background img
banner
banner

Ναυαγοσώστες γιατί ο πέλεκυς θα είναι βαρύς…

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Αιγιάλειας, καθώς διεξάγεται ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, μετά την πρώτη διαδικασία που απέβη άκαρπη. Την ίδια στιγμή, αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τους ελέγχους που υποχρεούται να διενεργεί το Λιμεναρχείο, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση που και φέτος δεν υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στον δήμο θα είναι εις διπλούν!

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου από τον δήμο Αιγιαλείας απέβη άκαρπος και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα προσέλθει ενδιαφερόμενος για το έργο, στη σημερινή επαναληπτική διαδικασία.

Η απόφαση για μείωση των πολυσύχναστων ακτών, δηλαδή αυτών για τις οποίες κρίνεται υποχρεωτική η ναυαγοσωστική κάλυψη, δεν βοήθησε και για δεύτερη χρονιά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναλάβει να «οχυρώσει» τις παραλίες με ναυαγοσώστες.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι όταν στον δήμο είχαν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα. Ο προϋπολογισμός του έργου φέτος είναι στις 61.996,78 € ευρώ (με Φ.Π.Α.) με τα οικονομικά δεδομένα να παραμένουν ίδια.

Το έργο αφορά την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του δήμου Αιγιαλείας, για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών. Πρόκειται για την εκτέλεση των εργασιών ναυαγοσωστικού έργου εν γένει στην παραλιακή ζώνη των πολυσύχναστων ακτών (Σελιανιτίκων, Λόγγου, Αλυκής, Ακράτας 1, Ακράτα 2), από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο για το έτος 2020.

Σημειώνεται ότι οι ακτές Σελιανιτίκων, Λόγγου, Αλυκής, Ακράτας 1 και Ακράτας 2 τις οποίες κατέχει εντός των ορίων του ο δήμος Αιγιαλείας, έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις σύμφωνα σχετικό άρθρο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής του Κ.Λ Πάτρας και Γ.Λ/Τ Αιγίου και επομένως επιβάλλεται η επιτήρηση τους από ναυαγοσώστες.

Έλεγχοι δύο φορές το δεκαήμερο

Στο Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου ωστόσο κατέφθασε έγγραφο βάσει του οποίου είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει ελέγχους φέτος με μεγαλύτερη τακτικότητα, με συνέπεια να επιβληθούν περισσότερα πρόστιμα σε περίπτωση που τελικώς δεν υπάρξει κάλυψη. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, ΄΄από την 1η Ιουλίου είμαστε υποχρεωμένοι να διενεργούμε ελέγχους για ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες, όχι μία φορά την εβδομάδα ως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά δύο φορές το δεκαήμερο εκ των οποίων η μία Σαββατοκύριακο. Αυτό σημαίνει πως από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινούμε ελέγχους. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται αύριο (σήμερα), είναι επόμενο ότι ακόμη κι αν υπάρξει ενδιαφερόμενος να αναλάβει το έργο, δεν θα έχει προχωρήσει η ανάθεση, άρα αυτό το Σαββατοκύριακο οι πολυσύχναστες παραλίες της Αιγιάλειας δεν θα έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη, γεγονός που θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε στην επιβολή προστίμων΄΄.

Κάπως έτσι, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν οι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες άρα και η υποχρέωση μεγάλου αριθμού ναυαγοσωστών, ο κίνδυνος τα πρόστιμα να είναι μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ορατός.

Η αυτοψία έδειξε πως έχουν μετατραπεί σε λουτρικές

Ήδη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή, προχθές η υπηρεσία του πραγματοποίησε ελέγχους στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία στα παρακείμενα καταστήματα. Όπως τόνισε, ΄΄η σχετική παραχώρηση έχει γίνει, η πρόβλεψη υπάρχει, οι παραλίες αυτές έχουν μετατραπεί σε λουτρικές, άρα βάσει νόμου πρέπει να έχουν ναυαγοσώστες΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr