background img
banner
banner

Παπαδόπουλος καλεί Χατζηδάκη

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ Ο ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ

Θέματα όπως η καταστροφή από τα έργα του ΑΔΜΗΕ ΑΕ του Περιβάλλοντος και των Οικισμών της Αχαΐας, η Ενεργειακή Ένδεια και ο Αποκλεισμός της Δυτικής Ελλάδας από το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αέριου κ.ά. θίγονται σε επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως τονίζει στην επιστολή ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ΄΄παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα ειδικά στα θέματα του κρίσιμου Υπουργείου σας, εντούτοις η Περιφέρειά μας και κατ’ επέκταση όλοι οι Δήμοι αγνοούνται. Ένα έτος μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν υπήρξε καμιά ενασχόληση ή προγραμματική δράση που να αφορά τα μείζονα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας΄΄.

Καταστροφή του Περιβάλλοντος και Οικισμών της Αχαΐας από τα έργα του ΑΔΜΗΕ ΑΕ

Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, έτσι όπως τίθενται, είναι: Η Καταστροφή από τα έργα του ΑΔΜΗΕ ΑΕ του Περιβάλλοντος και των Οικισμών της Αχαΐας. Όπως τονίζεται, ΄΄ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της υπ’ αρ.172867/23-5-2014 ΑΕΠΟ 2014 του ΥΠΕΚΑ. Κατασκευάζει Δίκτυο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης-Πάτρας 400 Μ\Λ/ μήκους 119 χλμ, με εναέριο τμήμα 68,8 χλμ στην Αχαΐα καθώς και έργα οδοποιίας (μήκους 82 χλμ γύρω από τις θέσεις εγκατάστασης των 312 πυλώνων, ύψους καθενός 30 μέτρων. Στο έργο αυτό δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη από τα τυπικώς υπεύθυνα τοπικά Δασαρχεία και προχωρά δίχως κανένα διάλογο ή ενημέρωση με τους ζημιούμενους τέσσερις Δήμους Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Ερυμάνθου και Πατρέων.

Οι μέχρι τώρα επαφές μας με τους διευθυντές ης Ελληνο-Κινεζικής Εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ, της οποίας έχετε την υψηλή ευθύνη εποπτείας και ελέγχου, ήταν παραπλανητικές και εμπαικτικές. Αποκορύφωμα ήταν οι ψευδείς υποσχέσεις του αρμόδιου Αντιπροέδρου κ. I. Μάργαρη—του ιδίου που έστειλε την γενναιόδωρη προσφορά στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ με το έργο του κατέστρεψε δάση και σπάνια οικοσυστήματα, αχρήστεψε την τοπική οδοποιία, υποβάθμισε πλήρως τα υπέροχα τοπία μας. Με τα λίαν επικίνδυνα δίκτυά του και τους πυλώνες εντός των οικισμών Μποΰμπουκα, Κέρτεζης, Ανάστασης Καλαβρύτων, Ρακίτας Ερυμάνθου, Μικρόνι Αιγιάλειας, Κάτω Καστρίτσι και Μαγούλα Πατρών θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Παράλληλα απαξιώνει μεγάλα ιστορικά μνημεία όπως της ΙΜ των Αγίων Θεοδώρων Αροανείας και τον Αρχαίο Ναό της Αρτέμιδος, του 9 π.Χ. αιώνα στη θέση «Ρακίτα». Επιταχύνοντας το έργο τους μας καταλεηλάτησαν τοπικά, για ωφέλεια τρίτων μην προσφέροντας τίποτα. Αντίθετα όπως καλά γνωρίζετε στην Κρήτη την 10-6-2020 δόθηκαν παρά τη μικρή όχληση και μεγάλη ωφέλεια πλήθος αντισταθμιστικών (υπογειοποιήσεις, παραλλαγές, ειδικές παροχές) ύψους 46 εκ. στο Δήμο Μαλεβιζίου και 48 εκ στο Δήμο Κισσάμου. Αντίστοιχο προηγούμενο υπήρξε από την Κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα΄΄.

Για τον αποκλεισμό από το φυσικό αέριο

Η Ενεργειακή Ένδεια και ο Αποκλεισμός της Δυτικής Ελλάδας από το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αέριου είναι ένα ακόμη θέμα που τίθεται. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. ζητά από τον υπουργό ενημέρωση για την κυβερνητική πολιτική και το νέο δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ που το εθνικό δίκτυο Φυσικού Αερίου, τονίζοντας: ΄΄Είμαστε αντίθετοι στα ασήμαντα μικροέργα φυσικού αερίου σταθμών LNG-CNG και απαιτούμε την ένταξη στον προσεχή Εθνικό Ενεργειακό Σχεδίασμά κατά τα πρότυπα της Θεσσαλίας ή της Αττικής και όχι με την ασήμαντη και αναξιόπιστη ΔΕΔΔΑ και να ενημερωθούμε για τα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας΄΄.

Ειδικά περιβαλλοντικά τέλη υπέρ των δήμων

Ζητά ακόμη να καθιερωθούν ανάλογα ειδικά περιβαλλοντικά τέλη υπέρ των Δήμων της περιοχής μας όπως αυτά που ισχύουν για τα δίκτυα μεταφοράς των ΑΠΕ και των ΜΥΕ και στα Δίκτυα μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ για την επιβάρυνση που δέχονται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ στον Αχελώο, και τα υδρευτικά της ΕΥΔΑΠ στο Μόρνο και στον Εύηνο.

Δίκαιη Κατανομή Πόρων του Πράσινου Ταμείου και στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Εκφράζει δε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο νευραλγικές υποδομές του ΑΔΜΗΕ ΑΕ να παραχωρηθούν αποικιακά στην Κινεζική Πολυεθνική επιχείρηση State Grid που μας έχει δώσει μαθήματα ανελέητης συμπεριφοράς, εντελώς αντίθετα προς τα στα εθνικά και τα Ευρωπαϊκά νόμιμα και συμφέροντα. Όπως τονίζει, ΄΄οι καλές μας προθέσεις και η μέχρι τώρα ήπια στάση μας παρερμηνεύτηκαν βάναυσα. Είμαστε εκτεθειμένοι και υπόλογοι στις τοπικές μας κοινωνίες σε μια περιφέρεια με το 9% της έκτασης και το 7% του πληθυσμού της χώρας και την πιο ακραία φτώχεια από όλες. Δεν πάει άλλο. Εάν δεν βρούμε κατανόηση και ισότιμη μεταχείριση θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr