, τοποθετείται επί των δημοτικών πραγμάτων, δηλώνοντας υπέρμαχη της ενότητας με κοινό σκοπό το καλό του δήμου και των πολιτών…

Πώς εξελίσσεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Αιγιαλείας; Είσαστε ικανοποιημένη από το επίπεδο των εκδηλώσεων; Ο κόσμος ανταποκρίνεται;

Έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ήπιας μορφής, δίνει ευκαιρίες στα τοπικά σχήματα περισσότερο και με γνώμονα την ποιότητα προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε γούστο. Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, θα έλεγα ότι η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε «μουδιασμένα». Φαίνεται όμως ότι αρχίζει να ανταποκρίνεται και πως είναι μέσα στις ανάγκες του κόσμου να βγει, να συμμετέχει και να έρθει σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, να κουβεντιάσει και να διασκεδάσει. Παρατηρώ ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις βαίνει σταδιακά αυξανόμενη. Για παράδειγμα, στην εκδήλωση στον Πλάτανο η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη κι αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ήταν μία εξαιρετική βραδιά και πολύ ενθαρρυντική για τη συνέχεια των εκδηλώσεων. Επίσης, πολύ σημαντική εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή ήταν αυτή που φιλοξενήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Πόσο δύσκολη είναι η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί βάσει πρωτοκόλλου για τον covid-19; Τι εμπόδια βάζει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων;

Κατ’ αρχήν είναι πολύ μεγαλύτερο το άγχος μας έτσι ώστε να μεταδώσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις και να τα σεβαστεί για να περάσουμε καλό καλοκαίρι και να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Εμείς τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα υιοθετούμε τις αποστάσεις στα καθίσματα κ.λπ. θέλουμε να είναι όλοι καθήμενοι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός και θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων αν θα το τροποποιήσουμε αν δεν προκύψει κάτι ιδιαίτερο. Άποψή μου είναι πως είναι καλύτερα όλες οι εκδηλώσεις να διοργανώνονται σε χώρους με όρια, ελεγχόμενους. Στο μυαλό μας έχουμε πάντοτε κι αυτή την εναλλακτική, αν προκύψει κάτι το οποίο θα δούμε ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε στους χώρους που ήδη έχουμε επιλέξει να αλλάξουμε πεδίο δράσης.

Ενδέχεται να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο αρχικό πρόγραμμα που έχετε ανακοινώσει;

Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Εάν γίνει θα αφορά την αλλαγή τοποθεσίας και όχι την εκάστοτε εκδήλωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων πάντα…

Πώς κυλούν οι προετοιμασίες για τα φετινά «Οινοξένεια»; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Τα «Οινοξένεια» ξεκινούν στις 16 Αυγούστου και τελειώνουν στις 30 του μήνα. Θα κυλήσουν με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, οινογνωσίας, μουσικές εκδηλώσεις, όμορφες δράσεις σε οινοποιεία, σε χώρους εστίασης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Εστίασης και Οινοποιών που έχει δημιουργηθεί φέτος. Είναι μία πολύ καλή συνεργασία κι όλα πηγαίνουν καλά. Πιστεύω πως θα έχουμε στο πλευρό μας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς μας έχουν εκφράσει ότι πιστεύουν στον θεσμό και τον θεωρούν ως σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή και τη δική μας και την ευρύτερη. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και ότι και φέτος τα «Οινοξένεια» θα επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Ο κόσμος τα περιμένει με ανυπομονησία. Τα έχει δε συνδυάσει με «δυνατή» έναρξη αλλά και με αντίστοιχο κλείσιμο… Πείτε μας γι’ αυτές τις δύο ημέρες…

Φέτος στην έναρξη θα δοθεί έμφαση στο παραλιακό μέτωπο. Θα συμμετάσχουν όλα τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και θα πεζοδρομηθεί η Ζωοδόχου Πηγής ώστε να κινείται ο κόσμος και να απολαύσει τη βραδιά. Επίσης, θα περιλαμβάνει συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη. Σε κάθε κατάστημα θα υπάρχουν πιάτα που θα τα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με την τοπική γαστρονομία τα οποία θα είναι συνδυασμένα με τα τοπικά κρασιά. Γευσιγνωσία και οινογνωσία θα γίνουν με κρατήσεις για να μπορούμε να ελέγχουμε την προσέλευση, δεν θέλουμε να δημιουργηθούν ουρές καθώς ο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε τον συνωστισμό.

Για την λήξη έχουμε προγραμματίσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να γίνει στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου, στο σημείο που καταλήγει το τρένο, έτσι ώστε να δώσουμε μία ώθηση στο τρένο, να γνωρίσει και ο κόσμος που δεν έχει ταξιδέψει τον κεντρικό τερματικό σταθμό και νομίζω πως είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει αυτό μέσα από τον Πολιτισμό. Μαζί μας εκείνο το βράδυ να είναι η γνωστή ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου.

Ποιες είναι αυτό το διάστημα οι προετοιμασίες για το Συνέδριο «Πολύπτυχη Βοστίτσα»; Τι ακριβώς θα είναι αυτό;

Ο Δήμος Αιγιαλείας εν όψει του εθνικού εορτασμού της επετείου της Επαναστάσεως του 1821, με αφορμή τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας από την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας, οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, συγκαταλέγεται και το μεγάλο συνέδριο το οποίο θα αποτελείται από δυο Σαββατοκύριακα: Στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2021 με θέμα την σταφίδα και στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2021 με θέμα την διπλωματία της Επανάστασης. Το συνέδριο ονομάζεται «Πολύπτυχη Βοστίτσα».

To περασμένο Σάββατο μας επισκέφθηκε η επιστημονική επιτροπή της οργάνωσης του συνεδρίου για τον ρόλο της σταφίδας στα προεπαναστατικά, επαναστατικά και μεταεπαναστατικά χρόνια. Μιλήσαμε για το διήμερο που θα είναι αφιερωμένo στον «μαύρο χρυσό», την διαχρονική σταφίδα. Μας υπέδειξαν τους ομιλητές που έχουν επιλέξει και ξεκινήσαμε να οργανώνουμε και μία έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο εκείνη στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό με πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά αρχεία, σχετικά με το θέμα. Θα έχουν ενεργό ρόλο οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί πολύ με τη σταφίδα και την έρευνα γύρω από αυτή. Οι επαφές μας το Σάββατο ήταν με την κ. Έλλη Δρούλια, τους κ. Κουτρουβίδη, κ. Πολυδώρου και τον Πάνο Αγγελόπουλο και συζητήσαμε οργανωτικά θέματα, θέτοντας στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε κάτι ξεχωριστό στο Συνέδριο αυτό.

Είσαστε έμπειρη στα θέματα της αυτοδιοίκησης. Πόσο δύσκολο είναι το έργο της δημοτικής αρχής την περίοδο που διανύουμε; Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης;

Θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά. Νομίζω και οι «22» και οι «33» μαζί δεν είμαστε κάτι διαφορετικό. Όλοι θέλουμε να πάει ο τόπος μπροστά. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ και σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι πολιτικές αντιπαραθέσεις όλων αυτών των χρόνων. Καλώς ή κακώς όλο αυτό δεν είναι γέννημα της απλής αναλογικής. Θα μπορούσα να πω ότι είναι μία παθογένεια την οποία έχει ο δήμος μας. Ίσως κάποια άλλη φορά μπορούμε να εξηγήσουμε τα αίτια και όλα αυτά που ταλαιπωρούν την περιοχή. Θα έλεγα όμως ότι όλοι θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός. Είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και δεν εννοώ μόνο την οικονομική ανέχεια του δήμου. Αυτά τα έχουμε περάσει κι άλλες φορές και τα έχουμε αντιμετωπίσει.

Η συγκυρία όμως είναι πολύ δύσκολη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Βλέπουμε τα ελληνοτουρκικά, υπάρχει ο covid, βιώνουμε ήδη τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας εξαιτίας όλων αυτών. Επομένως, καλύτερα να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις για… λίγο αργότερα και τώρα ας προσπαθήσουμε κατ’ αρχήν να θωρακίσουμε τους συμπολίτες μας. Να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πρόνοιας γιατί δεν ξέρουμε τι πρόκειται να επέλθει και ποιες ανάγκες θα γεννηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Όμως και ο Πολιτισμός και η Ιστορία θα πρέπει να μας ενώνουν. Θέλω να πιστεύω ότι στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση θα είμαστε όλοι μαζί, γιατί δεν θα είναι ένα έργο της δημοτικής αρχή αλλά κάτι που το θέλουν όλοι οι Αιγιαλείς και πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων. Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες εκεί.
Χρόνια τώρα, από τότε που πρωτοβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως σήμερα, το λέω: Το βήμα θα γίνει μπροστά αν ο ένας δώσει το χέρι στον άλλο χωρίς να έχουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις και φιλοδοξίες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr