background img
banner
banner

Ο δήμος Αιγιαλείας… ευθυγραμμίζεται με το Δίκτυο Πόλεων

ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ… ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Έναν πολύτιμο συνεργάτη του δήμου Αιγιαλείας δύναται να αποτελέσει το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» στο οποίο συμμετέχει επιτυχώς το τελευταίο διάστημα, καθώς μπορεί να προσδώσει άλλη δυναμική κυρίως ως προς την διεκδίκηση ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, με σκοπό την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν προγραμματιστεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τα παραπάνω συμπερασματικά προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουλίου στο Αίγιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου, παρουσία των μελών του Δ.Σ. που αποτελείται κυρίως από δημάρχους, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος που είναι και γενικός γραμματέας του Δικτύου. Συμμετείχαν ακόμη τοπικοί φορείς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργο Ντίνος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.

Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες δήμοι (47 όπως έγινε γνωστό προχθές) αλλά και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου, προωθεί καινοτόμες και κοινωφελείς δράσεις και αναπτυξιακά προγράμματα μεταξύ των μελών του, στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Πολιτιστικής, Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Ανασυγκρότησης και Συνοχής, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Οικοκαινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η εκπόνηση μελετών, η διαχείριση και η υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων έργων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω συνδυασμένων επενδύσεων και επενδυτικών προτεραιοτήτων αξιοποιώντας όλες τις δυνητικές πηγές, πάντα σε αγαστή συνεργασία με Εθνικούς ή Διεθνείς φορείς.

Αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη, κάλυψη κενών και καλλιέργεια αισιοδοξίας για το μέλλον

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Καλογερόπουλος, με την ιδιότητα του οικοδεσπότη αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ., τόνισε πως είναι μεγάλη η τιμή του δήμου Αιγιαλείας να φιλοξενεί για πρώτη φορά τα μέλη του Δ.Σ. της «Βιώσιμης Πόλης» και εξέφρασε την ελπίδα το Δίκτυο αυτό να αναπτυχθεί περαιτέρω και να πετυχαίνει τους στόχους του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καφαντάρης, υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Καλογερόπουλο, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζεται πλέον στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου ο ίδιος είναι Γενικός Γραμματέας και ο δήμαρχος Αιγιαλείας πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ.

Κυρίαρχος στόχος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» είναι η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη μέσω Δήμων, η κάλυψη διαφόρων κενών και η καλλιέργεια αισιοδοξίας για το μέλλον, πάντα με οδηγούς την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία και την ωφέλιμη σύνθεση απόψεων, όπως σημειώθηκε. ΄΄Να ευχαριστήσουμε τον κ. Καλογερόπουλο γιατί πέρα από τη συνεργασία έχουμε στο πλαίσιο του Δικτύου το τελευταίο διάστημα, έχουμε μία πολύχρονη σχέση μέσα από την αυτοδιοίκηση. Έγινε κοινωνός της προσπάθειας χωρίς δεύτερη σκέψη΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καφαντάρης, προσθέτοντας πως ΄΄το Δίκτυο είναι μία ομάδα ανθρώπων που έχουν σχέση να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και έρχεται να καλύψει κενά τα οποία η Πολιτεία δυστυχώς αδυνατεί λόγω και αδυναμιών του νομικού πλαισίου. Στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε ευρωπαϊκά προγράμματα να φέρουμε πιο πολλά χρήματα στους δήμους προς όφελος των πολιτών. Σκοπός μας δεν είναι να μοιράσουμε αυτά που έχουμε αλλά να φέρουμε χρήματα στις τοπικές κοινωνίες. Αισίως τα μέλη μας έχουν φτάσει τα 47 και συνεχώς αυξάνονται΄΄.

Να μην χάνονται οι ευκαιρίες…

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» Ιωάννης Γεώργιζας, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του δικτύου, που έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, ιδρύθηκε το 2017 και σήμερα αριθμεί 47 μέλη, στην πλειοψηφία τους δήμοι, καθώς και ιδρύματα και φορείς από Ελλάδα και Κύπρο. Είναι αξιοσημείωτο πως οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι ομοειδείς ως προς διάφορα χαρακτηριστικά (πληθυσμιακά, περιφερειακοί και όχι μεγάλα αστικά κέντρα κ.α.) και πως ήδη στα τρία χρόνια παρουσίας της, η «Βιώσιμη Πόλη» έχει διανύσει μια δημιουργική πορεία υλοποίησης Προγραμματικών συμβάσεων και δράσεων στήριξης με την ανάλογη παροχή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων υπηρεσιών, των Δήμων-μελών της, συμμετέχοντας σε πλήθος ιδιαίτερα σημαντικών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως “WaysTUP!”, “Living Streets”, “EU CITY FACILITY”, “POLIFOLIO”, “START”, “PROSPECT”, “C-TRACK 50” και «Ενεργειακή Παρακολούθηση και υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Αυτοδιοίκηση» (Πράσινο Ταμείο).

Δράση και για τα απορρίμματα

Ως υπεύθυνος ανάπτυξης προγραμμάτων, ο κ. Γεώργιζας τόνισε πως στόχος είναι, το Δίκτυο να βοηθήσει τους δήμους να εκμεταλλευτούν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Όπως είπε, ΄΄υπάρχουν ευκαιρίες που περνούν από μπροστά μας και δεν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Το Δίκτυο οργάνωσε μία καλή ομάδα και σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, συμμετέχει σε πάνω από 50 προτάσεις. Επειδή το ποσοστό ένταξης σε μία ευρωπαϊκή πρόταση είναι πολύ χαμηλή, περίπου 5%, χρειάζεται επαναλαμβανόμενη υποβολή έως ότου ωριμάσει και γίνει αποδεκτή. Ήδη επτά προτάσεις έχουμε αρχίσει να τις υλοποιούμε. Οι δήμοι έχουν αρχίσει να έχουν ευκαιρίες μέσα από εμάς. Μία άλλη δυνατότητα που έχει το δίκτυο είναι να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και να υλοποιεί μαζί με αυτούς ό,τι δεν μπορούν μόνοι τους να υλοποιήσουν. Ο νόμος μας παρέχει τη δυνατότητα. Ειδικά τώρα που ξεκινά ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» οφείλουμε να ευθυγραμμιστούμε. Ήδη, «τρέχει» ένα πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη δημιουργία 15 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε πόλεις μη πρωτεύουσες νομών και είμαστε βασικοί σχεδιαστές της δράσης. Επίσης αναμένεται να ανοίξουν κι άλλα προγράμματα΄΄.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, εγκρίνοντας προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Κορινθίων για την υλοποίηση συγκεκριμένων πράξεων, έγκριση συμμετοχής δήμου Επιδαύρου ως νέο μέλος στη «Βιώσιμη Πόλη», ορισμός Επιτροπής Αξιολόγησης για το Ευρωπαϊκό έργο LIVING STREETS και απόφαση για λήψη προκαταβολής ειδικού σκοπού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr