background img
banner
banner

Μια ξεχωριστή έκθεση στο Παναγιωτοπουλέικο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΓΙΩΤΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

Από το Σάββατο 18 Ιουλίου, στο μέγαρο Παναγιωτόπουλου στο κέντρο του Αιγίου, λειτουργεί Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας από τον Αιγιώτη Αγιογράφο και συντηρητή έργων, Απόστολο Θεοδωρακόπουλο. Από την πρώτη ημέρα έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών φίλων της Βυζαντινής τέχνης, με το κοινό να προσέρχεται καθημερινά στον χώρο για να θαυμάσει τα έργα του καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Ρέθυμνο, διαθέτει πλούσιο βιογραφικό. Ήταν δευτεροετής της Σχολής Δοξιάδη όταν έλαβε μέρος στις ανασκαφές του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών σαν συντηρητής των τοιχογραφιών και του τάφου του Σαμουήλ Βασιλέως των Βουλγάρων. Στη συνέχεια ανέλαβε τη συντήρηση και αποκατάσταση μέρους του κρανίου ρινόκερου που βρέθηκε στα Πετράλωνα Χαλκιδικής από ανασκαφές του ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού.

Αγιογράφηση ιερών ναών σε όλη την Ελλάδα

Απόφοιτος το 1970 προσλαμβάνεται από την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης και οργανώνει το εργαστήριο συντήρησης εικόνων και τοιχογραφιών στο Ηράκλειο όπου εργάζεται ως υπεύθυνος του εργαστηρίου μέχρι το 1977 Για ένα χρόνο εργάστηκε στην 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αθηνών σε εικόνες και τοιχογραφίες στη Μήλο και στη Χίο. Το 1978 επιστρέφει στην Κρήτη και εργάζεται μέχρι το 1985 επικεφαλής συνεργείου, συντηρώντας εικόνες και τοιχογραφίες στα εργαστήρια Ρεθύμνου και Χανίων αλλά και σε διάφορες Μονές του νησιού.
Παράλληλα αφιερώνεται στην αγιογραφία, την αγιογράφηση ιερών ναών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Το 1972 λαμβάνει μέρος σε ομαδική έκθεση που γίνεται στο Λονδίνο με αντίγραφα εικόνων και τοιχογραφιών από Κρήτη.

Το 1985 μετατίθεται στην 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών και με τη σύζυγό του και συνάδελφο οργανώνουν το Εργαστήριο Συντήρησης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που στελεχώνεται στη συνέχεια και από άλλους συναδέλφους του συντηρώντας εικόνες και τοιχογραφίες της περιοχής Αχαΐας Ηλείας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Το 2003 συντηρεί το κατεστραμμένο τέμπλο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών.Το 2005 μεταβαίνει, προσκεκλημένος, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όπου συντηρεί και επαναζωγραφίζει τα κατεστραμμένα ζωγραφικά τμήματα του Καθεδρικού Ναού της Μητροπόλεως Αλεξανδρείας και εικόνες του Κρητός Αγιογράφου Εμμ. Λαμπάρδου-Ιωαν. Κορνάρου.

Από το 2009 έχει εγκατασταθεί στο Ρέθυμνο συνεχίζοντας τις δημιουργίες του. Τον περασμένο Μάιο είχε μεταβεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη συνέχιση της συντήρησης των εικόνων του Πατριαρχείου, ενώ έχει αγιογραφήσει και στις περισσότερες Μονές του Αγίου Όρους.

Από το Αίγιο, φύγαμε οικογενειακώς το 1965 και εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα. Αν και υπάρχουν πολλά έργα μου σε Ιερούς ναούς στην περιοχή, όπως στη Μητρόπολη, στα κοιμητήρια Αιγίου και Διακοπτού, στην Τέμενη, στο Δημητρόπουλο, στο εκκλησάκι της Επισκοπής και αλλού, εν τούτοις αυτή είναι η πρώτη μου έκθεση στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα”, μας λέει. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 18/7  και η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 28 Ιουλίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr