background img
banner
banner

Οι ‘‘παραδοσιακές’’ εκδηλώσεις της Αιγιάλειας αποκτούν διαφορετική όψη…

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΡΙΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΦΕΤΟΣ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ Η ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ… Ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Μία παράδοση για την Αιγιάλεια τείνει φέτος να χαθεί κι αυτή δεν είναι άλλη από τις μεγάλες εκδηλώσεις ή πανηγύρια που διοργανώνουν σύλλογοι και κοινότητες κατά τις θερινές περιόδους. Πίσω από αυτές, κρύβονται συνήθως άνθρωποι με μεράκι και όραμα, που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο που ζουν. Και φέτος η βούληση υπάρχει πλην όμως πολλά σχέδια «σκοντάφτουν» στους περιορισμούς του COVID-19.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές λαϊκές βραδιές και εκδηλώσεις έπαιρναν «σάρκα και οστά», με κεντρικό γνώμονα των διοργανωτών μόνο έναν πράγμα: Τον αυθορμητισμό του κόσμου, την μουσική και τον χορό που ενώνει τους ανθρώπους.

Σαν κοινωνικό γεγονός, τα πανηγύρια έχουν το νόημα της συσπείρωσης της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Έχουν σαν στόχο τις αντιδράσεις και των συμπεριφορών των ανθρώπων στον ίδιο χώρο. Άλλες εκδηλώσεις συσχετίζονται με τα έθιμα, άλλες με την κουλτούρα και άλλες με τα ήθη που έχει η κάθε περιοχή και η κάθε τοποθεσία. Το κοινό όμως σε όλα αυτά, είναι πως τα πανηγύρια αποτελούν ένα κοινωνικό γεγονός που συνδυάζει τα έθιμα του κάθε χωριού και τις συνήθειες της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής του κάθε τόπου.

Στην Αιγιάλεια υπήρχαν κάθε χρονιά πολλά πανηγύρια. Τα περισσότερα από αυτά φέτος δεν θα γίνουν. Η πανδημία, φαίνεται πως άλλαξε άρδην όχι μόνο τον τρόπο που σκέφτονται οι διοργανωτές ή οι σύλλογοι, μα κυρίως άλλαξε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι όπως φαίνεται, οι Αιγιαλείς θα χάσουν φέτος την δυνατότητα της επαφής τους, ο ένας με τον άλλον, υπό το πρίσμα μιας μουσικοχορευτικής δραστηριότητας. Και αυτό, είναι ίσως το πιο λυπηρό από όλα…

Θολό το τοπίο

Ο κορωνοϊός και η οικονομική κατάσταση του τόπου είναι οι κύριοι λόγοι της ματαίωσης αυτών των εκδηλώσεων. Η ¨γιορτή της σαρδέλας¨, η ¨γιορτή του κερασιού¨ στην Ανατολική Αιγιάλεια, το ¨μεγάλο πανηγύρι του τράγου¨ και ¨η γιορτή του κρασιού¨ στη Ζήρια είναι μονάχα κάποια από αυτά, που κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν, με κόπο και μεράκι αρκετών ανθρώπων ως προς την διοργάνωσή τους. Φέτος όμως το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό. Η έμπρακτη αναπαράσταση του λαϊκού και τοπικού τρόπου ζωής που εκφράζονται μέσα από αυτές τις πολυάριθμες συναθροίσεις, δυστυχώς φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν. Και αν τελεσθούν… θα είναι υπό τελείως άλλο ύφος, από αυτό που ίσχυε έως τώρα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός και η επιβεβλημένη ¨προστασία¨ του καθενός από το ενδεχόμενο κρουσμάτων. Η αναβολή των φετινών εκδηλώσεων συσχετίζεται και με τις οικονομικές συνθήκες των πολιτιστικών συλλόγων ή των ομίλων. Οι χαλεποί καιροί μαζί με την ανησυχία και τον φόβο του κόσμου για την πανδημία και την διασπορά του, ανάγκασε τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων σε ματαίωση ή αναμονή των μεγάλων εκδηλώσεων που διοργάνωναν μέχρι πρότινος. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Η Αιγιάλεια, που παραδοσιακά και επί σειρά ετών είχε να δείξει σχεδόν κάθε βδομάδα της καλοκαιρινής περιόδου τα κοινωνικό – πολιτιστικό της πρόσωπο μέσα από αυτές της μεγάλες εκδηλώσεις, φέτος να παρουσιάζεται ουδέτερο και άχρωμο. Και κυρίως ανθρώπους σκεπτικούς και φοβισμένους.

To protionline.gr σε ένα μικρό αφιέρωμα, επισημαίνει κάποια μονάχα, από τα πολλά και αναρίθμητα πανηγύρια των τελευταίων ετών στην περιοχή, καταγράφοντας τι μέλλει γενέσθαι και τι θα ισχύσει φέτος για κάποια από αυτά.

Άγνωστο αν θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι της Αβύθου

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, επί σειρά ετών, ο Χορευτικός Όμιλος Ροδοδάφνης ¨Αχαιοί¨ με την βοήθεια και της Δημοτικής Κοινότητας κάποιες φορές, διοργάνωνε ένα μεγάλο πανηγύρι που προσέλκυε πλήθος κόσμου στο Δημοτικό Στάδιο Αβύθου.

Ήταν αρκετά δυνατή εκδήλωση και οι υπεύθυνοι διοργανωτές, φρόντιζαν όλα να είναι πολύ οργανωμένα και έτοιμα, έτσι ώστε η συγκεκριμένη εκδήλωση να προσελκύσει πολύ κόσμο και να έχει την πλήρη αποδοχή. Αυτό όμως, μέχρι και πέρυσι.

Σε επικοινωνία που είχε τo protionline.gr με τον πρόεδρο του Χορευτικού Ομίλου Ανδρέα Παλαιολογόπουλο έγινε γνωστό πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνει αυτό το μεγάλο καθιερωμένο πανηγύρι για την θερινή περίοδο που διανύουμε. «Όλα θα κριθούν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τους υγειονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν για το υπόλοιπο διάστημα. Οπότε, τηρείται στάση αναμονής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θα πραγματοποιηθεί η «γιορτή της σαρδέλας» στα Διγελιώτικα

Μία πρωτότυπη γιορτή λάμβανε χώρα στην παραλία Διγελιωτίκων προσελκύοντας πλήθος κόσμου.  Η «Γιορτή της σαρδέλας» ήταν στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας συνήθως, ωστόσο τελευταία φορά διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2018 από την Κοινότητα Διγελιωτίκων.

Ο λόγος, όπως εξηγεί στo protionline.gr ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Κοινότητας Ηλίας Δημητρίου, ήταν καθαρά οικονομικός και δεν μπόρεσε ούτε πέρυσι να στηριχθεί η γιορτή. Κάθε σκέψη για επαναφορά της φέτος σταμάτησε στα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, καθώς ουδείς επιθυμεί να διοργανώσει μία μεγάλη συνάθροιση που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο.

Η ιδέα ωστόσο δεν εγκαταλείπεται με την ελπίδα όλων να ξεπεραστεί αυτός ο παγκόσμιος κίνδυνος και να δοθεί η δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να αναβιώσει η γιορτή που άλλοτε χαρακτήριζε την όμορφη κοινότητα.

Μικρή γιορτή αντί  για τη «Γιορτή του τράγου» στα Ζαχλωρίτικα

Η δημοφιλής «Γιορτή του τράγου» που φιλοξενούσε κάθε χρόνο η κοινότητα Ζαχλωριτίκων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί. Κατόπιν ώριμης σκέψης του Τοπικού Συμβούλιου αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί η γιορτή που υπό άλλες συνθήκες προσέλκυε και χίλια άτομα.

Ο λόγος, προφανής. Ο κορωνοϊός λειτουργεί αποτρεπτικά, γεγονός που αναγκάζει τους ανθρώπους της κοινότητας, όπως μετέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος Παναγιώτης Μητσόπουλος, να πραγματοποιήσουν μία μικρή γιορτή χωρίς ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, ώστε και να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιος ανθρώπους να περάσουν όμορφα, πάντα όμως με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr