background img
banner
banner

Σύννεφο “Godzilla”: Η γιγαντιαία μάζα σκόνης από τη Σαχάρα που σκέπασε τον Ατλαντικό

Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης έχει ταξιδέψει από την Αφρική σε ολόκληρο τον Ατλαντικό Ωκεανό και το εκπληκτικό αυτό “ταξίδι” έχει αποκαλυφθεί σε ένα βίντεο.

Οι δορυφόροι παρατήρησαν τη σκόνη καθώς αναπτύχθηκε και είναι τόσο μεγάλο που του δόθηκε το ψευδώνυμο “Godzilla”.

Οι δορυφόροι Copernicus Sentinel και Aeolus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας παρακολούθησαν αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σύννεφο σκόνης στον κόσμο καθώς κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο “Godzilla” μπορεί να ταξιδέψει περίπου 5.000 μίλια στις ΗΠΑ ή την Καραϊβική ενώ η Eυρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία μοιράστηκε ένα βίντεο με την πορεία του στο YouTube.

Σύμφωνα με την Eυρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία “η αποστολή Copernicus Sentinel-5P είναι αφιερωμένη στην παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετρώντας ένα πλήθος ιχνοστοιχείων καθώς και αερολυμάτων.

“Αυτό το βίντεο δείχνει την εξάπλωση αερολυμάτων από την Σαχάρα που κινείται δυτικά στον Ατλαντικό Ωκεανό από την 1η Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου 2020. Το σύννεφο έφτασε στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Είναι αρκετά συνηθισμένο τέτοιου είδους σύννεφα σκόνης να φτάνουν στις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πιστεύεται ότι είναι κατά 70% μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

Ωστόσο, αν και φαίνεται λίγο τρομακτικό, το γιγαντιαίο σύννεφο σκόνης θα μπορούσε να σημαίνει καλά νέα. Σύμφωνα με το NOAA, τέτοια σύννεφα μπορούν δυνητικά να σταματήσουν να σχηματίζονται τυφώνες.

“Η σκόνη είναι επίσης θρεπτική για το φυτοπλαγκτόν, μικροσκοπικά πλάσματα που επιπλέουν στην κορυφή του ωκεανού. Αυτά τα πλάσματα δημιουργούν οξυγόνο και τροφοδοτούν άλλα θαλάσσια ζώα”. Επιπλέον τα σύννεφα σκόνης μπορούν να φέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέχρι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Είναι επίσης γνωστό ότι κάνουν τα ηλιοβασιλέματα ιδιαίτερα εκπληκτικά.

Πάντως μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ατόμων με υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr