background img
banner
banner

24 Ιουλίου 2020: Χτύπησαν (και στο Αίγιο) πένθιμα οι καμπάνες

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-

Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα! Κανονικά στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου έχουμε γιορτή, την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου 1974.

46 χρόνια από τότε, αλλά και 86 χρόνια μόνον κράτησε η Αγιά-Σοφιά ως Μουσείο, από το 1936 έως σήμερα. Κυριολεκτικά σήμερα, 24 Ιουλίου 2020, γι’ αυτό και η γιορτή σκιάζεται από το πένθος, θρησκευτικό και εθνικό, τώρα που η «Μεγάλη Εκκλησιά» έγινε και πάλι τζαμί!

Η Τουρκία, υποψήφια (τύποις τουλάχιστον ακόμη) για ένταξη στην Ε.Ε. πισωγύρισε στην εποχή των Οθωμανών, ελέω του «Νεοσουλτάνου» Ερντογάν.

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι σήμερα χτυπήσαμε πένθιμα τις καμπάνες. Οι γραμμές αυτές γράφονται με τον ήχο της πένθιμης καμπάνας στα αυτιά μου, αφού λίγο πριν βγήκα από την Μητρόπολη του Αιγίου, την «Φανερωμένη», μετά την ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπέρμαχο του Γένους Στρατηγό.

Μου θύμισε Μεγάλη Παρασκευή και …είπαμε για μας τους Έλληνες, είναι Μ. Παρασκευή, δεύτερη φορά φέτος! Πένθος, λοιπόν, σε όλη την Αχαΐα και σε όλη την Ελλάδα. Οι Μητροπολίτες Χρυσόστομος Πατρών και Ιερώνυμος Καλαβρύτων και Αιγιαλείας …προηγήθηκαν μάλιστα, αφού οι δεήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο έγιναν μεσημέρι για να προλάβουν τους βέβηλους στην Αγία-Σοφία και ο Αρχιεπίσκοπος «έκλεισε» στην Αθήνα στις 8 το βράδυ.

Όλες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της χώρας μας έχουν σήμερα «Χαιρετισμούς», για δεύτερη φορά επίσης φέτος.
Η του Θεού Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει όμως, φυσικά αλώβητη! Μόνον ο χώρος λατρείας και προσευχής νοερά, έως πριν λίγο Μουσείο, θα βεβηλωθεί. Αλλά ίσως κι αυτοί οι ασεβείς Μουσουλμάνοι δεν έχουν καταλάβει ότι εκεί, πλέον, θα προσεύχονται στην πραγματικότητα στον αληθινό Θεό, τον …άγνωστο γι’ αυτούς. Αυτή θα είναι –προς το παρόν- και η «τιμωρία» τους…

Και η Πλατυτέρα της Αγιά-Σοφιάς θα τους σκεπάσει, θα τους επισκιάσει κι αυτούς! «Χαίρε Σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης»… Κι ας ευχηθούμε, η μαύρη αυτή μεγάλη «νεφέλη» πάνω από την Πόλη γρήγορα να …διαλυθεί!.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr