background img
banner
banner

Με το βλέμμα στις νέες εξαγγελίες Χατζηδάκη

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Εναρμονισμένος με τη λογική του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, είναι ο δήμος Αιγιαλείας, έχοντας καταφέρει το εννεάμηνο θητείας της δημοτικής αρχής να επιτύχει σημαντικά νούμερα αύξησης της ανακύκλωσης.

Κινούμενη σε βάση τριών σταδίων που έχουν να κάνουν με την υποδομή για την ανακύκλωση, την ενημέρωση και τέλος την αστυνόμευση, η δημοτική αρχή θέτει στόχους για μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα χωρίς οι άνθρωποί της να αποκαλύπτουν τις κινήσεις τους, αναζητεί δρόμους που θα οδηγήσουν στην οριστική λύση του θέματος της εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων.

Η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη με τα γνωστά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό του δήμου, αποτέλεσε την αφορμή η δημοτική αρχή να δεχτεί τα «πυρά» της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα, πλην όμως, στην παρούσα φάση φαντάζει ως η μόνη λύση. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα δεν μεταφέρονταν όλα τα απορρίμματα του δήμου στην Κοζάνη αφού κάποιες ποσότητες δέχθηκε και ο χώρος που βρίσκεται στην Τριανταφυλλιά στην Ηλεία, συμπληρώνοντας έτσι τους προβλεπόμενους από το ΦΕΚ 1.500 τόνους. Πλέον όμως η Κοζάνη παραμένει η μόνη λύση μέχρι την οριστική εξεύρεση, για την οποία, πληροφορίες από το δημοτικό επιτελείο αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες σε πολλά επίπεδα και είναι ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο για εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Το σχέδιο «Πληρώνω όσο πετάω»

Ήδη, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης έχει κάνει γνωστό ότι με κάποιο τρόπο θα ζυγίζονται τα απορρίμματα προκειμένου οι πολίτες να ενθαρρύνονται να κάνουν οικονομική διαχείριση ή θα αποθαρρύνονται να λειτουργούν χωρίς όριο. Τόνισε πως το εν λόγω θέμα αφορά τους δήμους καθώς σχετίζεται με τα δημοτικά τους τέλη. Άρα από τη στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του όγκου των απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού, ο δήμος θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της επιβάρυνσης όσων αποδίδουν στην ανακύκλωση, δίνοντας έτσι και οικονομικά πέρα από περιβαλλοντικής φύσεως κίνητρα.

Την ίδια στιγμή σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο πέντε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και στόχος είναι φέτος να δημοπρατηθούν 17. Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο για την Αχαΐα προβλέπει τη δημιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων μη συμπεριλαμβάνοντας την Αιγιάλεια. Με την παρέλευση της πενταετίας ωστόσο αναμένεται αναμόρφωση του ΕΣΔΑ (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μέριμνα και για τα απορρίμματα του δήμου Αιγιαλείας, ενδεχομένως μπαίνοντας στο πλάνο του εργοστασίου σε επίπεδο Αχαΐας. Βεβαίως, το θέμα καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΔΙΣΑ με τον δήμο Αιγιαλείας ωστόσο να μην ολιγωρεί, υφιστάμενος την πίεση του οικονομικού κόστους της μεταφοράς.

50 πράσινες γωνιές ως το τέλος του έτους

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της αντιδημαρχίας Καθαριότητας με την ανακύκλωση αποδίδουν καρπούς και αυτό φαίνεται και από τα επίσημα νούμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την ανακύκλωση γυαλιού όλο το 2019 στον δήμο Αιγιαλείας ανακυκλώθηκαν 68,15 τόνοι όταν το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανακυκλώθηκαν 74,54 τόνοι! Βεβαίως, αυτό οφείλεται στην καμπάνια ενημέρωσης που διακόπηκε προσωρινά λόγω κορωνοϊού και θα συνεχιστεί και κυρίως στην εγκατάσταση και λειτουργία νέων κάδων, κωδώνων και των λεγόμενων πράσινων γωνιών σε κάθε «γωνιά» του δήμου. Ήδη, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, έχουν δημιουργηθεί 25 πράσινες γωνιές και ως το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν 50! Να σημειωθεί ότι προσφάτως έγινε η παραλαβή και νέων κάδων ανακύκλωσης οι οποίοι τοποθετήθηκαν είτε αντικαθιστώντας φθαρμένους είτε προστέθηκαν πλάι σε μαύρους. ΄΄Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε και τους καφέ κάδους για τα οργανικά υπολείμματα. Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εν συνεχεία για τα οικιακά οργανικά υπολείμματα. Ευελπιστούμε με τη χρήση αυτών να μειωθεί κι άλλο ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ως τώρα ανταπόκριση του κόσμου. Βεβαίως, επισήμανε πως δεν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τις παλαιές συμπεριφορές με φωτιές στους κάδους όπως έγινε πρόσφατα με δύο στον Λόγγο και έναν στην Τέμενη, υποθέσεις για τις οποίες έχει επιληφθεί η Αστυνομία.

΄΄Έχουμε ξεκινήσει μία δύσκολη προσπάθεια, όμως η ανταπόκριση του πληθυσμού του δήμου μας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και δεν θα σταματήσουμε αν δεν μειώσουμε αισθητά τον όγκο των απορριμμάτων΄΄, κατέληξε ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζοντας προς όσους αμφιβάλλουν ότι τα ανακυκλώσιμα φτάνουν εκεί που πρέπει και δεν αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Όχι καύση, ‘’αποτέφρωση’’!

Εντωμεταξύ σε ερώτηση της επικεφαλής της ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας’’ Αγγελικής Κουρή, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τα όσα αποκάλυψε το protionline.gr για την καύση των απορριμμάτων που συζητούσε η δημοτική αρχή, απάντηση χωρίς να επεκταθεί έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος λέγοντας ότι πρόκειται για ‘’αποτέφρωση’’ απορριμμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protionline.gr η δημοτική αρχή ήρθε σε επαφή με επιχειρηματία για δημιουργία σχετικής μονάδας στην περιοχή, ωστόσο οι φόβοι για τους παραγόμενους ρύπους, καθώς και η απώλεια της πλειοψηφίας στο Δ.Σ., ‘’πάγωσαν’’ οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα ‘’Πρώτο Θέμα’’ η δημιουργία μονάδων καύσης βρίσκεται στα σχέδια του Υπουργείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr