background img
banner
banner

Μια διαφορετική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου

ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ – ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΠ ΑΦΟΥ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΔΕ ΔΑΝΕΙΟ

Κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με ανοιχτές κάμερες, πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας, στην γνώριμη αίθουσα εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Με διαφορετικά διάταξη αυτή τη φορά, ελέω κορωνοϊού, οι σύμβουλοι ως άλλοι μαθητές κάθισαν σε “θρανία” τηρώντας τις αποστάσεις που προβλέπει το πρωτόκολλο, το οποίο αποφάσισε να εφαρμόσει η δημοτική αρχή, “ακούγοντας” τις αντιδράσεις της.

Στην πεντάωρη συνεδρίαση, παρά τα λίγα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κυριάρχησαν δύο πράγματα, το ένα ήταν η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων και να πείσει με επιχειρήματα, με τον δήμαρχο να εκμεταλλεύεται την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της ΔΗΚΕΠΑ σε YouTube και Facebook. Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος προσπάθησε να “εκθέσει” την αντιπολίτευση στα μάτια της κοινής γνώμης, με φόντο το αίτημα του δήμου για είσπραξη προκαταβολών από ΚΑΠ, το οποίο αρνήθηκαν όμως πεισματικά οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο ήταν η ίδια η δυναμική της αντιπολίτευσης, στην οποία προστέθηκε και η Βασιλική Ψυχράμη με την “Ποιοτική Αιγιάλεια”, η οποία έδειξε πως οι καλές μέρες που διήνυσαν με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η ατομική ευθύνη έγινε της μόδας

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, δεινός ομιλητής και αποφασισμένος να διοικήσει με τα μέσα που διαθέτει, επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν οι προκαταβολές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που προσφέρει η Κυβέρνηση, για εξόφληση παλαιών χρεών.

Ζήτησε από την αντιπολίτευση των τεσσάρων παρατάξεων και των 22 συμβούλων να συναινέσει κατ’ αρχήν στο αίτημα και εφόσον αυτό εγκριθεί, τότε να συζητηθεί στο συμβούλιο η αποδοχή των 4,4 εκ. ευρώ.

Αφού δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος για συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, λόγο της άρνησης του επικεφαλής της παράταξης “Αιγιάλεια Αύριο” να προσέλθει, “κάρφωσε” τον κ. Γούτο αλλά και τους άλλους επικεφαλής πως θέλουν να αφήσουν με τη στάση τους απλήρωτους προμηθευτές 3,2 εκ. ευρώ έως σήμερα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από το Αίγιο.

Ο κ. Καλογερόπουλος δεδομένων των νέων συσχετισμών μεταξύ των παρατάξεων, επανέλαβε την αναγκαιότητα συνεννόησης και συνεργασίας όλων των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά κατά την ενημέρωσή του προς το Σώμα, στο μείζον ζήτημα της αναγκαιότητας της ταμειακής ευχέρειας όπου δίδεται η δυνατότητα στους δήμους να κάνουν χρήση του ελαφρυντικού μέτρου, ώστε να είναι συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους, αποπληρώνοντας χρέη προηγούμενων ετών.

Επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για δανεισμό αλλά για προκαταβολή από τους ΚΑΠ χρήματα που θα επιστραφούν σε 72 ισόποσες δόσεις.

Ωστόσο, η στάση της αντιπολίτευσης ήταν ενιαία στο θέμα και κάθετα αντίθετη, με την Βάσω Ψυχράμη να “καρφώνει” με τη σειρά της τον δήμαρχο λέγοντας ότι στους 9 μήνες διακυβέρνησης “στέλνει” τις δουλειές εκτός Αιγιάλειας και κόπτεται όψιμα για τον τόπο.

“Κάνει ότι μπορεί να παίρνουν τις δουλειές άνθρωποι εκτός Αιγιάλειας. Η φιλοσοφία του που ζήσαμε, κάθε άλλο παρά τη στήριξη της αγοράς δείχνει. Τώρα που δεν έχει πλειοψηφία, θα σεβαστεί την ντόπια αγορά, του το λέγαμε, δεν το καταλάβαινε. Έχω λύση για τα σκουπίδια μου εμπιστευτήκατε, έχουν περάσει εννέα μήνες και κανένα θέμα για τον δήμο δεν έχει έρθει στο ΣΥΔΙΣΑ.”

Ο κ. Καλογερόπουλος της απάντησε πως ότι κάνει γίνεται για το καλό του δημοτικού ταμείου και υπερτόνισε για άλλη μία φορά, για την ατομική ευθύνη του κάθε συμβούλου με την ψήφο του, παίρνοντας απάντηση από τον Χρήστο Γούτο.

“Από την πρώτη σύσκεψη δώσαμε χέρι βοηθείας, κύριε δήμαρχε δε με ακούσατε, φροντίσατε με κάθε τρόπο να μας αποκλείσετε από τις Επιτροπές. Αυτό δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας. Εννέα μήνες κάνατε ότι δεν ακούτε. Φροντίστε να αλλάξετε τακτική. Η ευθύνη εξυπακούεται, γιατί δεν μιλούσατε έτσι από την αρχή.”

Με αυτά τα δεδομένα το “δάνειο” πάει στις καλένδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα του δήμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ο προϋπολογισμός που δεν είχε πλειοψηφία

Με αυτά και με άλλα, το συμβούλιο ξεκίνησε να συζητά και τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη, με την αντιπολίτευση να κάνει επίδειξη δύναμης, όταν δεν ψήφισε την 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που όμως θα εφαρμοστεί λόγω της νέας νομοθεσίας που βγάζει άκυρες τις αρνητικές ψήφους, αφού εδώ υπερισχύει η Οικονομική Επιτροπή έναντι του δημοτικού συμβουλίου, με τον δημοτικό σύμβουλο Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, να εκφράζει τις ενστάσεις του για την ισχύ των αποφάσεων.

Ο εθελοντισμός πεδίο αντιπαράθεσης

Ένα θέμα που φαινόταν εύκολο για τη δημοτική αρχή, αλλά τελικά έδωσε μάχη για να το περάσει, χωρίς επιτυχία, ήταν η έγκριση της Χάρτας Εθελοντισμού. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια σύσσωμης της συμπολίτευσης να εξηγήσει το θέμα, κερδίζοντας και τις εντυπώσεις, σε ένα “πιασάρικο ζήτημα”, βρήκε “τοίχο” από την αντιπολίτευση που είδε την πρόταση ως άλλο ένα δημιούργημα της δημοτικής αρχής για να κάνει έξοδα, την ώρα που ο δήμος διαθέτει υπηρεσίες που μπορούν να συντονίσουν εθελοντικές δράσεις.

Σε ευθεία γραμμή σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην δημοτική αρχή, ήταν πάλι όταν ήρθε προς συζήτηση, κοντά στη 1 τα ξημερώματα, η έγκριση του Κανονισμού Άρδευσης που είχε ψηφίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ.

Η Βάσω Ψυχράμη, η οποία είναι μέλος του συμβουλίου, είχε κάνει προτάσεις για αλλαγές, όπως είπε, που δεν ελήφθησαν υπόψη από τον δήμαρχο, έτσι δε θα ψήφιζε το θέμα.
Ο έμπειρος Δημήτρης Καλογερόπουλος, βλέποντας ότι η έγκριση του Κανονισμού δεν είχε καμία τύχη, απέσυρε το θέμα, αφήνοντας “παράθυρο” για αλλαγές.

“Παράθυρο” άφησε και για αλλαγές στις Επιτροπές των Νομικών Προσώπων “ακούγοντας” τον Χρήστο Γούτο που ζητά την εκπροσώπηση που αναλογεί στην παράταξή του, από τον Οκτώβριο.
Η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν πρόβα τζενεράλε μιας νέας εποχής στα δημοτικά, με την αντιπολίτευση να παίρνει το πάνω χέρι και τη δημοτική αρχή να δείχνει ψύχραιμη, ευελπιστώντας ότι στο μέλλον θα βρει τους συμμάχους που χρειάζεται για να ξαναγίνει πλειοψηφία, με τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο να λέει στον δήμαρχο να μην ανησυχεί γιατί αποκαταστάθηκε η απλή αναλογική.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr