background img
banner
banner

Στο έργο DECOST για την διαχείριση αποβλήτων και την κομποστοποίηση

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών συμμετέχει ως εταίρος (partner) στο έργο με τίτλο «DecentralisedCompostinginSmallTowns» ή εν συντομία «DECOST», που συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «2014-2020 ENI CBC Mediterranean Programme», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Γεώργιο Ι. Στεφανίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η διαχείριση αποβλήτων (wastemanagement) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια διατήρησης της ποιότητας ζωής στις μεσογειακές πόλεις, και της διασφάλισης ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης για τις κοινότητες.

Η διαχείριση αποβλήτων σε επίπεδο Δήμου αντιπροσωπεύει μία μεγάλη πρόκληση για μία περιοχή καιαλληλεπιδράάμεσα με την αύξηση και πυκνότητα του πληθυσμού, καθώς και την αστικοποίηση, την αποκέντρωση και τον τουρισμό. Τα όρια ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι κοινότητες στην περιοχή της Μεσογείου απαιτούν έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς αστική και περιφερειακή ανάπτυξη. Επί πλέον, η ανάγκη για εύρεση νέων απαντήσεων για τον τρόπο με τον οποίον οι πόλεις και οι κοινότητες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πρόσφατες κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές προκλήσεις έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς την γεωργία.

Το έργο DECOST στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για την δημιουργία συστήματος κλειστού βρόγχου (closedloop) για την αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων. Το μοντέλο αυτό θα ενσωματώνει αποκεντρωμένα συστήματα οικιακής και κοινοτικής κομποστοποίησης στην αστική γεωργία εντός του πλαισίου της κυκλικής οικονομίας. Τα καινοτόμα αποτελέσματα για την αξιοποίηση των αποβλήτων θα οδηγήσουν σε μία ευρύτερη προσέγγιση για την βιωσιμότητα των νέων εφαρμογών.

O σχεδιασμός των αστικών αποβλήτων πρέπει να είναι βιώσιμος από περιβαλλοντική/ οικονομική άποψη, αλλά και ανεκτός και ισότιμος από κοινωνική/ περιβαλλοντική και κοινωνική/ οικονομική άποψη. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνον με την χρήση μίας ολιστικής προσέγγισης με επίκεντρο τον πολίτη, με την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την ενίσχυση της δημιουργίας θεσμικών ικανοτήτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr