background img
banner
banner

Ποιοτική παραλαβή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ… ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Η επίσημη ποιοτική παραλαβή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού αποχέτευσης από Λαμπίρι μέχρι Αιγείρα έγινε την Πέμπτη 16/7  από την κατασκευάστρια εταιρεία «Μεσόγειος» προς τον φορέα υλοποίησης του έργου δηλαδή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον κύριο του έργου δήμο Αιγιαλείας.

Προηγήθηκε ο τυπικός έλεγχός του όπου διαπιστώθηκε πως μπορεί ανά πάσα ώρα να τεθεί σε λειτουργία, εφόσον βέβαια εκτελεστεί και το έργο κατασκευής των εσωτερικών δικτύων που θα μεταφέρουν τα λύματα στον κεντρικό αγωγό με προορισμό τον αναβαθμισμένο Βιολογικό Καθαρισμό.

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη χώρα που ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, επίσημα παρελήφθη χθες, αφού χρειάζεται γι’ αυτό η παρέλευση ενός δεκαπεντάμηνου.

Επιτυχής ο τεχνικός έλεγχος

Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος μεταξύ των οποίων και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) Θεόδωρος Θανασούλιας, προχώρησαν σε τεχνικό έλεγχο ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις του αγωγού στην Αιγείρα, συνοδευόμενοι από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ. Ο έλεγχος περιελάμβανε άνοιγμα των φρεατίων, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία τα 13 αντλιοστάσια απ’ όπου διαπιστώθηκε πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ δοκιμάστηκε η επικοινωνία με το κοντρόλ ρουμ που επίσης ικανοποίησε την αρμόδια αρχή που παρέλαβε το έργο. Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΔΕΥΑΑ συμμετείχε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στάδιο του μεγάλου αποχετευτικού έργου της Αιγιάλειας, ήταν η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου ώστε να δύναται να δέχεται τα λύματα όλου του δήμου Αιγιαλείας, έργο που επίσης είχε εκτελέσει η εταιρεία «Μεσόγειος» με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο και στοίχισε 26 εκ € χωρίς ΦΠΑ, ακολουθεί το τρίτο στάδιο που είναι το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας.

Πρόσω ολοταχώς για το τρίτο στάδιο

Όσο αναφορά το τρίτο στάδιο τώρα, δηλαδή τα δίκτυα αποχέτευσης, φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, η οποία και το έχει δημοπρατήσει. Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε κατέθεσαν προσφορές πέντε εταιρείες. Αυτές ήταν οι «Μεσόγειος», «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», «ΑΒΑΞ», «ΕΡΕΤΒΟ» και «Θαλής». Στο μεταξύ, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, άλλαξε η Επιτροπή Διαγωνισμού ως προς τη σύστασή της. Ακολούθησε ο έλεγχος δικαιολογητικών των πέντε εταιρειών από τη νέα επιτροπή, που σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε ελλιπή τον φάκελο της εταιρείας «Θαλής» και την απέκλεισε. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση γίνεται με μοριοδότηση με βάση τη σχέση ποιότητας και τιμής, δεν ήταν δηλαδή μειοδοτικός διαγωνισμός.

Ωστόσο, η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον δήμαρχο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ ότι ακροβατούν νομικά κατά τη διαδικασία σύστασης της επιτροπής που θα διενεργήσει και αξιολογήσει τον ανοιχτό διαγωνισμό του έργου, με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερήσει. Από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Παπακωνσταντινόπουλου και συνεχίζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Στο τέλος του μήνα η μοριοδότηση

Έτσι στο τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μοριοδότησης των εργολάβων που διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα μοριοδοτηθούν βάσει της εμπειρικής δυνατότητάς τους να κατασκευάσουν το έργο. Στη συνέχεια θα δοθεί το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών για ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζόμενων και εφόσον δεν υπάρξουν, θα ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές που θα προσμετρηθούν στην μοριοδότηση ώστε να προκύψει η εταιρεία που θα εκτελέσει τις εργασίες για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 33.740.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ με 24 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΑ, εφόσον βέβαια χρειαστεί και δεν μειωθεί το τελικό ποσό από την έκπτωση της κατασκευάστριας εταιρείας, που είναι και το πιθανότερο.

Το έργο θα περιλαμβάνει τη σύνδεση των δικτύων αποχέτευσης στις παραλιακές κοινότητες της Αιγιάλειας με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό, ενώ θα ακολουθήσουν οι ιδιωτικές συνδέσεις ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το συνολικό αποχετευτικό έργο που θα εξυπηρετεί 70.000 κατοίκους.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr