background img
banner
banner

Μ. Τσουκαλά: «Η ψυχή του Πολιτισμού είναι ο Πολιτισμός της ψυχής»

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ

Δίνοντας… βήμα στους ανθρώπους του Πολιτισμού που γέννησε η περιοχή, επενδύοντας σε δημιουργικές συνεργασίες και αναδεικνύοντας τα μέρη της Αιγιάλειας που εμπνέουν και «φωτίζουν» δράσεις, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγιαλείας πηγαίνει… κόντρα σε κάθε δυσμενή πρόβλεψη, ισοπεδωτική κρίση ή και εμπόδιο της πανδημίας. Με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τις εκδηλώσεις, κάνει φέτος την υπέρβαση στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020 με πλήθος αξιόλογων εκδηλώσεων, χαρακτηριστικό των οποίων είναι το υπόβαθρο και η διεξαγωγή τους με σκοπό να αφήσουν «κάτι» στον θεατή τους. Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, με ειδική έμφαση στις δύο εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή μία εξ αυτών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, εκτός από την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου μίλησε και ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρος Βάης.

Όχι μόνο αναπαραγωγή αλλά και παραγωγή Πολιτισμού

Η κ. Τσουκαλά μίλησε για τη συνεργασία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας τονίζοντας πως η ίδια δεν συμμερίζεται την άποψη πως το Αίγιο είναι στην «σκιά» της Πάτρας σημειώνοντας πως χρειάζονται συνέργειες για να προωθηθεί το θέμα της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής. ΄΄Το κυριότερο είναι να κάνουμε δικές μας παραγωγές και να φτιάξουμε δικά μας πράγματα που να έρχονται από την κοινωνία της περιοχής και από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού που έχει γεννήσει. Να παράγουμε δηλαδή Πολιτισμό και όχι μόνο να αναπαράγουμε΄΄, τόνισε η κ. Τσουκαλά.

Απάντηση έδωσε και στα όσα ακούγονται για σπατάλες στον Πολιτισμό ιδίως την περίοδο της κρίσης που διανύουμε. Όπως είπε, ΄΄θεωρώ ότι είναι εντελώς άτοπο αυτό για να μην πω εγκληματικό. Πολιτισμός δεν είναι απλά αυτά που φτιάχνουμε αλλά να μάθουμε τους ανθρώπους μας να σκέφτονται, να επιλέγουν, να εμπνέονται από αυτά που τους δίνουμε. Με τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις φτιάχνουμε κοινό και είμαστε υπεύθυνοι για το κοινό που θα φτιάξουμε, αλλά και το προς τα πού θα στρέψουμε τη νέα γενιά και τους μεγαλύτερους. Η ψυχή του Πολιτισμού είναι ο Πολιτισμός της ψυχής. Αυτό που κουβαλάμε μέσα μας και βγαίνει σε κάθε δραστηριότητά μας. Σε κάθε μας έκφραση αντικατοπτρίζεται στους υπόλοιπους. Και πόσο τυχεροί είμαστε ως Έλληνες που έχουμε να εμπνευστούμε από τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό και να κινηθούμε με όλες αυτές τις αξίες που μας δίδαξε, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ζωντανές, επίκαιρες, να τις ανανεώνουμε και να τις μεταδίδουμε στο κοινό μας!΄΄.

Πέτρος Βάης: «Το χαμόγελο από το θέατρο, είναι θεραπευτικό»

Ο κ. Βάης εξήρε την ομορφιά του χώρου του Πολιτισμού Κέντρου, το έργο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Καλοκαιριού τονίζοντας πως επ’ ουδενί το Αίγιο επισκιάζεται από την πολιτιστική δράση της Πάτρας. Όπως τόνισε, ΄΄το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ξεκινά φέτος μία στενή και ισότιμη συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγιαλείας, την οποία επιθυμούμε να συνεχίσουμε. Αυτή την περίοδο που κάνουμε τις παραστάσεις επικοινώνησα με πολλούς διευθυντές όπως του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, του Φεστιβάλ Ίριδας και Αρχαίας Ολυμπίας και είδα πόσο ανάγκη υπάρχει για συνεργασίες. Δίνουμε κι εμείς αγώνα, δεν είναι εύκολο να φτάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά στον απλό κόσμο που έχει ανάγκη τον Πολιτισμό. Τα καταφέραμε σε ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογώντας την όρο «Περιφερειακό Θέατρο». Αυτά τα πέντε χρόνια έχουμε δώσει 530 παραστάσεις και νιώσαμε ότι πολλές φορές, το χαμόγελο από το θέατρο είναι θεραπευτικό΄΄.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πόσο σημαντικό είναι το έργο «Γκόλφω» να παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, λέγοντας πως είναι τα χώματα που έζησε και δημιούργησε ο Σπυρίδων Περεσιάδης, ο συγγραφέας του έργου. Ακόμη, στον τόπο όπου διαδραματίστηκε το γεγονός καθώς ήταν πραγματικό βάσει της ιστορίας, το οποίο αποτύπωσε σε κείμενο γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο ο Περεσιάδης. Δεν είναι το θέατρο αυτό ένα βουκολικό ειδύλλιο όπως το παρουσίασαν τα πρώτα χρόνια μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1895 παρουσιάστηκε το έργο στην Πάτρα και την Αθήνα περίπου δύο χρόνια μετά τη συγγραφή του. Αργότερα παίχτηκε και στο Εθνικό Θέατρο και ο «Θίασος» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου έπαιξε την «Γκόλφω» και γύρισε στην επαρχία.

Φέτος ανεβάζουμε με το Άρμα Θέσπιδος αυτό το έργο. Είναι ο… Ρωμαίος και η Ιουλιέτα της Ελλάδας.

Το 1895 εφημερίδα της Πάτρας έγραψε ότι η «Γκόλφω» είναι η ύψιστη εξιδανίκευση του έρωτα περικλείοντας τη θυσία γι’ αυτόν!

Προμήθεια δωρεάν προσκλήσεων και μεταφορά με λεωφορείο στο Αρχαίο Θέατρο για την «Γκόλφω»

Να σημειωθεί ότι η παράσταση θα ανέβει τη μεθεπόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στον αναβαθμισμένο φέτος χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, στις 9.15 το βράδυ. Ο χώρος του ιστορικού μνημείου της Αιγείρας, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ και ο οποίος έγινε επισκέψιμος για το κοινό τα τελευταία χρόνια, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Αυτό το καλοκαίρι με τον έναστρο ουρανό να φωτίζει το εμβληματικό θέατρο με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, η ιστορία αγάπης και προδοσίας του Τάσου και της Γκόλφως αποδίδεται σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Χρήστου Στρέπκου.

Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19 και για λόγους αποφυγής συνωστισμού, η διάθεση των δωρεάν προσκλήσεων θα γίνει αποκλειστικά από τα εξής σημεία: Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη», Αίγιο. Βιβλιοπωλείο “Νόημα” στην Ακράτα. Κατάστημα «Μαντάμ Σουσού – Χειροποίητα Κοσμήματα», στην Ακράτα. Mattheos Tours, Ταξιαρχών 32, Αίγιο. Μέγιστος αριθμός προσκλήσεων ανά άτομο, 4. Η είσοδος στο θέατρο θα γίνει αποκλειστικά με την επίδειξη των προσκλήσεων οι οποίες δεν θα είναι διαθέσιμες στο χώρο του αρχαίου θεάτρου. Όποιος δεν έχει στην κατοχή του πρόσκληση παρακαλείται να μην προσέλθει στο Αρχαίο Θέατρο.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού που επιθυμεί να μεταβεί στο Αρχαίο Θέατρο για να παρακολουθήσει την μουσική συναυλία, θα δρομολογηθεί λεωφορείο στην ακόλουθη γραμμή και με τιμή εισιτηρίου 8 € μετ’ επιστροφής: Αναχώρηση: Οδός Κανελλοπούλου έναντι Εφορείας – parking Σκλαβενίτη, Αίγιο – Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας: ώρα αναχώρησης 19.15. Επιστροφή: Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας – Οδός Κανελλοπούλου έναντι Εφορείας – parking Σκλαβενίτη: ώρα αναχώρησης περίπου στις 23:00 μετά τη λήξη της παράστασης. Ο αριθμός των λεωφορείων που θα δρομολογηθούν θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις θέσεων που θα συγκεντρωθούν. Για να είναι έγκυρη οποιαδήποτε κράτηση θέσης, πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά το αντίτιμο του εισιτηρίου (8 € το άτομο με επιστροφή), ενώ σε περίπτωση μη εκτέλεσης του δρομολογίου επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου. Πληροφορίες – κρατήσεις στο ταξιδιωτικό γραφείο: Mattheos Tours, Ταξιαρχών 32, Αίγιο και στο τηλέφωνο: 26910 21222.

Πλούσιο το πρόγραμμα

Η κ. Τσουκαλά αναφέρθηκε και στην άλλη εκδήλωση που προετοιμάζεται για το Αρχαίο Θέατρο στις 3 Αυγούστου με τίτλο «Η Μελίνα μας εμπνέει», η οποία είναι αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη. Μία μουσική παράσταση που επιμελείται η Μαρία Παναγιωτακοπούλου με τη συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών, όπως η Δήμητρα Χατούπη στον ρόλο της Μελίνας, η Ηρώ Σαΐα, η Ανδριάνα Μπάμπαλη. Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έκανε ειδική μνεία στις προβολές ταινιών στο υπαίθριο θέατρο αλλά και την… βόλτα που θα ακολουθήσει σε φιλόξενες γωνιές της Αιγιάλειας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη στο πλαίσιο του Θairos Film Festival. Μάλιστα τόνισε ότι έχουν φροντίσει να γίνει αποκέντρωση των εκδηλώσεων με επιλογή συγκεκριμένων θέσεων. ΄΄Δεν έχουμε πολλά μέσα, αγωνιζόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες΄΄, σημείωσε ακόμη.

Μίλησε για τα Οινοξένεια που ξεκινούν φέτος στις 16 Αυγούστου με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο λιμάνι και με το τρένο να παίζει τον δικό του ρόλο, φέρνοντας τις μουσικές και τις νέες σοδειές κρασιών. Είπε πως η συνεργασία με το δίκτυο υπάρχει, οι επαγγελματίες έχουν ανταποκριθεί, θα υπάρχουν γευσιγνωσίες και καθημερινές δράσεις μέχρι τις 20 Αυγούστου όπου θα γίνει η φαντασμαγορική τελετή λήξης με μία… ξεσηκωτική συναυλία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους καλλιτέχνες. Τέλος, εκτός από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, αναφέρθηκε στην εκδήλωση – προπομπό των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου και θα είναι αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά, με ντόπιους συντελεστές. Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έκλεισε ευχαριστώντας τους συνεργάτες της, λέγοντας πως ΄΄είναι νέα ταλαντούχα παιδιά που προετοιμάζουμε μαζί τις μικρές στιγμές αλλά και κυρίως το πάθος να κάνουμε την Αιγιάλεια φωτεινή και λαμπερή κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη λάμψη του Πολιτισμού΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr