background img
banner
banner

Τέλος εποχής για τις αποθήκες του… δήμου στην παραλία

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ένας κύκλος κλείνει για τις παραλιακές αποθήκες που εδώ και περίπου 25 χρόνια χρησιμοποιεί ο δήμος Αιγιαλείας, κατόπιν παραχώρησής τους από την τότε Νομαρχία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με έγγραφό της που παρελήφθη από τον δήμο την Παρασκευή, ζητά την εκκένωση και επιστροφή τους με πρωταρχικό μέλημα την αποκατάστασή τους.

Η εξέλιξη αυτή έχει δύο όψεις. Αφενός μεν το γεγονός ότι άμεσα ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την μεταφορά μηχανημάτων και υλικών που στεγάζονται εντός αυτών καθώς και των υπηρεσιών του σε άλλο ασφαλές και ευρύχωρο μέρος, αφετέρου δε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, τα κτίρια «φαντάσματα» να αποκατασταθούν και να σταματήσουν να αμαυρώνουν την εικόνα του αναπτυσσόμενου παραλιακού μετώπου της πόλης.

Για πολλούς άλλωστε, οι εν λόγω αποθήκες αλλά και αυτές που βρίσκονται πλησίον αυτών, είναι τα σημεία που πλήττουν την αισθητική σε ένα σημείο – πέρασμα για εκατοντάδες πολίτες καθημερινά και κυρίως για την κεντρική παραλία του Αιγίου, την Αλυκή που αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά κυρίως με τη διάνοιξη δρόμων και τη μονοδρόμηση που έχει σκεφτεί η δημοτική αρχή.

Αγοράστηκαν από τη Νομαρχία Αχαΐας και παραχωρήθηκαν στον δήμο

Οι αποθήκες αυτές, που καταλαμβάνουν περίπου 4 με 5 στρέμματα στην παραλία, αγοράστηκαν το 1995 από την πάλαι ποτέ Νομαρχία Αχαΐας, από την Παναιγιάλεια Ενώση Συνεταιρισμών όπου ανήκαν, έναντι του ποσού των 300 εκατ. δραχμών και μάλιστα με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Κατόπιν αιτήματος του δήμου, του παραχωρήθηκαν λίγο καιρό μετά, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του που αφορούσαν τη στέγαση μηχανημάτων.

Όλο αυτό το διάστημα όμως δεν εκτελέστηκε η παραμικρή εργασία στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και να εκφράζονται φόβοι ακόμη και κατάρρευσης σοβάδων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εντός αυτών. Ήδη μάλιστα, ένα τμήμα του κτίσματος έχει καθαιρεθεί ενώ έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα κομμάτια που λόγω της παλαιότητας του κτίσματος κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί σε έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Αυτοψία έδειξε επικινδυνότητα

Μάλιστα, τα παραπάνω δεν αποτελούν μόνο εκτιμήσεις των δημοτικών υπαλλήλων αλλά προέκυψαν στην έκθεση που συντάχθηκε από τον τεχνικό ασφαλείας που πραγματοποίησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ενημερώθηκε η ιδιοκτήτρια του χώρου, Περιφέρεια και προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό που θα έφερνε τις υπηρεσίες της αντιμέτωπες με την ευθύνη ενδεχομένως ενός ατυχήματος, ζητήθηκε από τον δήμο η επιστροφή του κτιριακού συγκροτήματος.

Να σημειωθεί ότι εντός αυτού βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων που επισκευάζονται, διάφορα υλικά, τσιμέντα, πίσσα, εργαλεία, χορτοκοπτικά μηχανήματα αλλά και άλλα αντικείμενα που είχαν συγκεντρωθεί και από τους πρώην δήμους κατά τη συνένωσή τους με τον δήμο Αιγιαλείας.

Πρόταση για μετεγκατάσταση σε κτίριο της πρώην Χαρτοποιίας

Η αντίδραση του δήμου στην ειδοποίηση για εκκένωση των χώρων ήταν άμεση αν και δεν αποκλείεται να ζητηθεί ένα μικρό χρονικό περιθώριο, ώστε να προλάβουν οι υπηρεσίες του να βρουν τον νέο χώρο. Παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία για την εκποίηση των ειδών που φυλάσσονται στους χώρους αυτούς που δεν χρησιμοποιούνται και θα προχωρήσει μία διαλογή ώστε να επισκευαστούν όσα μπορεί να φανούν χρήσιμα. Σε ό,τι αφορά το πού θα μεταφερθούν, πρόταση του προϊστάμενου της Τεχνικής Υπηρεσίας Αιγίου Λεωνίδα Καράμπελα είναι να βρουν στέγη σε κάποιο από τα κτίρια της Χαρτοποιίας Αιγίου (ήδη έχει εντοπιστεί το πιο κατάλληλο) με την προϋπόθεση βέβαια να υποστεί κάποια ειδική διαμόρφωση και κυρίως να εξασφαλιστεί η φύλαξή του σε 24ωρη βάση και η τοποθέτηση συναγερμού ώστε να μην λεηλατηθούν τα αντικείμενα όπως συνέβη παλιότερα με τις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr