background img
banner
banner

Μπαίνουν γράμματα στους ταχυδρομικούς κώδικες, λιγότεροι οι αριθμοί – Πότε ανακοινώνονται οι αλλαγές

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, θα προσδιορίζονται με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου. Για τις επικείμενες αλλαγές είχε μιλήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκης.

Αλλωστε, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συνέδριο του «Economist» είχε υπογραμμίσει ότι «το κράτος μπορεί να γίνει καταλύτης κι όχι εμπόδιο σε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη τη χώρα – τελευταία φορά άλλαξαν το 1983, και αυτή τη στιγμή δεν σου δίνουν καμία πληροφορία». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι με την αντίστοιχη υπηρεσία της Αγγλίας, όπου χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος, «μπορεί να προσδιοριστεί ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να έχω πληροφορία για την ταχύτητα του Ιντερνετ, να βοηθήσω τις εταιρίες courier κ.λπ.».

Οπως ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, στόχος της αλλαγής είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. «Αν αναρωτηθούμε ποια υπηρεσία εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή οι ταχυδρομικοί κώδικες, η απάντηση είναι: καμία. Ολόκληρα νησιά χαρακτηρίζονται από έναν και μόνο κώδικα. Οι εταιρίες courier ζητούν εδώ και πάρα πολύ καιρό να αλλάξουν. Σε άλλες χώρες οι κώδικες προσδιορίζουν ένα οικοδομικό τετράγωνο και όχι μια γενικότερη περιοχή ή νησί», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία αλλαγή έγινε το 1983, όταν τα τρία τα ψηφία έγιναν πέντε.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, επιδίωξη του υπουργείου είναι οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες να προσδιορίζουν τις περιοχές με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου, κάτι που θα «απελευθερώσει» μια σειρά από πληροφορίες για τους πολίτες σχετικά με τον τόπο όπου μένουν ή σκέφτονται να μετακομίσουν.

Αναλυτικά, οι κώδικες θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες για τις ταχύτητες του Ιντερνετ σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, για το αν «περνάει» φυσικό αέριο από την περιοχή, ποια είναι η ταχύτητα κάλυψης από τα δίκτυα 4G σήμερα, και 5G αύριο, όταν ολοκληρωθούν, ενώ θα μειωθούν και οι αστοχίες στις παραδόσεις και παραλαβές από τα ταχυδρομεία και τις υπηρεσίες courier.

«Ας μη σκεφτόμαστε την Αθήνα μόνο. Στην επαρχία ακόμα και σήμερα ο ταχυδρόμος, για να παραδώσει ένα γράμμα, πρέπει να γνωρίζει το κάθε σπίτι. Γι’ αυτό πρέπει να προσδιορίσουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο πού μένουμε», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι η αλλαγή μπορεί να ταλαιπωρήσει λίγο τους πολίτες στο στάδιο της μετάβασης, αλλά τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά.

Αναφορικά με τη σύνθεση των νέων κωδίκων, ο ίδιος αποκάλυψε μόνο πως θα αποτελούνται από έξι ψηφία, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες για την αριθμοδότηση και τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι, όπως εξαρχής έχει δηλώσει το αρμόδιο υπουργείο, η διαδικασία της μετάβασης είναι χρονοβόρα και θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr